24.9 C
Athens
Κατηγορία:

Ντόρα Βολανάκη 1915-1998

Η Ντόρα Βολανάκη γεννήθηκε 1915 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στη Γαλλική Ακαδημία και στο Βρετανικό Ινστιτούτο.

Ασχολήθηκε επίσης με την μετάφραση αισθητικών δοκιμίων (Η ζωή μου στην τέχνη, Στανισλάβσκι) και θεατρικών έργων.

Διασκεύασε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1933 και το 1935 έγινε μέλος του ΣΕΗ.

Από το 1943 μέχρι το τέλος της Κατοχής, ήταν βασικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Αργότερα και για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το θίασο του δασκάλου της, Δημήτρη Ροντήρη, και με πολλούς θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών.

Η Ντόρα Βολανάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, στις 12 Μαΐου του 1998.

Ντόρα Βολανάκη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1934Σας ζητούν στο τηλέφωνο
1962Κατηγορούμενος ο Ερως
1964Αμφιβολίες
1964Προδοσία
1966Ο Θάνατος του Αλέξανδρου
1972Ερωτικές Στιγμές
1979Ταξίδι του Μέλιτος
1980Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο
1981Οι Απέναντι
1981Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια
1983Οι Απόμαχοι
1984Ταξίδι στα Κύθηρα  
1985Βαριετέ
1986Ο Μελισσοκόμος
1987Και Δυο Αυγά Τουρκίας
1987120 Ντεσιμπέλ
1995Το Βλέμμα του Οδυσσέα

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες…

Προηγούμενο άρθροΒοζικιάδου Έλλη
Επόμενο άρθροΒουλαλάς Τάκης

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα