1.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝτόρα Βολανάκη 1915-1998

Σχετικές αναρτήσεις

Ντόρα Βολανάκη 1915-1998

Η Ντόρα Βολανάκη γεννήθηκε 1915 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στη Γαλλική Ακαδημία και στο Βρετανικό Ινστιτούτο.

Ασχολήθηκε επίσης με την μετάφραση αισθητικών δοκιμίων (Η ζωή μου στην τέχνη, Στανισλάβσκι) και θεατρικών έργων.

Διασκεύασε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1933 και το 1935 έγινε μέλος του ΣΕΗ.

Από το 1943 μέχρι το τέλος της Κατοχής, ήταν βασικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Αργότερα και για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το θίασο του δασκάλου της, Δημήτρη Ροντήρη, και με πολλούς θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών.

Η Ντόρα Βολανάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, στις 12 Μαΐου του 1998.

Ντόρα Βολανάκη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1934Σας ζητούν στο τηλέφωνο
1962Κατηγορούμενος ο Ερως
1964Αμφιβολίες
1964Προδοσία
1966Ο Θάνατος του Αλέξανδρου
1972Ερωτικές Στιγμές
1979Ταξίδι του Μέλιτος
1980Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο
1981Οι Απέναντι
1981Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια
1983Οι Απόμαχοι
1984Ταξίδι στα Κύθηρα  
1985Βαριετέ
1986Ο Μελισσοκόμος
1987Και Δυο Αυγά Τουρκίας
1987120 Ντεσιμπέλ
1995Το Βλέμμα του Οδυσσέα

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες…

Προηγούμενο άρθροΒοζικιάδου Έλλη
Επόμενο άρθροΤάκης Βουλαλάς 1935-2012

Σχετικές αναρτήσεις

Μπέμπα Μπλανς 1944-2017

Η Μπέμπα Μπλανς (πραγματικό όνομα, Αγγελική Κωνσταντοπούλου) γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1944 στην Αθήνα και ήταν ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού και περιστασιακή ηθοποιός....

Έλντα Πανοπούλου 1961-

Η Έλντα Πανοπούλου γεννήθηκε στις 03 Μαρτίου του 1961 στην Αθήνα όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια και είναι είναι Ελληνίδα ηθοποιός, μουσικός,...

Κουρουκλή Ζωίτσα

Η Ζωίτσα Κουρούκλη γεννήθηκε το 1937 και ξεκίνησε σαν παιδί θαύμα παίζοντας και τραγουδώντας στο θέατρο, μέχρι που την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας στα...

Τελευταίες αναρτήσεις