20.3 C
Athens
Κατηγορία:

Ελένη Προκοπίου

Ελένη Προκοπίου

Η Ελένη Προκοπίου είναι Ελληνίδα ηθοποιός, χορεύτρια και χορογράφος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου 1941. Έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της σε κινηματογραφικές ταινίες του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου.

Σπούδασε χορό, από τα έξι της χρόνια, μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη, στη Σχολή Χορού της Λουκίας Σακελλαρίου – Κωτσοπούλου, η οποία είχε φτιάξει δική της σχολή στο Ωδείο Αθηνών. Μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη και σαν παιδιά έδιναν παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Αποφοίτησαν προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Από το 1960, που έκανε ντεμπούτο στον κινηματογράφο με το έργο “Το ραντεβού της Κυριακής”, μέχρι το 1972, έλαβε μέρος σε συνολικά 24 ταινίες.

Ελένη Προκοπίου

Σε πολλές από αυτές η Ελένη Προκοπίου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, κυρίως όταν ο ρόλος της απαιτούσε και χορό, αφού υπήρξε χορεύτρια και είχε η ίδια την επιμέλεια των χορογραφιών της σε κάποιες ταινίες. Αποτέλεσε χορευτικό ντουέτο με τον Βαγγέλη Σειληνό, τόσο στο Θέατρο όσο και στον Κινηματογράφο. Από το 1960 μέχρι το 1965 το εν λόγω ντουέτο (Σειληνός – Προκοπίου) συμμετείχε στα χορευτικά των περισσότερων επιθεωρησιακών θεάτρων της πρωτεύουσας. Επίσης και με τον Γιώργο Πάντζα αποτέλεσε κινηματογραφικό ζευγάρι, μαζί άλλωστε έπαιξαν σε 5 ταινίες.

Πρωταγωνίστησε σε κάθε είδους ταινία, σε μιούζικαλ, σε κωμωδίες και σε δράματα. Στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας της, εμφανιζόταν μόνο σαν χορεύτρια, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, στον οποίο είχε παρουσία σε τρεις ταινίες με χορευτικό ρόλο, συγκεκριμένα: “Το ραντεβού της Κυριακής”, “Η Αθήνα τη Νύχτα” και “Προδομένη Αγάπη”.

Έπειτα η Ελένη Προκοπίου είχε έναν ρόλο στην ταινία του Νίκου ΚούνδουρουΜικρές Αφροδίτες“, μια ταινία που γνώρισε διεθνή επιτυχία, ακολούθησε “Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης”, στην οποία υποδύθηκε τη Γκιουλινάρ, μια πανέμορφη ανατολίτισσα πριγκίπισσα κάποιου εμιράτου. Στη συνέχεια “Το Πρόσωπο της Ημέρας” και το “Ραντεβού στον Αέρα“, όπου είχε ρόλο και ως χορεύτρια και ως ηθοποιός και έτσι γίνεται μέλος της οικογένειας της Φίνος Φιλμ. Ακολουθεί το “Και οι 14 ήταν υπέροχοι” .

Το 1966 είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πέντε ταινίες, συγκεκριμένα: “Παράνομοι Πόθοι” (Φίνος Φιλμ), “Το Συρτάκι της Αμαρτίας”, “Πέντε Χιλιάδες Ψέματα” (Φίνος Φιλμ), “Οι Κυρίες της Αυλής” (Φίνος Φιλμ, κλασική θεωρείται πλέον η σκηνή με τα νερά της χαλασμένης βρύσης, μαζί με τον Κώστα Πρέκα) και “Αγάπη που δεν σβήνει ο Χρόνος”.

Τα επόμενα χρόνια πρωταγωνίστησε σε ταινίες χαμηλότερου προϋπολογισμού, στις οποίες είχαν ρόλους ο Νίκος Σταυρίδης, ο Τάσος Γιαννόπουλος, ο Φραγκίσκος Μανέλης, η Τζένη Ρουσσέα, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Αλέκος Τζανετάκος, ο Νίκος Δαδινόπουλος, ο Νίκος Ρίζος, ο Σωτήρης Μουστάκας, κ.α. συγκεκριμένα: “Ο Γαμπρός μου ο Προικοθήρας”, “Μίνι Φούστα και Καράτε”, “Ορκίζομαι είμαι Αθώα”, “Ο Μπούφος”, “Ένας Ιππότης με Τσαρούχια”, “Ο Σταύρος είναι πονηρός”, “Ομορφόπαιδα”, “Ο Παραγιός μου ο ραλίστας”, “Δάκρυα για έναν Αλήτη”.

Η τελευταία ταινία της Ελένης Προκοπίου (Φίνος Φιλμ) ήταν “Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσας”, στην οποία υποδύθηκε μία αφελή ηθοποιό και χορεύτρια. Στην εν λόγω ταινία είχε μερικά περιττά κιλά, καθώς ήταν ήδη παντρεμένη και δύο μηνών έγκυος, ενώ υποβαλλόταν και σε ορμονοθεραπεία διότι είχε προβλήματα με την εγκυμοσύνη της. Όλα αυτά τα χρόνια εμφανιζόταν ανελλιπώς στο θέατρο. Ντεμπούτο στο θεατρικό σανίδι, έκανε ως χορεύτρια, σε ηλικία 14 ετών στο θέατρο Ολύμπια Πειραιώς ως παρτενέρ του διάσημου χορευτή της εποχής, του Δημήτρη Ιβάνωφ.

Μετά το γάμο της, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, με τον επιχειρηματία στον χώρο του επίπλου Αντώνη Συρίγο, αποχώρησε οριστικά από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Με τον μετέπειτα σύζυγό της γνωρίστηκαν στα γυρίσματα ταινιών. Από αυτόν τον γάμο απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Στις ταινίες όπου πρωταγωνιστούσε έδινε και τα έπιπλα.


Φιλμογραφία

Τα ομορφόπαιδα (1971)
Δάκρυα για έναν αλήτη (1971)
Ο παραγιός μου ο ραλίστας (1971)
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
Ο Σταύρος είναι πονηρός (1970)
Η παριζιάνα (1969)
Ένας ιππότης με τσαρούχια (1968)
Ο μπούφος (1968)
Ορκίζομαι, είμαι αθώα (1968)
Μίνι φούστα και καράτε (1967)
Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας (1967)
Αγάπη που δεν σβήνει ο χρόνος (1966)
Παράνομοι πόθοι (1966)
5.000 ψέμματα (1966)
Το συρτάκι της αμαρτίας (1966)
Οι κυρίες της αυλής (1966)
Ραντεβού στον αέρα (1966)
Και οι 14 ήταν υπέροχοι (1965)
Το πρόσωπο της ημέρας (1965)
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)
Το σημάδι της Αφροδίτης / Μικρές Αφροδίτες (1963)
Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
Προδομένη αγάπη (1962)
Το ραντεβού της Κυριακής (1960)

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Ελένη Προκοπίου

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα