33.9 C
Athens
Κατηγορία:

Ψάλτης Στάθης

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας στις 27 Φεβρουαρίου 1951, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σε ηλικία 11 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Αιγάλεω. Από μικρός ήταν πλασμένος για ηθοποιός, όπως είχε πει σε συνέντευξή του.

Στάθης Ψάλτης
Ο Στάθης Ψάλτης.

Υπήρξε από τους σημαντικούς κωμικούς της γενιάς του, με σπουδαίο ταλέντο που το σπατάλησε στην επιθεώρηση και σε ανάλαφρες κινηματογραφικές κωμωδίες.

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός άλλαξε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων κι αυτό του ναυτικού. Αδελφός του ήταν ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Ρώτας.

Ο Στάθης Ψάλτης έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο.

Υπήρξε ένα από τα λαϊκά είδωλα της δεκαετίας του ‘80. Μαζί με την Καίτη Φίνου (μεγάλο έρωτα της ζωής του) έπαιξε σε ταινίες και βιντεοταινίες, που είχαν μεγάλη απήχηση, με τίτλους όπως “Τροχονόμος Βαρβάρα” (1981), “Τα Καμάκια” (1981), “Βασικά καλησπέρα σας” (1982), “Και ο πρώτος ματάκιας” (1982), “Καμικάζι αγάπη μου” (1983), “Έλα ν’ αγαπηθούμε ντάρλινγκ” (1984), “Μάντεψε τι κάνω τα βράδια” (1984) και “Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω” (1985).

Τελευταία του ταινία ήταν η “Νίκος Καζαντζάκης”, την οποία δεν πρόλαβε να δει. Είχε παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς.

Τραγούδησε αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις.

Το 1973 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στη σειρά “Οι έμποροι των εθνών”, που βασιζόταν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ερμήνευσε το ρόλο του γελωτοποιού και τραγούδησε το “Ήτανε μια φορά” του Σταύρου Ξαρχάκου, που έγινε ευρέως γνωστό από τον Νίκο Ξυλούρη.

Τη δεκαετία του ‘70 έπαιξε και σε άλλες σειρές αξιώσεων που βασίζονταν σε έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως ” Γιούγκερμαν” (1976), “Η Τύχη της Μαρούλας” (1978) και “Ο συμβολαιογράφος” (1979).

Στο θέατρο δοξάστηκε κυρίως στην επιθεώρηση, με έργα όπως “Το μαντολίνο του ναυαγού Σημίτη” (2001), “Η παπουτσωμένη Ντόρα” (2002), “Νου Δου η άσχημη” (2007), “Και ξανά… ΠΑΣΟΚολλητό” (2009), “Πού πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό;” (2010) και “Δεν έχουν Τσίπρα πάνω τους” (2015). Ξεχωριστή στιγμή στη θεατρική του καριέρα ήταν ο ρόλος του Ποπρίτσιν στο μονόλογο του Νικολάι Γκόγκολ “Το ημερολόγιο ενός τρελού”, που ανέβασε το 1992 στο θέατρο “Βέμπο” σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Μία άλλη σημαντική στιγμή του, η τελευταία του στο θέατρο, ήταν η συμμετοχή του στο σαιξπηρικό δράμα “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, που ανέβασε ο Δημήτρης Λιγνάδης στο θέατρο “Πάνθεον” το 2016. Ερμήνευσε το ρόλο της παραμάνας και του έδωσε μια κωμική χροιά.

Από τον πρώτο του γάμο με την ηθοποιό Κάτια Κυβέλου είχε αποκτήσει μία κόρη, τη Μαρία Ψάλτη. Δεύτερη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Τάρια Μπούρα και τρίτη η επίσης ηθοποιός Χριστίνα Φιτσάκη.

Ο Στάθης Ψάλτης, ταλαιπωρημένος από τον καρκίνο των πνευμόνων από τον οποίο έπασχε, άφησε τη τελευταία του πνοή στις 21 Απριλίου 2017, στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” της Αθήνας.

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
2017Νίκος Καζαντζάκης
1990Ο εραστής
1989Απαγωγή στα τυφλά
1989Και δειλός και τολμηρός
1989Ο πανταχού παρών
1989Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα
1989Τρελάδικο πολυτελείας
1988Ο καβαλάρης των F.M. Stereo
1988Ακαταμάχητος πιλότος
1988Ένας αλλά Λέων
1988Ξενοδοχείο Kαστρί
1988Ο μεγάλος παραμυθάς
1987Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά ο Ψάλτης μένει
1986Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν
1986Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιας
1986Ψηλός λιγνός και ψεύταρος
1985Τρελλός είμαι ότι θέλω κάνω
1985Ο ταξιτζής μας
1984Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ
1984Μάντεψε τι κάνω τα βράδια
1983Καμικάζι αγάπη μου
1983Πέστα βρωμόστομε
1982Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές)
1982Και ο πρώτος ματάκιας
1982Τα σαΐνια
1981Είσαι στην ΕΟΚ μάθε για την ΕΟΚ
1981Πάμε για καφέ
1981Τα καμάκια
1981Τροχονόμος Βαρβάρα
1980Γεύση από Ελλάδα
1980Ο Κώτσος στην ΕΟΚ
1980Ο παρθενοκυνηγός
1980Ο ποδόγυρος
1979Οι φανταρίνες
1979Τα παιδιά της πιάτσας
1972Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα
Προηγούμενο άρθροΧρυσομάλλης Δημήτρης
Επόμενο άρθροΨαρράς Ιάκωβος

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα