Μάρκος Βαμβακάρης: Ο Ολυμπιακός και ο μεγάλος του νταλκάς

Μάρκος Βαμβακάρης
Advertisement

Πώς φώναζαν οι μάγκες του Πειραιά τον Μάρκο Βαμβακάρη, η βίζα που δεν πήρε για το λερωμένο ποινικό μητρώο και ποια ήταν η νίκη του Ολυμπιακού με την οποία «είχε πάθει την πλάκα του».

Advertisement

«Για να χορέψεις ένα ζεϊμπέκικο του Μάρκου έπρεπε να ‘χεις ανάψει τα καντήλια του Πειραιά, να ‘χεις μετρήσει τα βράχια της Πειραϊκής» έλεγε για τον Μάρκο Βαμβακάρη ο γιος του Στέλιος στον συγγραφέα Μάνο Τσιλιμίδη, στο βιβλίο «Άγιος Μάγκας» (Εκδόσεις Κάκτος, 2005).

Προφανώς δεν ήταν απλή περίπτωση ο Μάρκος Βαμβακάρης. Ήταν ένας «Άγιος Μάγκας» με τα παρατσούκλια του, τους νταλκάδες του και την αγαπημένη του ομάδα.

vamvakaris

Το 2002, σε συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει ο Δομένικος και ο Στέλιος Βαμβακάρης στον δημοσιογράφο, Γιάννη Αλεξίου δημοσιευμένη στο ogdoo.gr, είχαν γίνει γνωστές κάποιες διαφορετικές πτυχές του πατριάρχη του ρεμπέτικου.

Ο Δομένικος Βαμβακάρης είχε πει για το παρατσούκλι που είχε ο Μάρκος: «Τον φώναζαν Κοντραμπάσο, λόγω της βραχνής φωνής του. Βέβαια η κανονική φωνή του ήταν διαφορετική. Όταν τραγουδούσε έφτιαχνε τη φωνή του, σαν εγγαστρίμυθος».

Ο Στέλιος Βαμβακάρης είχε αναφερθεί στον μεγάλο νταλκά του πατέρα του: «Έπαθε ζάχαρο και δεν πήγε στην Αμερική. Στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Τότε όλοι οι μουσικοί πήγαιναν στην Αμερική και κάθονταν ένα διάστημα. Ήθελε να πάει για να βοηθήσει την οικογένειά του. Δεν του έδιναν βίζα γιατί είχε λερωμένο ποινικό μητρώο».

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, ο Στέλιος είχε πει: «Ολυμπιακός ήταν. Έχει γράψει κι ένα τραγούδι για τον Ολυμπιακό, το οποίο δεν το είχε κυκλοφορήσει. Θα το βγάλω. Δεν πήγαινε στο γήπεδο, αλλά χαιρόταν αν κέρδιζε ο Ολυμπιακός. Τότε που είχε κερδίσει τη Σάντος του Πελέ είχε πάθει την πλάκα του κι έγραψε ένα στίχο».

Προηγούμενο άρθροΗ Ζωζώ Σαπουντζάκη και τα κινηματογραφικά καρέ της
Επόμενο άρθροΓνώριζες ότι η Σούλη Σαμπάχ …