27.7 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΚώστας Πρέκας 1941-

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Πρέκας 1941-

Ο Κώστας Πρέκας γεννήθηκε στο Αιγάλεω στις 26 Αυγούστου 1941 και είναι Έλληνας ηθοποιός και θιασάρχης. Κατά τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και διετέλεσε πρωταθλητής Ελλάδος ως καταδύτης του Ολυμπιακού. Στις καταδύσεις ήταν πρωταθλητής Ελλάδας στο αναπηδητήριο το 1963, 1964, 1965, 1966 και το 1967, από Τραμπολίνο 3 μέτρων το 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966 και το 1967.

Ξεκίνησε να σπουδάζει υποκριτική στη «Σχολή θεάτρου» του Κ. Μιχαηλίδη το 1964. Τον ίδιο χρόνο, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θεατρικό “σανίδι” στο έργο “Τρεις αδελφές” του Τσέχοφ, μετέχοντας στο θίασο του Κώστα Μουσούρη.

Το 1971 ίδρυσε το δικό του θίασο ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στράφηκε ολοκληρωτικά στο θέατρο, υπηρετώντας κυρίως το κλασικό ρεπερτόριο. Αρκετά νωρίτερα, είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει καλλιτεχνικές συνεργασίες με διαφόρους θιάσους, ενώ συνεργάστηκε και με το Εθνικό Θέατρο.

Ο Κώστας Πρέκας έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός και από τον κινηματογράφο αφού πρωταγωνίστησε σε περίπου 20 ταινίες, κάποιες από τις οποίες ήταν υπερπαραγωγές. Για την ερμηνεία του στην ταινία του Ντ. Δαδήρα «Στα Σύνορα της Προδοσίας», τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ του Ελληνικού Κινηματογράφου το 1968.

Κατά τη διάρκεια της επταετίας ο Κώστας Πρέκας έλαβε μέρος σε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές, εξυπηρετώντας κατά κάποιο τρόπο το τότε καθεστώς, στην προώθηση του λεγόμενου “Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού”, ως μανδύα για την απόκτηση λαϊκών ερεισμάτων.

Ο ίδιος, σε κατά καιρούς δηλώσεις και εμφανίσεις του στα Μ.Μ.Ε., δεν κρύβει ότι παραμένει λάτρης εκείνης της περιόδου όπως και παλαιότερων καταστάσεων εκτροπής. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως και το 2010 είχε αποκτήσει ιδιόκτητο χώρο, το θέατρο “Όραμα”, στην περιοχή του Παπάγου.

Κώστας Πρέκας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Νύχτες στο Μιραμάρε 
1962Η Ελληνίδα και ο Έρωτας 
1963Αθώα ή ένοχη 
1965Οι εχθροί 
1966Οι κυρίες της αυλής 
1967Δημήτρη μου, Δημήτρη μου 
1967Ο γεροντοκόρος 
1968Η μοίρα μιας γυναίκας 
1968Στα σύνορα της προδοσίας 
1969Όχι 
1969Κατηγορώ το Κορμί μου 
1969Καυτή εκδίκηση 
1970Έρωτας δίχως σύνορα 
1970Η ζούγκλα των πόλεων 
1971Εσχάτη προδοσία 
1971Ο Επαναστάτης “Ποπολάρος” 
1972Η Μεσόγειος φλέγεται 
1974Ψυχή και σάρκα 
1979Το Μήλο του Σατανά 
1985Τα πρόσωπα του Θεού 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1973|1973Η Συνωμοσία της Σιωπής ΕΙΡΤ
1979|1979Εισβολή Από Άλλο Πλανήτη ΕΡΤ
1981|1981Η Απερίγραπτη ΥΕΝΕΔ
1982|1982Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες ΥΕΝΕΔ
1983|1983Μαργαρίτα Στέφα ΕΡΤ2
1987|1987Απόδραση ΕΡΤ
1996|1996Ένας έρωτας Mega

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΠλοιός Βαγγέλης
Επόμενο άρθροΕλένη Ράντου 1963-

Σχετικές αναρτήσεις

Μαυρομάτης Βασίλης

Ο Βασίλης Μαυρομάτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 15 Απριλίου 1935 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, από όπου αποφοίτησε το 1957. Ίδρυσε...

Τηλέμαχος Εμμανουήλ 1938-

Ο Τηλέμαχος Εμμανουήλ γεννήθηκε το 1938 στη Ρόδο και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Βισμπάντεν Έσσης στη Γερμανία και στη Δραματική Σχολή, Γρηγόρη Βαφιά (1965-1966)...

Ρηγόπουλος Κώστας

Ο Κώστας Ρηγόπουλος (του Φανουρίου) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και παράλληλα θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22...

Τελευταίες αναρτήσεις