6.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝίκος Παπαναστασίου 1936-

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Παπαναστασίου 1936-

Ο Νίκος Παπαναστασίου γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Πριν καλά καλά το καταλάβει, περνά τις εισαγωγικές εξετάσεις στη σπουδαία Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου θα μάθει τα μυστικά της υποκριτικής τέχνης. Το χαρτί του ηθοποιού θα το πάρει τελικά από τη Δραματική Σχολή του Μιχαηλίδη, αν και λίγη σημασία έχουν όλα αυτά για την καριέρα του.

Η οποία θα ξεδιπλωθεί σύντομα στο θέατρο, παίζοντας δίπλα στον μεγάλο Θανάση Βέγγο και τα άλλα ιερά τέρατα του σανιδιού. Πριν τον ανακαλύψει νωρίς νωρίς και ο ελληνικός κινηματογράφος…

Ο Νίκος Παπαναστασίου σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μιχαηλίδη και το 1960 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία “Ερωτικά παιχνίδια“. Συμμετείχε στις ταινίες, “Λαγοπόδαρο”, “Κορίτσια για φίλημα“, “Άνθρωπος της καρπαζιάς”, “Ο Νάνος και οι Εφτά Χιονάτες” και πολλές ακόμη.

papanastasiou nikos 2

Την εποχή της Χούντας φυλακίστηκε επειδή φώναξε συνθήματα κατά της δικτατορίας στην κηδεία του Γιώργου Παπανδρέου. Όπως είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός: “Ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου το ότι έκανα φυλακή, ότι βγήκα στο δρόμο και φώναξα για τη Δημοκρατία και φώναξα ‘‘κάτω η Χούντα’’. Είχα δικαστεί τρία χρόνια, αλλά με βγάλανε στα δυόμισι. Ήταν σκληρά χρόνια, αλλά εγώ ήμουν χαρούμενος και ευτυχισμένος….

Το κοινό τον αναγνωρίζει ως Παπα-Σούζα, Αγκαλίτσα και Λαλάκη τον Εισαγόμενο, μέσα από τα αντίστοιχα φιλμ που εκτοξεύουν τη δημοφιλία του. Στο μεταξύ στην Ελλάδα κυριαρχεί η βιντεοκασέτα και ο αγαπημένος ηθοποιός συνεχίζει την πορεία του μέσα από παραγωγές που δεν συμβαδίζουν με το σπουδαίο ταλέντο του.

Παρά το γεγονός ότι έχουν επιτυχία, ποιοτικά δεν μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικές των δυνατοτήτων του. Όπως άλλωστε, συνέβη και με πολλούς άλλους ηθοποιούς εκείνης της περιόδου.

Το 1984 ο Νίκος Παπαναστασίου πρωταγωνίστησε η κωμωδία, “Λαλάκης ο εισαγόμενος”, που βασίστηκε στη διαφήμιση για την εκστρατεία με σύνθημα, “Ο Επιμένων ελληνικά”. Την περίοδο εκείνη η Ελλάδα είχε μπει στον Ε.Ο.Κ. και οι Έλληνες διακατέχονταν από ξενομανία.

Για την ενίσχυση της ελληνικής αγοράς, οργανώθηκε εκστρατεία επικοινωνίας με σκοπό να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα. Πρωταγωνιστής ήταν ο Νίκος Παπαναστασίου με ατάκες που εκείνη την εποχή τον έκαναν πασίγνωστο στο κοινό: “Και ο πρώτος ε;. Παπούτσι εισαγωγής, 11 χιλιάρικα σκίζει, πουκάμισο, μπουφανάκι; εισαγωγής… Μοντελάκι ο δικός σου έτσι; Τσιγάρο; Εισαγόμενο! Παφ και τάληρο! Σκέτο Τέξας!”.

