19.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΙορδανίδης Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις

Ιορδανίδης Γιώργος

- Advertisement -

Ο Γιώργος Ιορδανίδης γεννήθηκε το 1921 στη Μικρά Ασία, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στο Κάιρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή με το γαλλικό “Θεατρικό Συγκρότημα Νέων”.

Την περίοδο του πολέμου ταυτόχρονα με τη στρατιωτική του θητεία διηύθυνε το θεατρικό συγκρότημα της Ελληνικής Αεροπορίας στο Κάιρο.

Στη συνέχεια και μέχρι το 1960 ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στο θέατρο,τον κινηματογράφο,το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Καΐρου.
Εμφανίστηκε με πολλούς θιάσους, έπαιξε σε περίπου 25 ταινίες, και 142 θεατρικά έργα -86 εξ αυτών ελληνικά – ως ηθοποιός και σκηνοθέτης .
Το 1961 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ανέλαβε ανώτερη διοικητική θέση στο Κρατικό Θέατρο Βορ. Ελλάδος, θέση όπου παρέμεινε μέχρι τη σύνταξή του.
Παράλληλα διορίστηκε διευθυντής της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και διετέλεσε καθηγητής στην Εταιρία Μακεδονικού Θεάτρου, στο North College και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και έδωσε πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στη Μελβούρνη για το Ελληνικό θέατρο.
Παράλληλα συνέχισε τις εμφανίσεις του ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Ευαγγελιστού Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και με Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Μονής του Σινά.
Γιός του είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης.
Πέθανε το 2005.

Φιλμογραφία
Ένα βότσαλο στη λίμνη (1952) [θυρωρός]
Κυριακάτικο ξύπνημα (1954) [Στεφανής, ιδιοκτήτης χορευτικού κέντρου]
Δεσποινίς ετών 39 (1954)[Μανώλης]
Σάντα Τσικίτα (1955) [Θανάσης-αδελφός της Μαίρης]
Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963) [συνεργάτης του Ν.Κεδράκα]
Δι’ ασήμαντον αφορμήν (1974)
Μάης (1976)

 

Ιορδανίδης Γιώργος

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθροΙατρίδης Σταύρος
Επόμενο άρθροΙωαννίδης Γιάννης

Σχετικές αναρτήσεις

Κανδήλας Γιάννης

Ο Γιάννης Κανδήλας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1932 και ήταν Έλληνας ηθοποιός,σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας.Σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Την...

Βλαχόπουλος Γιώργος

Ο Γιώργος Βλαχόπουλος γεννήθηκε το 1910 στη Βαλύρα Μεσσηνίας και ακολουθεί το δύσκολο δρόμο της έβδομης τέχνης, του θεάτρου και του κινηματογράφου.Τελειώνει τη σχολή...

Βαρλάμος Τάκης

Ο Τάκης Βαρλάμος γεννήθηκε το 1930 και πέθανε στις 31 Μαίου 2011.Χορευτής και χορογράφος με πληθωρικό έργο τις δεκαετίες του '50 και '60, ζευγάρι...

Τελευταίες αναρτήσεις