11.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΔήμου Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμου Γιώργος

Γιώργος Δήμου
Ο Γιώργος Δήμου (ή Δήμος όπως είναι εγγεγραμένος στο Σ.Ε.Η.) γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Νεράιδα Αγράφων Ευρυτανίας.

Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο θέατρο Κοτοπούλη το 1932.

Ακολούθησαν συνεργασίες του με το Λαϊκό Θέατρο του Βασίλη Ρώτα, του Χριστοφ.Νέζερ, της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Βασ. Αργυρόπουλου και το Άρμα Θέσπιδος.

Στην κατοχή εμφανίστηκε αρχικά με το Εθνικό Θέατρο και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βασίλη Ρώτα στο ιστορικό “Θέατρο του Βουνού” με το οποίο έδιναν παραστάσεις στις απελευθερωμένες ορεινές περιοχές.

Μεταπολεμικά συνεργάστηκε με τους ιδεολογικά συγγενικούς του θιάσους “Ενωμένοι καλλιτέχνες”, Παΐζη-Σταρένιου-Βανδή, Αδαμάντιου Λεμού, Αργυρόπουλου-Καρούσου-Διαμαντόπουλου.

Αργότερα συμμετείχε στο “Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη όπου έπαιξε σε έργα Σαίξπηρ, Γ.Σταύρου κ.α.

Το 1961 συνεργαζόμενος με την Μαρούλα Ρώτα ίδρυσε δικό του θίασο που παρουσίασε πολύ αξιόλογη δουλειά στο παιδικό θέατρο.

Τηλεοπτικά εμφανίστηκε στις σειρές “Ο φωτογράφος του χωριού” (ΕΡΤ 1977) και “Το παιχνίδι” (ΕΡΤ 1979).

Ήταν ο πρώτος σύζυγος της ηθοποιού Ελένης Ζαφειρίου.

Φιλμογραφία
Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951)
Μεγάλοι δρόμοι (1953)[κ. Λάκης]
3 δραπέται του φρενοκομείου (1954)
Γυναίκες δίχως άντρες (1954)
Πιάσαμε την καλή (1955) [Βαγγέλης]
Σαρακατσάνισα (1959)[Κωστής Σκαφίδας, πατέρας Δήμου]
Ζήλια (1963) [γιατρός]
Ο τελευταίος πειρασμός (1964) [Μαραβίνης, πρόεδρος κόμματος]
Κατηγορουμένη απολογήσου (1968)
Το κλειστό παράθυρο (1977)

Προηγούμενο άρθροΚίμων Δημόπουλος 1938-2005
Επόμενο άρθροΡίκα Διαλυνά 1934-

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Πρέκας 1941-

Ο Κώστας Πρέκας γεννήθηκε στο Αιγάλεω στις 26 Αυγούστου 1941 και είναι Έλληνας ηθοποιός και θιασάρχης. Κατά τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων ασχολήθηκε...

Γούσης Δημήτρης

Ο Δημήτρης Γούσης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1939 (αλλού αναφέρεται το 1940).Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου είχε λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις...

Αλεξανδρίδης Γιάννης

Ο Γιάννης Αλεξανδρίδης γεννήθηκε το 1933. Έλαβε μέρος σε 100 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ενσάρκωσε πάρα πολλές φορές τον κατώτερο αστυνομικό. Φιλμογραφία Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες...

Τελευταίες αναρτήσεις