15.9 C
Athens

Γιώργος Βασιλείου

Παρόμοια αρθρα

Ο Γιώργος Βασιλείου γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1950 στη Λαμία και ήταν ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Οι γονείς του χώρισαν και ο Γιώργος έζησε με τον πατέρα του Βασίλη μέχρι την ηλικία των 8, όταν εκείνος απεβίωσε, με αποτέλεσμα να χάσει την παιδική του ηλικία.

Από μικρό παιδί εργάστηκε σε διάφορες δουλειές του ποδαριού παράλληλα με το σχολείο, για να συντηρήσει οικονομικά την οικογένειά του.

Ο Γιώργος Βασιλείου είχε ύψος 1.90 και υπήρξε πολύ καλός στον κλασικό αθλητισμό, τερμάτιζε πρώτος σε όλα τα αγωνίσματα δρόμου και παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο και αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα της Λαμίας.

Σε ηλικία 22 ετών, τού προτάθηκε να συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ, ωστόσο αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να σταματήσει το ποδοσφαιρικό του όνειρο.

Ο Γιώργος Βασιλείου έμαθε μόνος του κιθάρα και στο στρατό, όπου ήταν έφεδρος υπαξιωματικός (Λοχίας), συμμετείχε σε συγκρότημα και μπάντα.

Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει υποκριτική και το πρώτο του βράδυ κοιμήθηκε σε μία οικοδομή σκεπασμένος με νάιλον για να μην κρυώσει, καθώς δεν είχε χρήματα για να βρει ξενοδοχείο ή σπίτι.

Για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα των σπουδών του εργαζόταν ως οικοδόμος και οδηγός ταξί.

Ο Γιώργος Βασιλείου αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Μπέλλου και την ολοκλήρωσε με άριστα. Στις 17 Νοεμβρίου του 1973, ανήμερα του Πολυτεχνείου, γνώρισε την σύζυγό του, Λία Θερμογιάννη, φοιτήτρια τότε της Νομικής Σχολής Αθηνών και μετά, ο νεαρός ηθοποιός συνελήφθη και κακοποιήθηκε άγρια από τη Χούντα. Παντρεύτηκε τη Λία μετά από 4 χρόνια και απέκτησε 2 παιδιά, το Βασίλη και την Ιουλιέττα.

Εργάστηκε δίπλα σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, όπως οι Θανάσης Βέγγος, Ρένα Βλαχοπούλου, Στάθης Ψάλτης, κ.ά..

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ύστερα από πολλές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, γνώρισε τον Νίκο Φώσκολο, τον οποίο συνήθιζε να αποκαλεί από τότε δάσκαλο και πατέρα. Εκείνος του εμπιστεύτηκε σπουδαίους ρόλους, με κυριότερο αυτόν του Στάθη Θεοχάρη στην καθημερινή σειρά Καλημέρα Ζωή, όπου έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό.

Ο Γιώργος Βασιλείου είχε συμμετάσχει και πρωταγωνιστήσει σε πολλά θεατρικά έργα, τηλεοπτικές παραγωγές και ταινίες. Επίσης, είχε δώσει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττίσεις και παιδικές παραγωγές, ενώ είχε διδάξει και στη Δραματική Σχολή της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα.

Στις εκλογές του 2004, εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2007, μετά το πέρας της βουλευτικής του ιδιότητας, συνέχισε να εργάζεται κατά καιρούς σε θέατρο και τηλεόραση. Το Νοέμβριο του 2011, ανακοίνωσε την προσχώρηση του στο κίνημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας και την απόφασή του να πολιτευτεί στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιώς. Τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του διέμενε μόνιμα στη Σαλαμίνα με τη σύζυγό του.

Για περισσότερες βιογραφίες πατήστε ΕΔΩ.

Τους τελευταίους μήνες ο ηθοποιός, Γιώργος Βασιλείου αντιμετώπιζε τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο ίδιος είχε μιλήσει για το πρόβλημά του ανοιχτά προτρέποντας όλους να κόψουν το τσιγάρο: «Αυτό που έπαθα, το έπαθα από το τσιγάρο. Κάπνιζα δύο πακέτα την μέρα. Γι’ αυτό τώρα, όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, ένα πράγμα λέω σε όλους: “Κόψτε το τσιγάρο!”».

Στο πλευρό του ήταν η οικογένειά του, φίλοι και συνάδελφοι. Ο Γιώργος Βασιλείου έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης στις 2 Νοεμβρίου 2016 σε ηλικία 66 ετών. Ο ηθοποιός κηδεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2016, από το Νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Φιλμογραφία

Τώρα θέλω, τώρα (1980)
Ο παρθενοκυνηγός (1980)
Ρένα, να η ευκαιρία (1980)
Τα καμάκια (1981)
Το ξένο είναι πιο γλυκό (1981)
Ράκος Νο14 (1986)
Ο μεγάλος παραμυθάς (1988)
Ο κοντός και οι μνηστήρες (1988)
Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα (1989)
Η φούσκα (2002)

Βιντεοταινίες

Η κολπατζού (1986)
Ο γυφτοροκάς (1986)
Ο Εμμανουέλος (1986)
Ο παρθενοφάγος (1986)
Πονηρός ο βλάχος (1986)
Ο φίλος μου ο Νίντζα (1986)
Αρέσω και κυκλοφορώ (1986)
Ο σοφέρ και το μανούλι (1986)
Ο τελευταίος γυφτοκράτορας (1986)
Πολιτσμάνα του σαματά η μάνα (1986)
Οι σκληρές της πενιάς και του ροκ (1986)
Η φλόγα (1987)
Ο μαφιόζος (1987)
Τα ντερέκια (1987)
Ο λαχειοπώλης (1987)
Μπουνιά και συχώριο (1987)
Ο κουρδιστός εραστής (1987)
Μαρκησία του λιμανιού (1987)
Το ‘πε, το ‘πε ο παπαγάλος (1987)
Ο άρχοντας της λιγούρας (1987)
Μια νύχτα στο τμήμα ηθών (1987)
Η ψεύτρα από το Κατάκωλο (1987)
Η γυναίκα της πρώτης σελίδας (1987)
Η μικρομεσαία των μπάτσων σχολή (1987)
Πράσινα, μπλε και κόκκινα καρύδια (1987)
Το ρεπορτάζ (1988)
Οι συνένοχοι (1988)
Εκείνη η γυναίκα (1988)
Ο ερωτόγυφτος με το Ντάτσουν (1988)
Γύφτος και γοητεία (1989)
Ο σύντροφος και ο μπάτσος (1989)
Άβε Μαφία : Ακαδημία Απατεώνων (1989)
Ο χαρτοπαίχτης (1990)
Ο Ταμτάκος ζει (1990)
Άγαμοι και θύτες (1990)

Γιώργος Βασιλείου (1950 – 2016)

- Advertisement -

Περισσότερα άρθρα

Σε αυτη κατηγορία

Ιακωβίδης Λάλας

Ο Λαλάς (Λάζαρος) Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1908 και πρωτοεμφανίστηκε με θίασο οπερέτας το 1929. Ηταν ηθοποιός του μουσικού θεάτρου σε όλα τα...

Λευτεριώτης Γιώργος

Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Γιαννάδες της Κέρκυρας. Τα σχολικά του χρόνια τα πέρασε στην πόλη της Κέρκυρας με πολύ καλές συνθήκες για την...

Ιωαννίδου Ράνια

Ράνια ΙωαννίδουΗ Ράνια (Ουρανία) Ιωαννίδου γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Μιχάλη Κουνελάκη (Ελληνικό Ωδείο).Υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Κώστα...

Τελευταία άρθρα