Ο δημοφιλής κωμικός Νίκος Παπαναστασίου, που υποδύθηκε τον “Παπασούζα”, κινδύνεψε να καεί όταν το ράσο που φορούσε έπιασε φωτιά.
“Σώθηκα από τον πυροσβεστήρα που άνοιξε ένας συνάδελφος. Από τον πανικό υπέστην έγκαυμα στο δεξί μου πόδι. Θα καιγόμουνα σαν τη… Ζαν Ντ’ Αρκ” είχε εξομολογηθεί με τρόμο ο ηθοποιός.

papanastasiou nikos 1

Σύμφωνα με το σενάριο, οι μαθητές είχαν βάλει… μαστουρολίβανο στο λιβανιστήρι με αποτέλεσμα να αρχίσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι να ζαλίζονται. Ανάμεσά τους και ο Παπασούζας που αντί για ψαλμωδίες, λέει… βωμολοχίες.

Η εξέλιξη της σκηνής απαιτεί μια σκανταλιά από τον βοηθό του κυλικείου, ο οποίος πλησιάζει κρυφά και βάζει φωτιά με το κερί που κρατάει στο ράσο του παπά. Κάνουμε λοιπόν πρόβα γι’ αυτή τη σκηνή και το ράσο που φορούσε ο Παπαναστασίου -το οποίο ήταν από νάιλον- αρχίζει να λαμπαδιάζει…” είχε πει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Όμηρος Ευστρατιάδης.

Βλέποντας τη φωτιά να θεριεύει στο ράσο του Νίκου Παπαπαναστασίου και ακούγοντας τις κραυγές του ηθοποιού ότι καίγεται στην πραγματικότητα, ένας εργαζόμενος έθεσε σε λειτουργία τον πυροσβεστήρα και άρχισε να περιλούζει με λευκή σκόνη όχι μόνο τον φλεγόμενο κωμικό, αλλά και όλους τους συναδέλφους του και τους τεχνικούς που βρισκόντουσαν γύρω του.

“Εκτός από τον Νίκο Παπαναστασίου, η Ελένη Φιλίνη, ο Νίκος Σταγόπουλος, ο Αίας Μανθόπουλος και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, ακόμα και εγώ, γίναμε κάτασπροι. Αν είχαμε ανοιχτές τις κάμερες -και δεν δημιουργούταν ο πανικός με τη φωτιά που παραλίγο να κάψει τον Νίκο- θα κάναμε μια σκηνή που θα έβγαζε απίστευτο γέλιο” είχε συμπληρώσει το 2010 διακωμωδώντας την κατάσταση ο Όμηρος Ευστρατιάδης.

Ο Νίκος Παπαναστασίου έχει απομονωθεί σε ένα ορεινό χωριό στο νομό Φωκίδας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η 22χρονη κόρη του ηθοποιού, Εύα αυτοκτόνησε το 2011 και ο θάνατός της βύθισε στο απόλυτο πένθος την οικογένειά της.

Σήμερα, εκείνο που προτιμά ο ηθοποιός να κάνει είναι να διαβάζει μπροστά στο τζάκι, να κάνει ποδήλατο, να πίνει καφέ στην πλατεία του χωριού και ενίοτε να κάνει και τζόκινγκ, μιας και του αρέσει πολύ να αθλείται. Ελάχιστα βγαίνει από το πετρόχτιστο σπίτι του στο χωριό, προτιμώντας να ζει μια ήρεμη ζωή.

Για την αυτοκτονία της κόρης του είχε μιλήσει λέγοντας: “Πήρε, δυστυχώς, όλη τη σακούλα με τα χάπια που μας είχε δώσει ο γιατρός για την πάθησή της (βουλιμία).

Κατά τις δώδεκα και μισή τη νύχτα, η πρώην σύζυγός μου άκουσε ένα θόρυβο. Άκουσαν να πέφτει η Εύα και όταν μπήκαν την είδαν να σπαρταράει στο πάτωμα.

