11.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΔημήτρης Νικολαϊδης 1922-1993

Σχετικές αναρτήσεις

Δημήτρης Νικολαϊδης 1922-1993

Ταλαντούχος ηθοποιός, ο Δημήτρης Νικολαϊδης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στη «χρυσή φουρνιά» των ηθοποιών, που έδωσαν λάμψη στον ελληνικό κινηματογράφο τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60.

Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία το 1922 και στην εφηβεία του εγκαταστάθηκε με πολλά προβλήματα στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία, του άρεσε ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο στίβος. Ήταν καλός μαθητής, γι’ αυτό και ήταν ένα από τα 30 παιδιά που πέρασαν με υποτροφία στο Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα θέατρο στη Σχόλη του Καρόλου Κουν.

Το 1942 έπαιξε στο νεοσύστατο τότε Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν σε μια παράσταση με μαθητές της Σχολής. Το ουσιαστικό όμως θεατρικό ντεμπούτο του, το έκανε το 1944, στο έργο «Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολωμού.

nikolaidis

Το 1945 συνεργάστηκε για 4 χρόνια με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας από τον οποίον έφυγε για να συνεργαστεί με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη στο έργο του Αλέκου Σακελλάριου, «Δελησταύρου και Υιός».

Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με  διαφόρους θιάσους και το 1954  πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με πρώτη «Το Κορίτσι της Γειτονιάς», δίπλα στη Σμαρούλα Γιούλη και στον Ορέστη Μακρή.

Το 1965 δοκίμασε για πρώτη φορά τις σκηνοθετικές του ικανότητες στο θέατρο με το έργο «Μιας Πεντάρας Νιάτα» των Πρεντεντέρη -Γιαλαμά που σημείωσε  επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά  σκηνοθέτησε την περίφημη κωμωδία της Φίνος Φιλμ, «Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε», σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου, που ήταν και η μόνη σκηνοθετική του εργασία στον κινηματογράφο.

Στο θέατρο συνέχισε  να παίζει και να σκηνοθετεί με σημαντικότερες σκηνοθετικές δουλειές του, στα έργα: «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» του Αλέκου Σακελλάριου –Γιανακόπουλου και «Αγάπη Μου Παλιόγρια» των Πολύβιου Βασιλειάδη – Λάκη Μιχαηλίδη.

Η τελευταία παράστασή του στην σκηνή ήταν το 1980 στο έργο «Οι ερωτιάρηδες» του Βάσου Ανδριανού. Συνολικά συμμετείχε σε 80 κινηματογραφικές ταινίες. Το 1963 έπαιξε και στην διεθνή παραγωγή του Ηλία Καζάν «Αμέρικα Αμέρικα». Στη μικρή οθόνη ήταν παρών και με τις δύο ιδιότητές του.

Η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά στην οποία έπαιζε δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα ήταν «Εκείνες κι Εγώ» (1976-΄78) του Κώστα Πρετεντέρη, με τον οποίο συνεργάστηκε και στην επιτυχημένη ραδιοφωνική σειρά «Ο Θυρωρός» όπου υποδυόταν τον Μπουλντόζα.

Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Σούλη Σαμπάχ. Ο Δημήτρης Νικολαϊδης ήταν σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αν και τον έχουμε συνηθίσει σε δεύτερους ρόλους, το πηγαίο ταλέντο και η έντονη παρουσία του έκλεβαν πάντα την παράσταση.

Ο Δημήτρης Νικολαϊδης έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου του 1993.

