23.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΙάκωβος Ψαρράς 1936-2006

Σχετικές αναρτήσεις

Ιάκωβος Ψαρράς 1936-2006

- Advertisement -

Ο Ιάκωβος Ψαρράς γεννήθηκε στη Νάξο το 1936. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με το οποίο συνδέθηκε στενά, συνεργαζόμενος για πολλά χρόνια με τους περισσότερους σκηνοθέτες και παίζοντας πολλούς ρόλους.

Η πρώτη του εμφάνιση έγινε σε ηλικία 20 ετών το 1957. Από τότε και για 50 συναπτά χρόνια, υπηρέτησε το Θέατρο.

Ιάκωβος Ψαρράς 1936-2006
ΟΙάκωβος Ψαρράς.

Το ντεμπούτο έγινε με το θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη στο έργο του Πρίσλεϊ, “O ανακριτής έρχεται” και συνέχισε με τους θιάσους Μουσούρη, Παπά, Λαμπέτη, Μινωτή- Παξινού και πολλών μεγάλων ηθοποιών, όπως και με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, με το ΚΘΒΕ και με το Εθνικό (1976- 1997).

Υπήρξε δάσκαλος στη Σχολή του Εθνικού. Το 1964 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Αρματος Θεάτρου».

Το 2000 επέστρεψε στο Εθνικό για να παίξει τον ρόλο του θεράποντα στον «Οιδίποδα».

Παρέμεινε στο θέατρο μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η τελευταία του εμφάνισή έγινε στην «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη (από την εταιρεία «Αιχμή»), που περιόδευε σε όλη την Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο του 2006.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε ταινίες, όπως «Ωρες αγάπης, ώρες πολέμου», «Η δίκη των δικαστών».

Εκτός από ηθοποιός, ήταν και λογοτέχνης, καθώς ασχολήθηκε και με την ποίηση.

Το 1978 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή “Μνήμες” .

Τα τελευταία χρόνια έπαιξε και σε ταινίες μικρού μήκους, με πιο πρόσφατη το «Ολα πάνε ρολόι» της Σοφίας Δάντη (2002).

Παντρεύτηκε τις ηθοποιούς Μαρούλα Ρώτα (με την οποία απέκτησε μια κόρη) και Λιάνα Λαζαρίδου, με την οποία απέκτησε μια δεύτερη κόρη.

ΟΙάκωβος Ψαρράς πέθανε το Νοέμβριο του 2006, έπειτα από εγχείριση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υπεβλήθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ιάκωβος Ψαρράς: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος παράστασης
1963Οι δέκα μικροί νέγροι
1963Ποντικοπαγίδα
1964Ειρήνη
1976Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ
1977Ο Άλλος Αλέξανδρος
1979Όρνιθες
1979Ο υπάλληλος
1981Επτά επί Θήβας
1982Οι τρεις αδελφές
2000Οιδίπους Τύραννος
2002Μια κωμωδία
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|1971Το περίπτεροΥΕΝΕΔ
1972|1972Μαντάμ ΣουσούΥΕΝΕΔ
1972|1972Στησιχόρου ’73ΥΕΝΕΔ
1973|1973Ένα υπέροχο ζευγάριΕΙΡΤ
1973|1973Επικίνδυνα βήματαΥΕΝΕΔ
1973|1973Η τελευταία άνοιξηΥΕΝΕΔ
1974|1974Αληθινές ιστορίεςΕΙΡΤ
1974|1974Μεθοριακός ΣταθμόςΥΕΝΕΔ
1974|1974Οι δίκαιοιΥΕΝΕΔ
1976|1976Το ΤαξίδιΥΕΝΕΔ
1978|1978Υποψίες: Ο υπηρέτηςΕΡΤ
1978|1978Φάκελοι δικογραφίαςΥΕΝΕΔ
1982|1982Η επιστροφήΕΡΤ
1982|1982Οι δικηγόροιΕΡΤ
1983|1983Ιστορία γραμμένη με νότεςΕΡΤ
1983|1983Τρίτο Χριστιανικό ΠαρθεναγωγείοΕΡΤ2
1985|1985Στον αργαλειό του φεγγαριούΕΡΤ2
1985|1985Τα λιονταράκια του κυρ ΗλίαΕΡΤ
1988|1988Καραβάν ΣαράιΕΤ1
1989|1989Η δίκη του μεσημεριούΕΤ2
1990|1990Ο πατέρας μου ο ΈλληναςΕΤ2
1991|1991ΜυρτώΕΤ1
1992|1992Τμήμα ηθών: Το μυστικόΑΝΤ1
1992|1992Το σόι μαςMega
1994|1994Οι Αγνοημένοι: Το σπασμένο κρίνοΑΝΤ1
1995|1995Το Τρίτο ΣτεφάνιΑΝΤ1
1996|1996Οι επαγγελματίες: ΕνυδρείοMega
1996|1996Το χρώμα του φεγγαριούΑΝΤ1
2001|2001Alma Libre: Ελεύθερη ΨυχήMega
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1968Η Αγάπη μας
1968Ο γίγας της Κυψέλης
1968Το πιο λαμπρό μπουζούκι
1969Για την τιμή και τον έρωτα
1969Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου
1969Η κραυγή μιας αθώας
1969Η μεγάλη Ανάσταση
1969Ο άνθρωπος της καρπαζιάς
1969Φτωχογειτονιά, αγάπη μου
1970Ώρες αγάπης ώρες πολέμου
1970Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά
1970Μάρθα η γυναίκα του πόνου
1971Ένας υπέροχος άνθρωπος
1972Ο Κύριος Σταθμάρχης
1972Πως καταντήσαμε Σωτήρη!
1973Δικτάτωρ καλεί Θανάση
1973Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης
1974Η Δίκη των Δικαστών
1985Λάκης και πάσης Ελλάδος
1986Καραβάν Σαράι
1986Ζητείται ψήφος
1986Και…γάτα η κυρία
1986Μ’ αγαπά δεν μ’ απατά
1986Μια δυναμική γυναίκα
1987Η ταβέρνα του Σωκράτη
200167%
2004Η σκόνη που πέφτει

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Χρήστος Πολίτης 1942-

Ο Χρήστος Πολίτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 27 Δεκεμβρίου 1942 και το πραγματικό του όνομα είναι Χρήστος Πιατουλάκης.Πρωταγωνιστής του θεάτρου, της τηλεόρασης και...

Κώστας Χατζηχρήστος 1921-2001

Ο Κώστας Χατζηχρήστος ήταν δημοφιλής κωμικός ηθοποιός, ο πιο αγαπητός και διάσημος «βλάχος» του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Το όνομά του συνδέθηκε με τη...

Γιάννης Αλεξανδρίδης 1933-

Ο Γιάννης Αλεξανδρίδης γεννήθηκε το 1933. Έλαβε μέρος σε 100 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ενσάρκωσε πάρα πολλές φορές τον κατώτερο αστυνομικό.Γιάννης Αλεξανδρίδης: Φιλμογραφία1960-19691970-19791980-1989ΈτοςΤίτλος ταινίας1961Το...

Τελευταίες αναρτήσεις