15.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΒόκοβιτς Στέλιος

Σχετικές αναρτήσεις

Βόκοβιτς Στέλιος

Ο Στέλιος Βόκοβιτς γεννήθηκε στη Χαρταλιμή της Κωνσταντινούπολης το 1912 και ήλθε στην Αθήνα το 1922.

Αποφοίτησε με άριστα από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πραγματοποίησε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση το 1937, ερμηνεύοντας το ρόλο του Φραγκίσκου στον Άμλετ του William Shakespeare (σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με τον Αλέξη Μινωτή στον ομώνυμο ρόλο).

Η συνεργασία του με την κρατική σκηνή συνεχίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 1941, σε παραγωγές έργων κλασικού ρεπερτορίου, αρχαίου δράματος και νεοελληνικού θεάτρου, σκηνοθετημένες στην πλειονότητά τους από τον Δημήτρη Ροντήρη, αλλά και από τον Τάκη Μουζενίδη, τον Δημοσθένη Ματσούκη και τον Πέλο Κατσέλη.

Από το καλοκαίρι του 1941 μέχρι το καλοκαίρι του 1948 συνεργάστηκε κυρίως με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και σποραδικά με τους θιάσους Κατερίνας Ανδρεάδη, Μαίρης Αρώνη-Δημήτρη Χορν, Νίκου Χατζίσκου-Μελίνας Μερκούρη και Κώστα Μουσούρη-Ρενάτο Μόρντο-Γιώργου Ανεμογιάννη.

Το φθινόπωρο του 1946 επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο, το οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών, μέχρι το 1982 – με ένα σύντομο διάλειμμα κατά τα έτη 1950-1952, οπότε συνεργάστηκε με την Ελληνική Σκηνή του Δημήτρη Ροντήρη και το θίασο Κοτοπούλη.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του στο Εθνικό, ο Στέλιος Βόκοβιτς διακρίθηκε σε ρόλους από το σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο, ιδιαίτερα όμως σε ρόλους αγγελιαφόρων σε αρχαίες τραγωδίες.

Το 1973 ερμήνευσε τον Γαλιλαίο στη Ζωή του Γαλιλαίου (Leben des Galilei) του Bertolt Brecht (σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου).

Οι τελευταίες θεατρικές εμφανίσεις του σημειώθηκαν την περίοδο 1982-1985, στο Απλό Θέατρο της Καλλιθέας –Τα γούστα του κυρίου Σλόαν (Entertaining Mr Sloan) του Joe Orton και Τα λάθη μιας νύχτας (She stoops to conquer, or The mistakes of a night) του Oliver Goldsmith, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα– και στο θέατρο Διονύσια: Δόνια Ροζίτα (Doňa Rosita la soltera) του Federico García Lorca, με το θίασο «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού.

Αδελφός του ήταν ο ηθοποιός Νίκος Βούκοβιτσς (1917-2009)
Πέθανε το 1990.

Φιλμογραφία
Υπόγεια διαδρομή (1983) [πρωθυπουργός]
Ώρες αγάπης, ώρες πολέμου (1970)
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)
Πάρε το δάκρυ μου (1965) [Ανδρέας Λεβαντής]
Φαίδρα (1962) [Σταύρος]
Τα χέρια (1962)
Ενώ σφύριζε το τραίνο (1961)
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960) [πατέρας Αλέξιας]
Στην Κύπρο, άρχισε η αγάπη μας (1960)[Ταξίαρχος Anthony Emery Gordon, υποδιοικητής μονάδας στη Λευκωσία, σύζυγος Μάρθας]
Η ζαβολιάρα (1959) [Παντελής Σφίγγος]
Όπου φτώχεια και φιλότιμο (1957)
Το οργανάκι του Αττίκ (1955) [Κλέαρχος]
Η φωνή της καρδιάς (1942)

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Μπεγνής Μέμος

Ο Μέμος Μπεγνής  γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1974 και είναι Έλληνας ηθοποιός. Η καριέρα του ξεκίνησε εντελώς τυχαία, όταν έπαιζε πιάνο σε μία παράσταση της Κάτιας Δανδουλάκη, η...

Τάκης Μηλιάδης 1922-1985

Ο Τάκης Μηλιάδης ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους. Ο Δημήτριος Μηλιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα...

Γιώργος Δάνης 1920-1995

Ο Γιώργος Δάνης (Γαβρηιλίδης Δανιήλ) γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1995. Ήταν σύζυγος της ηθοποιού Σούλας Αθανασιάδη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιαννούλη...

Τελευταίες αναρτήσεις