Ήξερες ότι η Δέσπω Διαμαντίδου …

Δέσπω Διαμαντίδου
Advertisement

H Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου 1916. Η καταγωγή της ήταν από την Pωσία. Δεν φοίτησε ποτέ σε ελληνικό σχολείο και τελείωσε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση σε Γερμανική σχολή. Όπως η ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξή της δεν αγάπησε το θέατρο εξαιτίας της μητέρας της που δεν έχανε παράσταση για παράσταση αλλά κυρίως εξαιτίας της ελευθερίας που αισθανόταν στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή της Δέσπως Διαμαντίδου και μας τις αποκαλύπτει …

merkouri diamantidou

1ον. Η Δέσπω Διαμαντίδου έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το 1947 στην ταινία του Τάκη Μπακόπουλου “Τα παιδιά της Αθήνας” όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο τότε σύζυγος της Ανδρέας Φιλιππίδης.

2ον. Αν και έπαιξε σε πάνω από 45 Ελληνικές ταινίες η Δέσπω Διαμαντίδου με την Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε μόνο σε τέσσερις. 1958: “Το τελευταίο ψέμα“, 1960: “Μανταλένα“, 1961: “Η Αλίκη στο ναυτικό” και το 1961: “Ο θάνατος θα ξανάρθει“.

3ον. Εισπρακτικά η πιο πετυχημένη ταινία που συμμετείχε ήταν, “Τα κόκκινα φανάρια” το 1963 σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Αν και πουθενά στους τίτλους δεν αναγράφεται το όνομα της. Η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται μια από τις καλύτερες της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου που έφτασε μέχρι και τα Όσκαρ διεκδικώντας εκείνο της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

4ον. Πριν από “Τα κόκκινα φανάρια” άλλη μια ταινία που συμμετείχε και έφτασε μέχρι τα Όσκαρ ήταν η ρομαντική κωμωδία του Ζυλ Ντασέν, “Ποτέ την Κυριακή” με την επιστήθια φίλη της, Μελίνα Μερκούρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

5ον. Οι περισσότερες ταινίες που πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε μέσα σε μια χρονιά η Δέσπω Διαμαντίδου ήταν το 1965 αφού το όνομα της έλαμψε σε επτά ταινίες.

6ον. Μια από τις πιο άγνωστες ταινίες της αφού δεν έχει προβληθεί σχεδόν ποτέ είναι το κοινωνικό δράμα του Γιάννη Κοκκόλη, “Εις θάνατον” που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1967.

7ον. Η τελευταία φορά που το όνομα της εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη ήταν μόλις τρεiς μήνες πριν τον θάνατο της τον Νοέμβριο του 2003. Συμμετείχε στην δραματική ταινία του Αλέξανδρου Κολλάτου, “Ο χάρος βγήκε παγανιά”.

Προηγούμενο άρθροΣπάνια φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας Μανταλένα στην Αντίπαρο το 1959
Επόμενο άρθροΜια συνήθεια που χάθηκε: Το φαγητό στον φούρνο της γειτονιάς
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.