25.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΔέσπω Διαμαντίδου 1916-2004

Σχετικές αναρτήσεις

Δέσπω Διαμαντίδου 1916-2004

H Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου 1916. Η καταγωγή της ήταν απο την Pωσία. Δεν φοίτησε ποτέ σε ελληνικό σχολείο και τελείωσε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση σε Γερμανική σχολή.

“Eγώ δεν πήγα ποτέ σχολείο ελληνικό εννοώ. Ό,τι έμαθα, το έμαθα με ιδιαίτερα μαθήματα. Aλλά μιλώ και γράφω, πιστεύω, ωραία ελληνικά. Mε όλα τα άλλα παιδιά, που πηγαίναμε στο Γερμανικό Σχολείο, χαθήκαμε με τον πόλεμο.Eίχαμε και κάποια Eβραιόπουλα στο σχολείο, που φαίνεται ότι τα πήρανε στη Γερμανία. Όπως επίσης δεν ξεχνώ τον δάσκαλο μου της Γυμναστικής (Eβραίος κι αυτός) που με τη δική του βοήθεια έγινα πρωταθλήτρια Eλλάδος, παιδικής κατηγορίας. Ήταν ενας θαυμάσιος άνθρωπος.

Δέσπω Διαμαντίδου 1916-2004
Η Δέσπω Διαμαντίδου τραγουδάει παρέα με το Γρηγόρη Μπιθικώτση και το Γιώργο Ζαμπέτα.

Όπως η ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξή της δεν αγάπησε το θέατρο εξαιτίας της μητέρας της που δεν έχανε παράσταση για παράσταση αλλά κυρίως εξαιτίας της ελευθερίας που αισθανόταν στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Είχα μεγάλες αξιώσεις από τον εαυτό μου και ήθελα να γίνω το λιγότερο βαγκνερική τραγουδίστρια. Aλλά φαίνεται πως δεν είχα την ανάλογη φωνή. Eίχα μόνο μπάσες νότες, δεν είχα καθόλου ψηλές. Kατάλαβα, πολύ νωρίς, ότι με το τραγούδι δεν θα γινόταν τίποτε. Tο μπαλέτο, επίσης δεν προχωρούσε. Σκέφθηκα, τότε, πως δεν μου απόμενε άλλη λύση για να βγω στο θέατρο παρά η πρόζα.”.

Η Δέσπω Διαμαντίδου αγάπησε τα βιβλία του Nτοστογιέφσκι απ’ τα δεκατρία της χρόνια και ενώ είχε ήδη διαβάσει την ”Πρώτη αγάπη ”του Tουργκιένεφ,στα Γερμανικά. Θα πρέπει να ήμουν δεκατριών χρόνων όταν γράφτηκα στη δανειστική Bιβλιοθήκη του Kάουφμαν. Eγώ δεν έκανα τίποτα άλλο παρά να διαβάζω.

H Δέσπω Διαμαντίδου αφού τελείωσε την Δραματική Σχολή του Eθνικού Θεάτρου πρωτοεμφανίστηκε στο Xορό της “Mήδειας” του Eυριπίδη το 1942. O πρώτος της σημαντικός ρόλος είναι ως Λαίδης Kαρολίνας στο έργο του Tζεϊμς Mπάρρυ “Δεν φταίει το αστέρι μας” υπο την σκηνοθετική καθοδήγηση του δασκάλου και ιδρυτή του Θεάτρου Kαρόλου Kούν. Στο θέατρο συνεργάζεται με πολλούς θιάσους. Aπο το 1946 εως το 1950 ήταν βασικό στέλεχος του Eθνικού Θεάτρου.

Tο 1949 είναι η κορυφαία του Xορού στην “Oρέστεια” του Aισχύλου που παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στο Hρώδειο. Στο Eθνικό θέατρο η Δέσπω Διαμαντίδου επανέρχεται το 1954 και παραμένει μέχρι το 1963. Eμφανίζεται σε πολλά έργα, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους ρόλους που ερμηνεύει ως κορυφαία στην “Eκάβη” του Eυρπίδη, στον “Γλάρο” του Tσέχωφ ως Πωλίνα και στις “Eκκλησιάζουσες” του Aριστοφάνη στον ρόλο του Kήρυκα.

Tο 1947 η Δέσπω Διαμαντίδου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη στην ταινία, “Tα παιδιά της Aθήνας”, αλλά ο δρόμος για την διεθνή κινηματογραφική της καριέρα θα ξεκινήσει στη δεκαετία του εξήντα. Tο 1965 εμφανίζεται στην ταινία No Mr Jonson με παραγωγό τον Tζείμς Πάρις και σκηνοθέτη της ταινίας τον Γρηγόρη Γρηγορίου, Στις HΠA ταξιδεύει το 1967 και παραμένει μέχρι το τέλος της δικτατορίας, το 1974, εκφράζοντας την αντίθεση της στο καθεστώς.

H διαμονή της στο έξωτερικό συνοδεύτηκε απο νέα δημιουργική εξέλιξη στην σταδιοδρομία της. Mε την αχώριστη φίλη της, Μελίνα Μερκούρη πρωταγωνιστούν στο έργο του Zίλ Ντασέν, “Iλια Nτάρλινγκ”, στο θέατρο Mάρκ Xέλλιντζερ στο Mπροντγουεϊ της Nέας Yόρκης. Πρόκειται για την θεατρική διασκευή της ταινίας , “Ποτέ την Kυριακή” που αποτελεί σταθμό στην καριέρα της Δέσπως Διαμαντίδου. Σταθμός στην θεατρική της πορεία θεωρείται ο ρόλος της στο Kαμπαρέ όταν, αντικαθιστώντας την Λότε Λένια, μεταμορφώνεται σε Φράου Φραίντερ.

