31.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝίκος Τζόγιας 1921-1996

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Τζόγιας 1921-1996

Ο Νίκος Τζόγιας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1921 και ήταν αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Είχε επίσης παρακολουθήσει μαθήματα στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Εργάσθηκε κυρίως στο Εθνικό θέατρο από το 1944-1946 καθώς και στο ελεύθερο θέατρο με τον θίασο των Γ. Μουσούρη, Κουν, Λογοθετίδη – Κατερίνας (1947-1957) και στο δικό του θίασο Χατζηαργύρη-Τζόγια (1955).

tzogias
Ελένη Ζαφειρίου, Ειρήνη Παππά και Νίκος Τζόγιας στη ταινία, “Νεκρή Πολιτεία”.

Το 1957 εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου και πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, καθηγητής του μαθήματος της Υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του (1968-1983 και 1989-1995) και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1977-1982).

Μεταξύ των ρόλων που υποδύθηκε ήταν του Τσιμισκή στη “Θεοφανώ” του Τερζάκη, του Καποδίστρια στο ομώνυμο έργο του Καζαντζάκη, του Μαρκήσιου Πόζα στο “Δον Κάρλο” του Σίλερ, του Διονύσου και του Πενθέα στις Βάκχες του Ευριπίδη, του Μπέκετ στο ομώνυμο έργο του Ανούιγ, του Δούκα του Κλάρενς στο “Ριχάρδος Γ’” του Σαίξπηρ, το ρόλο του Πετρούκου στο “Ημέρωμα της στρίγγλας” του Σαίξπηρ και του Κρέοντα στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή.

Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ πάμπολλες ήταν οι ραδιοφωνικές του συμμετοχές.

Ο Νίκος Τζόγιας πέθανε στην Αθήνα, της οποίας ήταν μόνιμος κάτοικος, την 1η Απριλίου του 1996.

Νίκος Τζόγιας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1949Δύο Κόσμοι 
1949Τελευταία αποστολή 
1950Τα αρραβωνιάσματα 
1951Νεκρή πολιτεία 
1951Το παιδί μου πρέπει να ζήσει 
1954Νυχτερινή περιπέτεια 
1957Όπου φτώχεια και φιλότιμο 
1957Η μοίρα γράφει την ιστορία 
1957Μανούλα θέλω να ζήσεις 
1957Το παιδί του δρόμου 
1958Μέλπω 
1958Το μυστικό της κατηγορούμενης 
1958Το μυστικό του πατέρα 
1959Επιστροφή από το μέτωπο 
1961Οι 900 της Μαρίνας
1962Phaedra 
1962Αμαρτωλές 
1962Η Ελληνίδα και ο Έρωτας 
1962Λαφίνα 
1963Αθώα ή ένοχη 
1963Ανάμεσα σε δυο αγάπες 
1963Καρδιές στην καταιγίδα 
1966Άνθρωπος για όλες τις δουλειές.. 
1966Μια γυναίκα κατηγορείται 
1987Απουσίες 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1973|1973Οι έμποροι των εθνών ΕΙΡΤ
1974|1974Η Γυφτοπούλα ΥΕΝΕΔ
1975|1975Ο βασιλιάς και το άγαλμα ΥΕΝΕΔ
1975|1975Περίπλους ΥΕΝΕΔ
1978|1978Εγνατία Οδός ΥΕΝΕΔ
1980|1980Αργώ ΕΡΤ
1980|1980Λάουρα ΥΕΝΕΔ
1983|1983Οικογένεια Ζαρντή ΕΡΤ
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ
1987|1987Θύελλα ΕΡΤ2
1992|1992Πωλείται αγάπη ΕΤ1
1993|1993Ρίχτερ Μιούζικ Mega
1994|1994Αξιολάτρευτος μπελάς Mega
1996|1996Βραδινές καμπάνες ΕΤ1
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1941Οιδίπους Τύραννος 
1944Αρραβωνιάσματα 
1945Δον Κάρλος, Ινφάντης της Ισπανίας 
1946Αντιγόνη 
1946Για ένα κομμάτι γης 
1946Εμείς και ο χρόνος 
1946Ο γάμος της Μπάρμπαρα 
1946Οι αδελφοί Καραμαζώφ 
1946Πόθοι κάτω από τις λεύκες 
1946Το φιόρο του Λεβάντε 
1947Ήταν όλοι τους παιδιά μου 
1947Ο ανακριτής έρχεται 
1947Υπόθεση Ουίνσλο 
1951Το κουρέλι 
1956Η Ηδονή της Τιμιότητος 
1956Χωρίς γάντι 
1957Το Ζαμπελάκι 
1960Φοιτηταί 
1961Γέρμα 
1961Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας 
1962Διάλογοι Καρμηλιτισσών 
1963Το Όνειρο 
1963Το ατλαζένιο γοβάκι 
1964Ο Βασιλικός 
1967Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας 
1969Βάκχαι 
1970Ο Πειρασμός 
1975Δον Κάρλος, Ινφάντης της Ισπανίας 
1976Δύσκολη ισορροπία 
1979Ο υπάλληλος 
1981Το πανταλόνι 
1984Ξιπόλυτη στο Πάρκο 
1984Ο Κούρος 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΤατιάνα Παπαμόσχου
Επόμενο άρθροΝίκη Τριανταφυλλίδη 1942-2013

Σχετικές αναρτήσεις

Νέζερ Χριστόφορος

Από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1889. Ο πατέρας ήταν επίσης ηθοποιός κι έτσι ο Χριστόφορος κόλλησε από μικρός...

Δαχτυλίδης Χρήστος

Ο Χρήστος Δαχτυλίδης είναι ταλαντούχος και εκλεκτικός ηθοποιός, με παιδεία και πολλές και καλές παρουσίες τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και στην...

Θόδωρος Ρουμπάνης

Ο Θόδωρος Ρουμπάνης αποτελεί μια εξέχουσα και πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα, ο οποίος με τις πολύπλευρες δράσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει το προνόμιο αρκετών...

Τελευταίες αναρτήσεις