13.2 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΣτέφανος Στρατηγός 1923-2006

Σχετικές αναρτήσεις

Στέφανος Στρατηγός 1923-2006

Ο Στέφανος Στρατηγός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και ήταν γιος των ηθοποιών Βασιλείου και Αμαλίας Στρατηγού. Αδελφές του ήταν οι επίσης ηθοποιοί Αλέκα και Στέλλα Στρατηγού.

Είχε και άλλη μια αδελφή, τη Ρένα Στρατηγού, η οποία εγκατέλειψε νωρίς το θέατρο και τον κινηματογράφο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου.

Ο Στέφανος Στρατηγός ξεκίνησε παίζοντας στον θίασο του πατέρα του, σε επιθεωρήσεις, κωμωδίες, οπερέτες και δράματα. Μετά τα θεατρικά μπουλούκια, έπαιξε στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη.

Πήρε μέρος στα έργα: “Ένας απρόσκλητος μουσαφίρης” (με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή), “Tρωικός πόλεμος”, “H Pένα εξώκειλε”, “Σάντα Tσικίτα”, “Kύριος του Mαξίμ” κ.ά.

Στέφανος Στρατηγός 1923-2006
Ο Στέφανος Στρατηγός και η Έλλη Λαμπέτη.

Επίσης συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους, όπως με του Βασίλη Αργυρόπουλου, της Χρυσούλας Δόξα, με Χορν-Λαμπέτη το 1956-1957 στα έργα “Bροχοποιός”, “Aριστοκρατικός δρόμος”, το θίασο Hλιόπουλου, με τον οποίο συνεργάστηκε από το 1960 ως το 1962 σε έργα των Α. Σακελλάριου, Χ. Γιαννακόπουλου, Δημ. Ψαθά, στα έργα: “Eξοχικόν κέντρον Ο Έρως”, “Δεσποινίς Bαγόνι” κ.ά, στο θίασο Bέμπο (στο “Στουρνάρα 288”, “Άνθρωποι και παλιάνθρωποι”), Xατζίσκου, Σαμαρτζή.

Με τους Χορν-Λαμπέτη το 1959 θα παίξει στο έργο, “Η κυρία με τις καμέλιες”, όπου θα έχει το ρόλο του Βαρβίλ.

Το 1963 ο Στέφανος Στρατηγός έφτιαξε δικό του θίασο με την πρώτη σύζυγό του, Γκέλυ Μαυροπούλου. Ανέβασε τα έργα “Κόκκινα φανάρια” του Αλ. Γαλανού, “Xρυσή μου Pουθ” του Νόρμαν Κράσνα, “Ανυπόμονη καρδιά” του Τζ. Πάτρικ, “Διαζύγιο αλά ρωσικά”, “Το υπόγειο της Λέλας” κ.ά. Σε κάποια απ’ αυτά θα κάνει και τη σκηνοθεσία.

Το 1965 κάνει μεγάλη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα. Ο θίασός του συνεργάζεται με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και στεγάζεται στο θέατρο “Αλάμπρα”.

Ο Στέφανος Στρατηγός ανεβάζει το έργο του Γεράσιμου Σταύρου “Πως να γίνετε πλούσιοι” με τους Παπαγιαννόπουλο, Μαυροπούλου, Μοσχίδη, Μαρίκα Κρεβατά, Χρήστο Νέγκα, Ρία Δελούτση, Νίκο Τσούκα κ.ά.

Το έργο δεν πήγε και πολύ καλά, κατέβηκε σε δύο μήνες και στη συνέχεια ανέβασε έργο του Νίκου Τσιφόρου.
Θα πραγματοποιήσει και περιοδεία στο εξωτερικό και θα συνεργαστεί και σαν συν-θιασάρχης με τον Νίκο Ξανθόπουλο, την Ελένη Ανουσάκη, τη Βίλμα Κύρου, το Γιώργο Κωνσταντίνου και την Καίτη Παπανίκα, το Γιώργο Φούντα, το Γιάννη Γκιωνάκη, το Θανάση Βέγγο, τη Μάρθα Βούρτση, το Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Πέτρο Φυσσούν κυρίως σε έργα Νεοελλήνων συγγραφέων.

Θα πραγματοποιήσει και περιοδεία στην Αμερική το 1984 μαζί με το Γιάννη Ευαγγελίδη και τη Σπεράντζα Βρανά με το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη, “Εγώ ψηφίζω αγάπη”. Την τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο θα την πραγματοποιήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Έπαιξε σε περισσότερες από 85 ταινίες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία “Κορίτσι της ταβέρνας” του Γ. Τριανταφύλλη, κατόπιν στην ταινία “Μπροστά στον Θεό”, όπου η σκηνοθεσία ήταν δική του.

