Ο θεατρικός σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης, πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου του 1981.

Πέρασε στην ιστορία, ως ο «δάσκαλος» του αρχαίου δράματος.

width= Δημήτρης Ροντήρης

Γεννήθηκε το 1899 στον Πειραιά. Κατ’ αρχήν εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, την οποία, μετά από διετή φοίτηση, εγκατέλειψε για χάρη της νομικής του σπουδής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

border= Δημήτρης Ροντήρης

Την θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε το έτος 1919 ως ηθοποιός. Στη συνέχεια μετέβη στην Αυστρία, όπου και σπούδασε θέατρο, ιστορία τέχνης και αρχαία ελληνική φιλολογία. Στη συνέχεια μετέβη στο Βερολίνο παρά τον μεγάλο σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ.

border= Δημήτρης Ροντήρης

Επανήλθε στην Ελλάδα και διορίσθηκε το 1933 σκηνοθέτης στο Βασιλικό θέατρο αλλά και στο «Θέατρο Ωδείου», όπου εμφανίστηκε πρώτα ως σκηνοθέτης, με το μουσικό δράμα του Καλομοίρη «Το δαχτυλίδι της μάνας».

Αργότερα διετέλεσε σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση κατά τους χρόνους 1946-1950 και 1953-1955. Το 1950 ίδρυσε την «Ελληνική Σκηνή» και το 1957 το «Πειραϊκό Θέατρο», επικεφαλής του οποίου έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας, όπου παρουσίασε θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.

border= Δημήτρης Ροντήρης

Ασπασία Παπαθανασίου, Δημήτρης Ροντήρης. 1960

Σκηνοθέτησε πολλά έργα του παγκόσμιου κλασικού αλλά και νεότερου δραματολογίου, μεταξύ των οποίων 11 έργα του Σαίξπηρ καθώς και πολλές αρχαίες τραγωδίες.
width= Δημήτρης Ροντήρης

Η σκηνοθεσία του στην Ηλέκτρα και στον Άμλετ, τα οποία ο θίασος του Βασιλικού Θεάτρου ανέβασε το 1939 στην Αγγλία και τη Γερμανία, προκάλεσε τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές των ειδικών του χώρου.

Δείτε απόσπασμα από το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του:

 


Ιδιαίτερα η παράσταση της τριλογίας του Αισχύλου Ορέστεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1949, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής αρχής της χώρας, θεωρήθηκε ως εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα.

Ο Δημήτρης Ροντήρης πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1981.

Δείτε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ:

Δημήτρης Ροντήρης – Αφιέρωμα (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)
Δημήτρης Ροντήρης, Τα χρόνια της ακμής (Μέρος:1) (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)
Δημήτρης Ροντήρης, Το αποτύπωμα του δημιουργού (Μέρος:2) (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

πηγή