24 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιώργος Κωνσταντίνου 1934-

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Κωνσταντίνου 1934-

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, σπουδαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου, είναι πολύπλευρο ταλέντο, αφού εκτός από τα αναμφισβήτητα υποκριτικά του προσόντα, χάρη στα οποία έγινε δημοφιλής ηθοποιός, επέδειξε και πλούσια σεναριακή και σκηνοθετική εργασία.

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα στις, 26 Οκτωβρίου του 1934 και γονείς του ήταν δυο δημοφιλείς ηθοποιοί της εποχής εκείνης, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου και η Νίτσα Φιλοσόφου. Αν και από μικρός ακολουθούσε του γονείς του από θέατρο σε θέατρο και από τουρνέ σε τουρνέ, όταν τελείωσε το σχολείο γράφτηκε στη Σχολή Πάλμερ για να γίνει ηλεκτροτεχνίτης.

Γιώργος Κωνσταντίνου

Μετά από προτροπή της μητέρας του, αποφάσισε να σπουδάσει θέατρο. Αρχικά στη Δραματική σχολή του Μουζενίδη, η οποία όμως έκλεισε, και στη συνέχεια έγινε δεκτός στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, του Κουν, αφού πρώτα απορρίφτηκε από τη Σχολή του Εθνικού. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν στο έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος» (Θέατρο Τέχνης, 1959), ενώ το 1962 τον προσέλαβε ο Μάνος Χατζιδάκις στη θρυλική παράσταση «Οδός Ονείρων».

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1961 στην ταινία της Φίνος Φίλμ, «Η Λίζα και η Άλλη», αλλά η σκηνή που χάλασε κόσμο και τον έκανε γνωστό στο κοινό ήταν στην ταινία, «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» (Κλ. Κονιτσιώτης, 1963), υποδυόμενος έναν φοιτητή, που προσπαθεί να περιγράψει σε ένα σερβιτόρο πώς είναι το προφιτερόλ.

Ο ρόλος του Αντωνάκη στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» (Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης, 1965) έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο και παρέμεινε διαχρονικά.

Το 1966 ο Γιώργος Κωνσταντίνου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε με επιτυχία στην ταινία της Φίνος Φίλμ, «Πέντε Χιλιάδες Ψέμματα», και από τότε συνέχισε να γράφει σενάρια και να σκηνοθετεί. Αξέχαστες είναι οι ερμηνείες του στις ταινίες της Φίνος Φιλμ «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963) και «Ξύπνα Βασίλη» (1969). Αν και δεν έπαιξε σε περισσότερες από 20 ταινίες, έχει πλούσια συμμετοχή στο θέατρο, είτε σαν θιασάρχης, είτε πλάι σε καταξιωμένες ηθοποιούς, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, είτε ακόμα και σκηνοθετώντας.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του και στην ελληνική τηλεόραση, στην οποία προσέφερε για 30 ολόκληρα χρόνια, γράφοντας, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας σε επιτυχημένες και δημοφιλείς σειρές, όπως: «Τα Εφτά Κακά της Μοίρας μου», «Πατήρ,Υιος και Πνεύμα», και άλλες.

Η τελευταία και εξαιρετική κινηματογραφική παρουσία του, έγινε το 2012 στην ταινία «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ενώ το 2013 συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο και περιόδευσε σε πολλά άλλα ελληνικά θέατρα. Σήμερα ο Γιώργος Κωνσταντίνου συνεχίζει να συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης. Γιός του είναι ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου.

