Νίκος Ξανθόπουλος: Το δελτίο του στην ΑΕΚ

Νίκος Ξανθόπουλος
Advertisement

Ο Νίκος Ξανθόπουλος που απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, είχε υπάρξει αθλητής στίβου της ΑΕΚ, με την Ένωση να δημοσιοποιεί το πρώτο του δελτίο.

Advertisement

Η είδηση του θανάτου του Νίκου Ξανθόπουλου, του «παιδιού του λαού» όπως ήταν πιο γνωστός, σκόρπισε θλίψη στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου και όχι μόνο. Ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός που «έφυγε» σε ηλικία 89 ετών, είχε υπάρξει και αθλητής στίβου στην αγαπημένη του ΑΕΚ.

Η Ένωση μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα το δελτίο του Ξανθόπουλου αναφέροντας τα εξής: «Ένα ιστορικό ντοκουμέντο έφτασε στα γραφεία της ΑΕΚ, μέσω του Νίκου Καραμπουρνιώτη. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμπουρνιώτης παρέδωσε στο αρχείο του σωματείου, το δελτίο του μεγάλου Ενωσίτη, ηθοποιού και τραγουδιστή, Νίκου Ξανθόπουλου.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος, σε ηλικία 18 ετών, είχε γραφτεί στην ΑΕΚ, στην οποία αγωνίστηκε ως αθλητής ύψους, τριπλούν και χαμηλών εμποδίων. Παράλληλα, ήταν μέλος και της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ο Νίκος Ξανθόπουλος συνδέθηκε στενά με την ΑΕΚ, αποτελώντας μέλος της, αλλά υπήρξε και πιστός της φίλαθλος για μία ζωή.

ksanthopoulos aek

Ποιος ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος

Ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους έλληνες ηθοποιούς. Το «Παιδί του Λαού», όπως αποκαλείται, πρωταγωνίστησε σε ταινίες μελό τη δεκαετία του ’60, ενώ είχε και μία αξιοσημείωτη διαδρομή στο λαϊκό τραγούδι.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1934 στη Νέα Ιωνία, την προσφυγική γειτονιά της Αθήνας. Παιδί ποντίων προσφύγων μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια. Ο πατέρας του ήταν κατά περίσταση τσαγκάρης και ψαράς, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε για τη αντιστασιακή του δράση. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, καθώς ο πατέρας του είχε τη συνήθεια να «εξαφανίζεται» για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο, έχοντας ως ίνδαλμά του τον Μάνο Κατράκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στο θίασο της Κατερίνας με την κομεντί του Μ. Αντρέ «Βιργινία». Από το 1957 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60, εκτός από τον θίασο της Κατερίνας, που υπήρξε μεγάλη δασκάλα γι’ αυτόν, έπαιξε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, συνεργάστηκε με τον θίασο του Μάνου Κατράκη στο «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ έπαιξε για λίγο στο μουσικό θέατρο.

Το 1958 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού «Το Εισπρακτοράκι». Στην αρχή έπαι­ξε ρόλους κακού, σκληρού και γενικά δευτερότριτους ρόλους, σε κωμωδίες, δράματα, ακόμη και σε «τολμηρές» για την εποχή τους ταινίες, ώσπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο απογείωσε την καριέρα του.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος συνήθιζε να τραγουδά, ενώ συνθέτες όπως ο Απόστολος Καλδάρας έγραψαν τραγούδια γι’ αυτόν. Η παρουσία του στη δισκογραφία περιλαμβάνει 9 μεγάλους δίσκους και 55 σινγκλ. Εμφανίστηκε ως τραγουδιστής σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα και πραγματοποίησε πολλές περιοδείες στο εξωτερικό στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. Τα τραγούδια του υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ξαρχάκος και άλλοι.

Τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Ξανθόπουλος είχε αποσυρθεί από τον κόσμο του θεάματος και διαμένει στο κτήμα του στην Παιανία. Ο Νίκος Ξανθόπουλος είχε παντρευτεί δύο φορές κι είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος μετά από ένα μήνα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων δεν άντεξε και στις, 22 Ιανουαρίου του 2023 άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι σε ηλικία 89 ετών.

Προηγούμενο άρθροΜατωμένο ηλιοβασίλεμα 1958-1959
Επόμενο άρθροΑλίκη Βουγιουκλάκη: Σπάνια φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας, Το δόλωμα