Ιορδανίδης Γιώργος

on

Ο Γιώργος Ιορδανίδης γεννήθηκε το 1921 στη Μικρά Ασία, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στο Κάιρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή με το γαλλικό “Θεατρικό Συγκρότημα Νέων”.

Την περίοδο του πολέμου ταυτόχρονα με τη στρατιωτική του θητεία διηύθυνε το θεατρικό συγκρότημα της Ελληνικής Αεροπορίας στο Κάιρο.

Στη συνέχεια και μέχρι το 1960 ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στο θέατρο,τον κινηματογράφο,το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Καΐρου.
Εμφανίστηκε με πολλούς θιάσους, έπαιξε σε περίπου 25 ταινίες, και 142 θεατρικά έργα -86 εξ αυτών ελληνικά – ως ηθοποιός και σκηνοθέτης .
Το 1961 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ανέλαβε ανώτερη διοικητική θέση στο Κρατικό Θέατρο Βορ. Ελλάδος, θέση όπου παρέμεινε μέχρι τη σύνταξή του.
Παράλληλα διορίστηκε διευθυντής της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και διετέλεσε καθηγητής στην Εταιρία Μακεδονικού Θεάτρου, στο North College και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και έδωσε πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στη Μελβούρνη για το Ελληνικό θέατρο.
Παράλληλα συνέχισε τις εμφανίσεις του ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Ευαγγελιστού Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και με Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Μονής του Σινά.
Γιός του είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης.
Πέθανε το 2005.

Φιλμογραφία
Ένα βότσαλο στη λίμνη (1952) [θυρωρός]
Κυριακάτικο ξύπνημα (1954) [Στεφανής, ιδιοκτήτης χορευτικού κέντρου]
Δεσποινίς ετών 39 (1954)[Μανώλης]
Σάντα Τσικίτα (1955) [Θανάσης-αδελφός της Μαίρης]
Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963) [συνεργάτης του Ν.Κεδράκα]
Δι’ ασήμαντον αφορμήν (1974)
Μάης (1976)

Προηγούμενο άρθροΙατρίδης Σταύρος
Επόμενο άρθροΙωαννίδης Γιάννης
Ελληνικός Κινηματογράφος Ιορδανίδης Γιώργος
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
58,200ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,949ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Γραμμένος Άγγελος Ιορδανίδης Γιώργος

Γραμμένος Άγγελος

Ο Άγγελος Γραμμένος είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1951 (άλλη πηγή αναφέρει το 1958) στην...
Σπύρος Φωκάς Ιορδανίδης Γιώργος

Σπύρος Φωκάς

Γαρδέλης Σταμάτης Ιορδανίδης Γιώργος

Γαρδέλης Σταμάτης