Γιώργος Κωνσταντίνου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1961Η Λίζα και η Άλλη 
1962Ο άντρας της γυναίκας μου 
1962Οι γυναίκες θέλουν ξύλο 
1963Αυτό το κάτι άλλο 
1963Μερικοί το Προτιμούν Κρύο… 
1963Ο φίλος μου ο Λευτεράκης 
1963Οι καθώς πρέπει 
1963Το γέλιο βγήκε απ’ τον Παράδεισο 
1963Τρελοί πολυτελείας 
1963Χτυποκάρδια στο Θρανίο 
1964Γάμος αλά…Ελληνικά 
1964Η Σωφερίνα 
1964Νυχτοπερπατήματα 
1965Η γυνή να φοβήται τον άνδρα 
19665.000 ψέμματα
1966Άνθρωπος για όλες τις δουλειές.. 
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο 
1968Η Ζηλιάρα 
1969Ξύπνα Βασίλη 
1972Μπουμ ταρατατζούμ 
1973Η γυναικοκρατία 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Γεύση από… Ελλάδα! 
1980Καθένας με την τρέλλα του… 
1986Καυτά θρανία 
1987The…Κόπανοι 
1987Πολίτης γάμα κατηγορίας 
1988Μια παρθένα για μένα 
1988Ο ποντικοκυνηγός των δύο ηπείρων 
1989Κύριε καθηγητά που… κοιμηθήκατε χθες; 
1989Ο Διάβολος και το Κέρατό του 
1989Οι τελευταίοι Πασοκράτορες 
1989Ποιός παντρεύεται τη γυναίκα μου; 
1990Το εξπρές του τρελλοκομείου 
2012Αν… 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|1971Δόκτωρ Τικ ΕΙΡΤ
1973|1973Έτσι είν’ η ζωή… ΥΕΝΕΔ
1974|1974Ανθρώπινες Ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1975|1975Άσε τον Κόσμο να Γελάσει ΥΕΝΕΔ
1979|1979Η Μεγάλη Παρέλαση ΕΡΤ
1979|1979Το Ημερολόγιο Ενός Θυρωρού ΥΕΝΕΔ
1981|1981Έγκλημα στο Ψυχικό ΥΕΝΕΔ
1983|1983Τα Καθημερινά ΕΡΤ
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ
1986|1986Μη μου Γυρνάς την Πλάτη ΕΡΤ2
1986|1986Τρεις και ο… Κούκος! ΕΡΤ 
1987|1987Η αλεπού και ο μπούφος ΕΤ2
1989|1989Πατήρ Υιός κ Πνεύμα Mega
1990|1990Άγγελος κατά λάθος ΑΝΤ1
1990|1990Μια παρθένα για μένα ΑΝΤ1
1991|1991Κύριε καθηγητά που κοιμηθήκατε χθες; Mega
1991|1991Τα εφτά κακά της μοίρας μου Mega
1992|1992Και οι Τέσσερεις Ήταν Υπέροχες Mega
1994|1994Όλα τα κακά της μοίρας μου Mega
1994|1994Αξιολάτρευτος μπελάς Mega
1994|1994Παντρεμένοι… ανύπαντροι Mega
1995|1995Άλλη το Πρωί Άλλη το Βράδυ Mega
1995|1995Ζωή πατίνι ΑΝΤ1
1996|1996Σοφία… Ορθή ΑΝΤ1
1997|1997Δανεικός Πατέρας ΑΝΤ1
1997|1997Διπλανή πόρτα ΑΝΤ1
2000|2000Ιδιαιτέρα για Κλάματα ΑΝΤ1
2000|2000Το Μπέρδεμα Star
2001|2001Η σειρήνα και ο μπάτσος ΑΝΤ1
2002|2002Τα Φιλαράκια ΑΝΤ1
2005|2005Με σπασμένα τα φρένα Alter
2006|2006Οδός Παραδείσου 7Alpha
2007|2007Το Κόκκινο Δωμάτιο: 1965Mega
2008|2008Λάκης ο γλυκούλης Mega
2011|2011Με λένε Βαγγέλη Mega
2013|2013Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα Alpha
2015|2015Μη με σκας! Alpha
2016|2016Σαν οικογένεια Alpha Κύπρου
2020|2020Τα Καλύτερά μας Χρόνια ΕΡΤ1
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1959Όρνιθες 
1962Χτυποκάρδια στο Θρανίο 
1966Τον άρτον ημών τον επιούσιον 
1969Πράμα που σαλεύει: Ησαϊα χόρευε 
1971Αλάτι και πιπέρι 
1977Οι λόρδοι της λόρδας 
1983Στου ΠΑΣΟΚ την πόρτα… όσο θέλεις βρόντα! 
1983Το… Σώσε 
1984Σοσιαλιζόμαστε… και το φχαριστιόμαστε 
1985Βαζελληνίδες, Βαζέλληνες 
1986Πράσινα δαμάσκηνα και ψιλές ελιές 
1992Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα, μάνα αν αργήσω φάε 
1994Μπρόκολα και λαχανίδες, κάποιο λάκκο έχει η φάβα 
2002Τα λέμε 
2003Ο Επιθεωρητής 
2005Τα παπατσουνάμια 
2012Οι σαλταρισμένοι 
2019Το δικό μας σινεμά 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΚώνστα Ντίνα
Επόμενο άρθροΤάσος Κωστής 1951-

Σχετικές αναρτήσεις

Κοτανίδης Γιώργος

O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5 Φεβρουαρίου 1945 και είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη...

Νίκος Ξυλούρης 1936-1980

Ο Νίκος Ξυλούρης, γνωστός και με το παρατσούκλι Ψαρονίκος ή τον τιμητικό χαρακτηρισμό Αρχάγγελος της Κρήτης, ήταν Έλληνας μουσικός και τραγουδιστής του λαϊκού, του...

Λειβαδίτης Αλέκος

Ο Αλέκος Λειβαδίτης του Λυσάνδρου γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1914,  ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.Μεγάλωσε στην Αθήνα και ήταν τελειόφοιτος Μέσης Εμπορικής...

Τελευταίες αναρτήσεις