18.1 C
Athens

Νικολαϊδης Δημήτρης

Παρόμοια αρθρα

Ταλαντούχος ηθοποιός, ο Δημήτρης Νικολαϊδης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στη «χρυσή φουρνιά» των ηθοποιών, που έδωσαν λάμψη στον ελληνικό κινηματογράφο τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60.
Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία το 1922 και στην εφηβεία του εγκαταστάθηκε με πολλά προβλήματα στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία, του άρεσε ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο στίβος. Ήταν καλός μαθητής, γι’ αυτό και ήταν ένα από τα 30 παιδιά που πέρασαν με υποτροφία στο Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα θέατρο στη Σχόλη του Καρόλου Κουν.

Το 1942 έπαιξε στο νεοσύστατο τότε Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν σε μια παράσταση με μαθητές της Σχολής. Το ουσιαστικό όμως θεατρικό ντεμπούτο του, το έκανε το 1944, στο έργο «Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολωμού.

Το 1945 συνεργάστηκε για 4 χρόνια με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας από τον οποίον έφυγε για να συνεργαστεί με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη στο έργο του Αλέκου Σακελάριου «Δελησταύρου και Υιός».

Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με  διαφόρους θιάσους και το 1954  πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με πρώτη «Το Κορίτσι της Γειτονιάς», δίπλα στη Σμαρούλα Γιούλη και στον Ορέστη Μακρή.

Το 1965 δοκίμασε για πρώτη φορά τις σκηνοθετικές του ικανότητες στο θέατρο με το έργο «Μιας Πεντάρας Νιάτα» των Πρεντεντέρη -Γιαλαμά που σημείωσε  επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά  σκηνοθέτησε την περίφημη κωμωδία της Φίνος Φιλμ, «Η Γυναίκα μου Τρελάθηκε», σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου, που ήταν και η μόνη σκηνοθετική του εργασία στον κινηματογράφο.
Στο θέατρο συνέχισε  να παίζει και να σκηνοθετεί με σημαντικότερες σκηνοθετικές δουλειές του, στα έργα: «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» του Αλέκου Σακελλάριου –Γιανακόπουλου και «Αγάπη Μου Παλιόγρια» των Πολύβιου Βασιλειάδη – Λάκη Μιχαηλίδη.

Η τελευταία παράστασή του στην σκηνή ήταν το 1980 στο έργο «Οι ερωτιάρηδες» του Βάσου Ανδριανού.

Συνολικά συμμετείχε σε 80 κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1963 έπαιξε και στην διεθνή παραγωγή του Ηλία Καζάν «Αμέρικα Αμέρικα».

Στη μικρή οθόνη ήταν παρών και με τις δύο ιδιότητές του.

Η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά στην οποία έπαιζε δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα ήταν «Εκείνες κι Εγώ» (1976-΄78) του Κώστα Πρετεντέρη, με τον οποίο συνεργάστηκε και στην επιτυχημένη ραδιοφωνική σειρά «Ο Θυρωρός» όπου υποδυόταν τον Μπουλντόζα.

Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Σούλη Σαμπάχ.

Ο Δημήτρης Νικολαϊδης ήταν σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Αν και τον έχουμε συνηθίσει σε δεύτερους ρόλους, το πηγαίο ταλέντο και η έντονη παρουσία του έκλεβαν πάντα την παράσταση.

