15.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΧρόνης Εξαρχάκος 1932-1984

Σχετικές αναρτήσεις

Χρόνης Εξαρχάκος 1932-1984

Ο Χρόνης Εξαρχάκος ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους. Είχε μπριόζικο στυλ, έδινε τέμπο στο ρόλο του και είχε την ικανότητα να μιλάει γρήγορα, αλλά πολύ καθαρά. Οι γκριμάτσες του και μόνο, αρκούσαν για να προκαλούν το γέλιο στους θεατές. Έφυγε νωρίς από τη ζωή και δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει ολοκληρωτικά την πλούσια κωμική του φλέβα.

Χρόνης Εξαρχάκος
ΟΧρόνης Εξαρχάκος.

Ο Πολυχρόνης Έξαρχος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου και μεγάλωσε στην Πλάκα. Σπούδασε τη δραματική τέχνη στη σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Αποφοίτησε το 1963 και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στη «Βίλα των οργίων», με το θίασο Ρηγόπουλου – Αναλυτή.

Ένα χρόνο μετά κάνει και το ντεμπούτο του στο σινεμά, με την ταινία του Οδυσσέα Κωστελέτου, “Διαζύγιο αλά ελληνικά”.

Εμφανίστηκε σε 20 ταινίες και έπαιξε σε 60 επιθεωρήσεις. Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι: Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966), Γοργόνες και μάγκες (1968), Η Παριζιάνα (1969), Μαριχουάνα στοπ (1971), Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) κ.ά.

Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν στο “Ακροπόλ” στο έργο, “Το παραμύθι πάει σύννεφο” (1982).

Δεν παντρεύτηκε ποτέ του. Η μητέρα του Άννα, ήταν ανάπηρη και έτσι ο Χρόνης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο να την προσέχει και να την φροντίζει. Σε αυτό, αποδίδουν οι φίλοι του τα ξεσπάσματα και τις εκρήξεις που είχε, διότι η μητέρα του, του είχε πολύ μεγάλη αδυναμία και δεν τον άφηνε να παντρευτεί. Του έφερνε αντιρρήσεις διαρκώς, για όλες του τις επιλογές, προκειμένου να μην τον χάσει από κοντά της.

Έπαιξε με τον Μάνο Κατράκη, όταν το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» ήταν στις δόξες του, στο έργο του Σέξπιρ «Ιούλιος Καίσαρ» (1964), με την Κατερίνα στα έργα «Χαρτοπαίχτρα», «Αντροτραγανίστρα» και «Ελάτε να γελάσουμε», με τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου στα έργα «Μην πατάτε τη χλόη» και «Ο Καραγκιόζης στη Βουλή».

Το υποκριτικό του ταλέντο και τα προσόντα του αναδείχτηκαν όταν έπαιξε στο «Γλάρο» του Τσέχωφ με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου (1966), ενώ είχε ήδη γίνει ευρύτερα γνωστός με τη συμμετοχή του στο θεατρικό του Αλέκου Σακελλάριου «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», που παρουσιάστηκε από το θίασο Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ, προτού γυριστεί σε ταινία και γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία. Μαζί τους έπαιξε και στο έργο του Πολ Όσμπορν «Ο κόσμος της Σούζι Βογκ».

Ο Χρόνης Εξαρχάκος συμμετείχε και σε πολλές απ’ τις ταινίες που σφράγισαν τη χρυσή εποχή της Φίνος Φιλμ: «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Γοργόνες και μάγκες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Κάτι κουρασμένα παλικάρια».

Το 1965 συμμετείχε στην ανολοκλήρωτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Forminx Story».

Στην τηλεόραση, πρωταγωνίστησε στη σειρά του Αλέξη Τριανταφύλλου «Ένας απίθανος ντετέκτιβ», που προβλήθηκε το 1973 από την ΥΕΝΕΔ. Ενσάρκωνε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τίτο Χαρίτο, που έμπλεκε σε απίθανες καταστάσεις, στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει διάφορες υποθέσεις.

Ο Χρόνης Εξαρχάκος πέθανε μόνος στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» της Αθήνας, νικημένος από την επάρατη νόσο. Έπασχε από καρκίνο των οστών.Ασθένησε σοβαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Λονδίνο, χωρίς όμως επιτυχία. Η κηδεία του έγινε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ακόμα και το διάστημα που η κατάσταση του γινόταν όλο και χειρότερη και είχε ξεκινήσει να βλέπει το τέλος, τις ώρες που ο πόνος βρισκόταν σε ύφεση, ο Χρόνης δεν έχανε το χιούμορ του και αστειευόταν συνέχεια με τις νοσοκόμες…

Ένα χρόνο μετά τον άδικο χαμό του, δεν άντεξε και η μητέρα του και έφυγε από τη ζωή, πηγαίνοντας να συναντήσει το γιο της…

Χρόνης Εξαρχάκος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1964Έκλεψα τη γυναίκα μου
1964Διαζύγιο αλά ελληνικά
1964Ο καταφερτζής
1965Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές
1965Περιπέτειες με τους Forminx
1966Διπλοπεννιές
1966Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια
1966Σύντομο διάλειμμα
1967Κάτι κουρασμένα παληκάρια
1967Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων
1968Ένας ιππότης για τη Βασούλα
1968Γοργόνες και Μάγκες
1968Μια κυρία στα μπουζούκια
1969Γυμνοί στο δρόμο
1969Η παριζιάνα
1969Η ωραία του κουρέα
1969Ο γόης
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο
1971Μαριχουάνα στοπ
1971Μια Ελληνίδα στο χαρέμι
1971Ο κατεργάρης
1972Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας
1981Γκαρσονιέρα για Δέκα
1981Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ
1982Εδώ και τώρα αγγούρια
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1963Το κουρέλι
1965Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια
1965Ο κόσμος της Σούζυ Βογκ
1967Λουλουδισμένη Αθήνα
1971Αλάτι και πιπέρι
1973Όλα τα μασάει ο Κουταλιανός
1976Ευτυχέστα κι άστα
1977Όπου Φτωχός κι η Μοίρα του
Προηγούμενο άρθροΦέρμας Νίκος
Επόμενο άρθροΜάνος Κατράκης 1908-1984

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Καζάκος 1935-

Ο εξαιρετικός ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ακούραστος και συνεπής με τις αρχές του, είναι για μισό και πλέον αιώνα παρών στο καλλιτεχνικό αλλά και στο...

Σπύρος Φωκάς

Ο Σπύρος Φωκάς είναι Έλληνας ηθοποιός με καριέρα στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου το 1937.Το πραγματικό του όνομα είναι Σπύρος Ανδρουτσόπουλος.Ο...

Βασίλης Λογοθετίδης 1898-1960

Ο Βασίλης Λογοθετίδης γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης.Έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο...

Τελευταίες αναρτήσεις