Επίσης ο Στέφανος Στρατηγός συμμετείχε στο “Φυντανάκι” από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Παντελή Χορν, στο “Κορίτσι με τα μαύρα” του Μιχάλη Κακογιάννη, “Στα σύνορα της προδοσίας” του Ντίμη Δαδήρα, στο “Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου” του Απόστολου Τεγόπουλου, στον “Άγιο Νεκτάριο” του Γρηγόρη Γρηγορίου, στη “Μάχη της Κρήτης” τουΒασίλη Γεωργιάδη, στον “Παπαφλέσσα” του Ερρίκου Ανδρέου, στον “Άνθρωπο με το γαρύφαλλο” του Ν. Τζήμα, στην “Αναμέτρηση” του Καρυπίδη (1982), όπως και στο “Έγκλημα στο Κολωνάκι”, στο “Δεσποινίς ετών 39”, στη “Σάντα Τσικίτα”, στον “Ατσίδα”, στο “Για μια χούφτα τουρίστριες” κλπ.

Με το Νίκο Ξανθόπουλο έπαιξε στις εξής ταινίες : Είναι Μεγάλος ο Καημός – Απόκληροι της Κοινωνίας – Ο Κατατρεγμένος – Άδικη Κατάρα – Τα Ψίχουλα του Κόσμου – Ταπεινός και Καταφρονεμένος – Για την Τιμή και τον Έρωτα – Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου – Σφραγίδα του Θεού – Ο Αετός των Σκλαβωμένων.

Έπαιξε και στην τηλεόραση (“Αστυνομικές ιστορίες”, “Ανατολικός άνεμος”).

Ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους καρατερίστες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, κυρίως σε ρόλους σκληρού και αδίστακτου. Στην ιδιωτική του ζωή ήταν ήρεμος και πράος άνθρωπος αγαπητός απ’ όλους και με ξεχωριστό ήθος.

Ήταν μοναχικός άνθρωπος και του άρεσε το διάβασμα.

Ο Στέφανος Στρατηγός έφυγε από την ζωή την Πέμπτη 6 Απριλίου 2006 στις 08:30 το πρωί στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος σε ηλικία 83 χρονών. Κηδεύτηκε το Σάββατο 8 Απριλίου στο Περιστέρι.

Στέφανος Στρατηγός: Φιλμογραφία

1956Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες
1967Συντρίμια τα όνειρά μας
1967Τα δολάρια της Ασπασίας
1967Κατάρα είναι ο χωρισμός
1967Χώμα και αίμα
1967Χαϊδάρι ώρα 3:30 αποδράσατε
1967Τα ψίχουλα του κόσμου
1967Ο προδότης
1967Η κόρη της πενταγιώτησσας
1967Από τα ιεροσόλυμα με αγάπη
1967Άδικη κατάρα
1968Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου
1968Αποστολή θανάτου
1968Στα σύνορα της προδοσίας
1968Τα ψίχουλα του κόσμου
1968Συννεφιασμένοι ορίζοντες
1968Ταπεινός και καταφρονημένος
1969Για την τιμή και για τον έρωτα
1969Αγάπησα έναν προδότη
1969Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου
1969Κατηγορώ το κορμί μου
1969Ο Άγιος Νεκτάριος
1969Φίλησέ με πριν φύγεις για πάντα
1969Η σφραγίδα του Θεού
1969ΟΧΙ
1970Ο αετός των σκλαβωμένων
1970Ο προδότης πρέπει να πεθάνει
1970Ο τελευταίος τον κομιτατζήδων
1970Η λιτανεία των Ηρώων
1970Στη μάχη της Κρήτης
1971Για μια χούφτα τουρίστριες
1971Παπαφλεσσας – Η μεγάλη στιγμή του ΄21
1971Οι τελευταίοι του Ρούπελ
1971Υπερήφανοι αετοί
1972Σουλιώτες
1972Ως την τελευταία στιγμή
1973Οι πολεμισταί της Ειρήνης
1980Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο
1982Ο πρωταθλητής
1982Επικίνδυνο παιχνίδι
1991Ο Τζώνυς Κέλυ κυρία μου

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΣτολίγκας Κούλης
Επόμενο άρθροΔέσποινα Στυλιανοπούλου 1932-

Σχετικές αναρτήσεις

Παπαδόπουλος Θανάσης

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος είναι ηθοποιός και γεννήθηκε στη Θήβα το 1938.Τον ξέρουμε όλοι από τη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη όπου υποδυόταν ένα μαθητή που...

Νικολακόπουλος Πάνος

Ο Πάνος Νικολακόπουλος γεννήθηκε 1933 στους Χράνους Αρκαδίας και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Άγγελου Γιαννούλη, από όπου αποφοίτησε το 1962. Σύμφωνα με πληροφορία στο...

Δαδακαρίδης Πυγμαλίων

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1977 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας από πατέρα Έλληνα...

Τελευταίες αναρτήσεις