Η Εύα πήγε στο δωμάτιό της στις πέντε το απόγευμα και άρχισε την “τελετή”. Πήρε μεγάλη ποσότητα χαπιών και δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό η πρώην σύζυγός μου που ήταν στο διπλανό δωμάτιο και διάβαζε το μικρό μας γιο.

Σκεφτείτε πόση ώρα πάλευε ο οργανισμός της. Όταν με φωνάξανε και πήγα στο σπίτι, μετά από δέκα λεπτά ήρθε το ασθενοφόρο. Τέσσερις ώρες στο Ασκληπιείο Βούλας βρίσκονταν από πάνω της δεκαπέντε γιατροί. Αν την προλαβαίναμε στην αρχή, θα της κάναμε μια πλύση στομάχου και θα σωνόταν το κορίτσι μας. Πήγε η κορούλα μου τσάμπα και βερεσέ”.

Νίκος Παπαναστασίου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Ερωτικά παιχνίδια 
1964Ο λαγοπόδαρος 
1965Ιστορία μιας ζωής 
1965Κορίτσια για φίλημα 
1965Τέντι μπόι αγάπη μου 
1966Μια γυναίκα κατηγορείται 
1966Πόθοι στον καταραμένο βάλτο 
1966Ραντεβού στον αέρα 
1967Ανάμεσα σε δυο γυναίκες 
1967Οι θαλασσιές οι χάντρες 
1969Γυμνοί στο δρόμο 
1969Ο άνθρωπος της καρπαζιάς 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά 
1970Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες 
1970Φουκαράδες και λεφτάδες 
1971Ένας υπέροχος άνθρωπος 
1971Η κρεββατομουρμούρα 
1971Ο Μανωλιός ξαναχτυπά 
1972Με φόβον και πάθος 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Καθένας με την τρέλλα του 
1980Ο ποδόγυρος 
1980Τώρα θέλω τώρα 
1980Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες 
1981Η “Νονά” 
1981Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο. 
1981Το μεγάλο ρουθούνι 
1981Το ξένο είναι πιο γλυκό 
1982Απίθανοι αλλοιώτικοι κι ωραίοι 
1982Κομάντος και μανούλια 
1983Ο Παπα-σούζας 
1983Ο Παπασούζας φαντομάς 
1984Λαλάκης ο εισαγόμενος 
1985Ο αγκαλίτσας: Ένα εξαγόμενο κορόιδο 
1986Ένας εισαγόμενος μπεμπές 
1986Κλέψτε μας κι αφήστε μας 
1987Για ψύλλου πήδημα 
1987Η γυναίκα μου ο Αντρέας 
1987Μας κούφανες όλους γιατί; 
1987Μια μπόμπα στο κρεββάτι μου 
1987Ο μπάτσος της πλατείας Ψυρρή 
1988Αδέσποτος καβαλάρης 
1988Αλτ… ψηλά τα πόδια 
1988Το διαμάντι του Διαμαντή 
1988Τόλμη και αλητεία 
1989Ένας αξιοπρεπής κερατάς 
1989Ο μυαλοπώλης 
1989Ο παραχαράκτης 
2011Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα 
Προηγούμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Νταίζη Μαυράκη 1935-2018

Η Νταίζη Μαυράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1935 και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Χανιά. Έλαβε μέρος στον 1ο μεταπολεμικό...

Χρήστος Δοξαράς 1935-2018

Ο Χρήστος Δοξαράς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1935 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου και κινηματογράφο στην ΑΣΚΕ. Τη δεκαετία του 1970 απομακρύνθηκε από...

Μαίρη Λίντα 1935-

Η Μαίρη Λίντα γεννήθηκε στις 09 Νοεμβρίου του 1935 και είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια λαϊκής μουσικής. Το πραγματικό της όνομα είναι Μαίρη Δημητροπούλου και η καταγωγή της είναι από τον Πύργο Ηλείας. Ξεκίνησε σε...

Τελευταίες αναρτήσεις