34.1 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΟρφέας Ζάχος 1934-2021

Σχετικές αναρτήσεις

Ορφέας Ζάχος 1934-2021

Ο Ορφέας Ζάχος γεννήθηκε στις 04 Αυγούστου του 1934. Το 1957 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο και το 1967 έπαιξε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο. Ερμήνευσε κυρίως δεύτερους ρόλους τους οποίους ανέδειξε με το ταλέντο του γι’ αυτό και έχουν μείνει ανεξίτηλοι στην μνήμη του κοινού.

zaxos orfeas

Ο Ορφέας Ζάχος ήταν ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς καρατερίστες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου αλλά και ο μοναδικός ηθοποιός που δεν έδωσε ποτέ συνέντευξη στη ζωή του. Αν και έχει παίξει σε δεκάδες ελληνικές ταινίες την χρυσή εποχή του κινηματογράφου, εκείνος δεν θέλησε ποτέ να μιλήσει ούτε για τις εμπειρίες του όταν μεσουρανούσε ούτε και για την προσωπική του ζωή.

Είχε παίξει στο θέατρο, σε τηλεοπτικές σειρές αλλά και σε πολύ γνωστές ταινίες όπως, “Η Λίζα και η άλλη”, “Καπετάν φάντης μπαστούνης“, “Ο γεροντοκόρος”, “Ο τζαναμπέτης”, “Δημήτρη μου, Δημήτρη μου”, “Η κόμισσα της Κέρκυρας” ενώ άφησε εποχή ως “Κίμων”, στην πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία “Καλώς ήλθε το δολάριο”, δίπλα στον Γιώργο Κωνσταντίνου.

Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 δούλεψε και στο θέατρο ενώ στα μέσα του ’70 συμμετείχε και στην ιστορική τηλεοπτική σειρά, “Γιούγκερμαν” της κρατικής τηλεόρασης. Χαμηλών τόνων άνθρωπος απέφευγε να δίνει συνεντεύξεις και να μιλά για την προσωπική του ζωή.

Σύμφωνα πάντα με γείτονές του στην Κυψέλη, ο ίδιος σχεδόν κάθε μέρα κατηφόριζε για να πιει το καφεδάκι του στην πλατεία της Φωκίωνος Νέγρη, φορώντας ένα καπέλο, και χωρίς να δίνει αφορμές για σχόλια και πολλές κουβέντες με τους περιοίκους!

Ο Ορφέας Ζάχος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών στις 19 Δεκεμβρίου του 2021.

Ορφέας Ζάχος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Μας κλέψανε τη Γκόλφω 
1961Η Λίζα και η Άλλη 
1962Θρίαμβος 
1965Μια γυναίκα χωρίς ντροπή 
1967Δημήτρη μου, Δημήτρη μου 
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο 
1967Ο γεροντοκόρος 
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι 
1969Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του 
1969Ο τζαναμπέτης 
1969Στον Ίλιγγο της Ζωής 
1969Τα κορόιδα η βαλίτσα μου κι εγώ 
1969Φοβάται ο Γιάννης το θεριό 
1969Φτωχογειτονιά, αγάπη μου 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Δήμος Σταρένιος Έμπαινε Μανωλιό 
1970Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά 
1970Εσένα μόνο αγαπώ 
1970Μια ζωή χωρίς αγάπη 
1970Το παιδί της μαμάς 
1971Της ζήλειας τα καμώματα 
1972Η κόμησσα της Κέρκυρας 
1979Ένα γελαστό απόγευμα 
1980Ξεβράκωτος Ρωμιός 
1980Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. 
1981Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο. 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|1971Η Κοκκορόμυαλη ΥΕΝΕΔ
1976|1976Γιούγκερμαν ΥΕΝΕΔ
1976|1976Μια φορά κι έναν καιρό: Η αρκουδίτσα ΕΡΤ
1980|1980Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα: Ο μαγικός άνθρωπος ΕΡΤ
1980|1980Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα: Τα γυναικάκια ΕΡΤ 
1983|1983Ο καρχαρίας και τα εννιά κύματα ΕΡΤ2
1984|1984Ο δικός μας άνθρωπος ΕΡΤ
1990|1990Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης ΑΝΤ1
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1967Το κουρέλι 
1968Πίσω μου σ’ έχω σατανά 
1968Το Παιχνίδι του Θανάτου 
1969Ο Τρελλός του Λούνα Παρκ και η Ατσίδα 
1974Η δίκη των φακέλλων 
1985Ο Βασιλικός 
Προηγούμενο άρθροΕλένη Ζαφειρίου 1914-2004
Επόμενο άρθροΖέζα Δήμητρα

Σχετικές αναρτήσεις

Γιάννης Αχείμαστος

Το όνομα Γιάννης Αχείμαστος δίνεται με επιφύλαξη. Στην ταινία ''Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα'', τα ονόματα που περισσεύουν, είναι Γιάννης Αχείμαστος και Γιώργος Σφακιανάκης.Επίσης...

Μουσούρης Σπύρος

Ο Σπύρος Μουσούρης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου. Γεννήθηκε το 1907 και πέθανε στις 5 Απριλίου 1965. Το 1944 έλαβε μέρος...

Καραγιώργης Κώστας

Ο Κώστας Καραγιώργης, γεννήθηκε στην Άνδρο ή στην Αθήνα το 1938.Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ έκανε και μουσικές σπουδές (πιάνο).Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή...

Τελευταίες αναρτήσεις