Απεβίωσε στις 21 Ιανουαρίου του 1993.
Φιλμογραφία

ΈτοςΤαινίαΡόλος
1954Το κορίτσι της γειτονιάςΝτιντής
1956Δελησταύρου και υιόςΓιώργος Δελησταύρου
1959Πώς περνούν οι παντρεμένοιΣώτος
1959Να πεθερός να μάλαμαΜενέλαος
1960Νύχτες στο Μιραμάρεσκηνοθέτης
1960Έγκλημα στα παρασκήνια
1961Ζητείται ψεύτηςΠαναγής Δερβίσης
1961Ποια είναι η ΜαργαρίταΖωρζ
1961Ο παλικαράςιδιωτικός ντετέκτιβ Χ
1961Το έξυπνο πουλίΜίχος Φιλώτας
1961Δούλεψε για να φαςΓέρακας
1961Έξω οι κλέφτεςκύριος Πετσωμένος
1961Ευτυχώς τρελάθηκαψυχίατρος
1962Ζήτω η τρέλαΛέων Καρφής
1961Η Λίζα και η άλληδιοικητής αστυνομικού τμήματος
1962Μην ερωτεύσαι το Σάββατο
1962Δυο μάννες στο σταυρό του πόνου
1962Βασιλιάς της γκάφαςκαπετάνιος
1963Ένας βλάκας με πατένταοδηγός φορτηγού
1963Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτηςΘεόδωρος
1963Χτυποκάρδια στο θρανίοκ. Γκίκας, καθηγητής γυμνασίου
1963Ο Γιάννης τα ‘κανε θάλασσαγιατρός
1963Το τυχερό παντελόνιΒαγγέλης
1963Ο Ιππόλυτος και το βιολί τουμαγαζάτορας
1964Το δόλωμαΡομπέρ
1964Θα σε κάνω βασίλισσαΝίκος
1964ΠροδοσίαΖάκας, αστυνομικός
1964Δεσποινίς διευθυντήςναύαρχος Γελεμπουρδέζος
1964Ο εαυτούλης μουΝικολάου
1964Η βίλα των οργίωνΕρρίκος
1965Υιέ μου υιέ μου
1966Εισπράκτωρ 007Τέλης Ζαφειρίου
1966Ο παπατρέχαςΔημήτρης Νικολαΐδης
1966Η βουλευτίναΔημήτρης
1966Ευτυχώς τρελάθηκαΜαρκονικολάκης
19665.000 ψέμμαρα
1967Βοήθεια, ο Βέγγος, φανερός πράκτωρ 000αρχιπράκτωρ 627000
1967Βίβα ΡέναΧριστόφορος
1967Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριάοδοντίατρος
1968Καπετάν φάντης μπαστούνιΖήσης
1967Το πιο λαμπρό μπουζούκιτρελός
1968Ο μπούφοςΜίλτος
1968Μια Ιταλίδα από την ΚυψέληΠαναγιώτης
1968Η αγάπη μαςΜάρκος
1969Ο τζαναμπέτηςΣάββας (Βαββάς) Φωτεινός
1969Ο παραμυθάςψυχίατρος
1969Ο μπλοφατζήςΜάνος
1969Ο άνθρωπος της καρπαζιάςΔημοσθένης Κουρδουμπής
1970Ο παιχνιδιάρηςΜελέτης Μπαστούνας
1971Εφοπλιστής με το ζόριΜανόλης Καρνέζης
1972Η Ρένα είναι οφσάιντΑντώνης Μπαλτατζής
1980Γεύση από Ελλάδα
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθροΝέγκας Χρήστος
Επόμενο άρθροΝικολινάκος Μιχάλης

Περισσότερα άρθρα

Σε αυτη κατηγορία

Λίζα Κουντούρη

Η Λίζα Κουντούρη ήταν ηθοποιός και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και μετά το πέρας των γυμνασιακών της σπουδών, φοίτησε στη Δραματική Σχολή...

Βασιλείου Μόνικα

Η Μόνικα Βασιλείου γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1936 στην Μυτιλήνη όπου ο πατέρας της βρισκόταν ως πολιτικός εξόριστος από το Μεταξά.Ο πατέρας της...

Κολοβός Βασίλης

Ο Βασίλης Κολοβός γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1945 και μεγάλωσε στο Πετρωτό Φθιώτιδας.Είναι Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας επτά βιβλίων.Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά αξιόλογα έργα του σινεμά, σε παραστάσεις...

Τελευταία άρθρα