Δημήτρης Νικολαϊδης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1954Το κορίτσι της γειτονιάς 
1955Η Δούκισσα της Πλακεντίας και ο Λήσταρχος Μπιμπίσης 
1957Δελησταύρου και υιός 
1958Μόνο για μια Νύχτα 
1958Ο μισογύνης 
1959Να Πεθερός, Να Μάλαμα! 
1959Πως περνούν οι παντρεμένοι 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Έγκλημα στα παρασκήνια 
1960Μαλάμω 
1960Νύχτες στο Μιραμάρε 
1961Tintin et le mystere de la Toison D’or 
1961Έξω οι κλέφτες! 
1961Δουλέψτε για να φάτε 
1961Ευτυχώς… τρελλάθηκα! 
1961Εφιάλτης 
1961Ζητείται ψεύτης 
1961Η Λίζα και η Άλλη 
1961Ο παλληκαράς 
1961Ποιά είναι η Μαργαρίτα 
1961Στο κατώφλι της αμαρτίας 
1961Το έξυπνο πουλί 
1962Βασιλιάς της γκάφας 
1962Δυο μάννες στο σταυρό του πόνου 
1962Ζήτω η τρέλλα! 
1962Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο.. 
1963Siralardaki Heyecanlar 
1963Ένας βλάκας… με πατέντα! 
1963Αθώα ή ένοχη 
1963Αφοσίωση 
1963Ο Ιππόλυτος και το βιολί του 
1963Ο Καζανόβας 
1963Ο διαιτητής 
1963Ο τρελλάρας 
1963Πολυτεχνίτης κι’ Ερημοσπίτης 
1963Το τυχερό πανταλόνι 
1963Χτυποκάρδια στο Θρανίο 
1964Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 
1964Αν έχεις τύχη… 
1964Δις διευθυντής 
1964Δρόμος χωρίς σύνορα 
1964Η βίλλα των οργίων 
1964Η γέφυρα της ευτυχίας 
1964Θα σε κάνω βασίλισσα 
1964Ο Γιάννης τάκανε θάλασσα 
1964Ο εαυτούλης μου 
1964Προδοσία 
1964Το Δόλωμα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1965An act of reprisal 
1965Είναι ένας… τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος 
1965Η μοίρα μιας ορφανής 
1965Κατάρα με δέρνει βαριά 
1965Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου 
1965Υιέ μου… Υιέ μου… 
19665.000 ψέμματα
1966Δεν πουλάω την καρδιά μου 
1966Εισπράκτωρ 007
1966Η βουλευτίνα 
1966Η γυναίκα μου τρελλάθηκε 
1966Ο παπατρέχας 
1967The day the fish came out 
1967Βίβα Ρένα 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1968Η Αγάπη μας 
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι 
1968Μια Ιταλίδα απ’ τη Κυψέλη 
1968Ο Τρελλός τάχει 400
1968Ο μπούφος 
1968Ο τσαχπίνης 
1968Το πιο λαμπρό μπουζούκι 
1969Ξύπνα Καημένε Περικλή 
1969Ο άνθρωπος της καρπαζιάς 
1969Ο μπλοφατζής 
1969Ο παραμυθάς 
1969Ο τζαναμπέτης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ο παιχνιδιάρης 
1971Δώστε τα χέρια 
1971Εφοπλιστής με το ζόρι 
1971Ξένοιαστος παλαβιάρης 
1972Η Ρένα είναι όφ-σάιντ 
1980Γεύση από… Ελλάδα! 
1985Θυμήσου τον Σεπτέμβρη 
1987Ζόμπι ο σούπερ Κόπανος 
1988Γλυκειά μου Κούτση από το Χαλκούτσι 
1988Η μεγάλη των γύφτων σχολή 
1989Παγίδες 
1989Ψαρού το πρωϊ και πολύ χάι!! το βράδυ 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ορέστης Μακρής (1899-1975)

Ο Ορέστης Μακρής ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τενόρος της οπερέτας. Ήταν από τις εμβληματικότερες θεατρικές φυσιογνωμίες και ένα υπόδειγμα οικογενειάρχη...

Γιώργος Ζαμπέτας 1925-1992

Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν Έλληνας συνθέτης, τραγουδιστής και ξεχωριστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925 στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ η οικογένειά...

Γιώργος Βογιατζής 1945-

Ο Γιώργος Βογιατζής γεννήθηκε 6 Δεκεμβρλιου του 1945 στην Αθήνα.Υποδύθηκε τον Ιωσήφ στην τηλεοπτική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» που...

Τελευταίες αναρτήσεις