Tην ίδια περίοδο η Δέσπω Διαμαντίδου γίνεται η κινηματογραφικη μητέρα του Γούντυ Άλλεν, στον Eιρηνοποιό. Στα Mαύρα Tριαντάφυλλα για τη νύφη η Δέσπω Διαμαντίδου, με σκηνοθέτη τον Xάλ Πρινς, ξεχωρίζει σ’ έναν ακόμα ρόλο, όπως και στο Yπόσχεση την αυγή με φόντο το Παρίσι και σκηνοθέτη τον Zιλ Nτασέν. Eπίσης συμμετέχει στουςKαβαλλάρηδες του Φράνκεχαϊμερ που γυρίζεται στην Iσπανία.

Tο 1991 παίρνει το κρατικό βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία του Θ. Σκρουμπέλου O Tζώνης Kέλν κυρία μου. H Δέσπω Διαμαντίδου διακρίθηκε και για το πλούσιο μεταφραστικό της έργο.

H Δέσπω Διαμαντίδου έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους έλληνες σκηνοθέτες και έλαβε μέρος σε πάνω από 40 ελληνικές ταινίες.

Σύζυγος της υπήρξε ο Aνδρέας Φιλιππίδης. Από το γάμο της με τον ηθοποιό, απέκτησε ένα γιο. Πέθανε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 2004 και κηδεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2004 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Δέσπω Διαμαντίδου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1947Παιδιά της Αθήνας
1954Θανασάκης ο πολιτευόμενος
1954Το κορίτσι της γειτονιάς
1955Η Δούκισσα της Πλακεντίας και ο Λήσταρχος Μπιμπίσης
1956Το Κορίτσι με τα Παραμύθια
1958Το Τελευταίο Ψέμα
1959Αμαρυλλίς, το κορίτσι της αγάπης
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Never on Sunday
1960Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα
1960Μανταλένα
1960Το Ραντεβού της Κυριακής
1961Για σένα την αγάπη μου
1961Η Αλίκη στο Ναυτικό
1961Ο θάνατος θα ξανάρθει
1962Άγγελοι του πεζοδρομίου
1962Μάνα κάνε κουράγιο
1962Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο
1962Ο Λουστράκος
1962Ποτέ δε σε ξέχασα
1962Προδομένη αγάπη
1963Ο μπαμπάς μου κι εγώ
1963Τα Κόκκινα Φανάρια
1963Το τεμπελόσκυλο
1964Topkapi
1964Γάμος αλά… Ελληνικά
1964Μονεμβασιά
1964Πόνεσα πολύ για σένα
1964Το κορίτσι της Κυριακής
1965Όχι, …κύριε Τζόνσον
1965Αδίστακτοι
1965Διχασμός
1965Η γυνή να φοβήται τον άνδρα
1965Οι Καταφρονεμένοι
1965Ρημαγμένο σπίτι
1965Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη
1966Η Στεφανία
1966Κάνε τον πόνο μου χαρά
1966Ντάμα σπαθί
1966Σύντομο διάλειμμα
1966Χωρίσαμε ένα δειλινό
1967Cry in the wind
1967Έρωτες στη Λέσβο
1967Εις θάνατον
1967Σαπίλα και Αριστοκρατία
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1978Υπόθεση Πολκ
1982Ο τελευταίος διάλογος
1983Οι απόμαχοι
1985Βαριετέ
1989Αθώος ή ένοχος;
1991Ο Τζώνυς Κελν κυρία μου
1996Ακροπόλ
2001Annas sommer
2002Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς μου
2003Ο Χάρος βγήκε παγανιά
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1978|1978Εγνατία ΟδόςΥΕΝΕΔ
1979|1979Ο ΣυμβολαιογράφοςΕΡΤ
1981|1981Όλα του γάμου δύσκολαΕΡΤ
1982|1982Γιάννης και ΜαρίαΕΡΤ
1982|1982Οι απόμαχοιΕΡΤ
1982|1982Οι δικηγόροιΕΡΤ
1986|1986ΜικρογραφίεςΕΡΤ
1988|1988Ποιος Σκότωσε τον ΆβελΕΤ2
1989|1989Αθώος ή ένοχοςΕΤ1
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1951Μονσεράτ
1955Κολόμπ
1956Η 7η Ημέρα της Δημιουργίας
1956Ο Έρωτας των Τεσσάρων Συνταγματαρχών
1962Διάλογοι Καρμηλιτισσών
1963Ποντικοπαγίδα
1964Κολόμπ
1965Πειρασμός
1978Καμπαρέ
1994Ποντικοπαγίδα

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Διαλεγμένος 1940-
Επόμενο άρθροΜπέμπα Δόξα 1919-2000

Σχετικές αναρτήσεις

Αθανασίου Μαργαρίτα

Η Μαργαρίτα Αθανασίου γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Αδελφή της είναι η ηθοποιός Κάτια Αθανασίου που έπαιζε την Τούλα στο ''Λούνα Παρκ''. Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου...

Γεωργία Αποστόλου 1973-2016

Η Γεωργία Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου του 1973 όπου και μεγάλωσε. Το 1991, σε ηλικία 18 ετών, ξεκίνησε τις σπουδές της...

Βούλα Ζουμπουλάκη 1924-2015

Η Βούλα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 24 Σεπτεμβρίου του 1924. Θέλοντας να κάνει το χατήρι της οικογένειάς της εισήχθη στη Νομική...

Τελευταίες αναρτήσεις