13.5 C
Athens

Αλέκος Σακελλάριος 1913-1991

Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Αλέκος Σακελλάριος υπηρέτησε με επιτυχία με ό,τι καταπιάστηκε. Έγραψε 185 θεατρικά έργα, πλήθος σεναρίων, κάπου 1500 τραγούδια και καταπιάστηκε με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης, χωρίς να έχει ιδέα για το μέσο, όπως είχε δηλώσει. Με τα θεατρικά του έργα, πολλά από τα οποία μετέφερε στην μεγάλη οθόνη, σκόρπισε και σκορπίζει ακόμα απλόχερα το γέλιο.

Αλέκος Σακελλάριος

Ο Αλέκος Σακελλάριος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 07 Νοεμβρίου 1913 και από τα μαθητικά του χρόνια άρχισε να δημοσιογραφεί σε μαθητικές εφημερίδες. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε την ενασχόληση του με την δημοσιογραφία συνεργαζόμενος κατα καιρούς ως ρεπόρτερ, ευθυμογράφος και χρονογράφος με τις εφημερίδες και τα περιοδικά «Ασύρματος», «Ακρόπολις», «Εθνικός Κήρυξ», «Μάχη», «Καθημερινή», «Βραδυνή», «Ελεύθερος Κόσμος», «Απογευματινή», «Τραστ» και «Τηλέραμα». Η πένα του δημοσιογράφου δεν σταμάτησε να τον συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Αρκετά νωρίς o Αλέκος Σακελλάριος άρχισε ν’ ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων και κειμένων για επιθεωρήσεις, ξεκινώντας το 1935 με το λαϊκό μιούζικαλ «Ο Βασιλιάς του Χαλβά», που έγραψε σε συνεργασία με τον Μήτσο Βασιλειάδη σε μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου. Το έργο ανέβασε με μεγάλη επιτυχία ο θίασος του Πέτρου Κυριακού στο θέατρο «Κοτοπούλη». Ακολούθησαν τα έργα «Ταξίδι στ’ Αλγέρι» (σε συνεργασία με τον Μήτσο Βασιλειάδη και τον συνθέτη Xρήστο Χαιρόπουλο), «Οι μποέμ της Αθήνας» και «Το ρόδο του Ισπαχάν (σε συνεργασία με τον Σπύρο Μελά).

Πολυγραφότατος, στο θέατρο o Αλέκος Σακελλάριος έγραψε 185 έργα, πολλά από τα οποία είναι καρποί της ευδόκιμης συνεργασίας του με το Χρήστο Γιαννακόπουλο. Από τις πιο δημοφιλείς υπήρξαν: «Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», «Ένας ήρωας με παντόφλες», «Δεσποινίς ετών 39», «Δελησταύρου και Υιός», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Ο Ηλίας τού 16ου», «Κάθε πράγμα στον καιρό του», «Αλλοίμονο στους νέους», «Υπάρχει και φιλότιμο», «Μπράβο Κολονέλο», «Φινίτα λα μούζικα», «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο», «Φτερό στον άνεμο, «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», Μπάμπης και Μπαμπίνο κ.ά.

Αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής, το 1947 ξεκίνησε εξίσου λαμπρή καριέρα και στον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας ύστερα από παράκληση του Φιλοποίμενα Φίνου την ταινία «Παπούτσι από τον τόπο σου», σε σενάριο δικό του και του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Γρήγορα διέπρεψε και στον τομέα του κινηματογράφου, μεταφέροντας αρχικά τα ήδη δοκιμασμένα στη σκηνή θεατρικά του έργα και αργότερα με ταινίες που βασίζονταν σε αυτούσια κινηματογραφικά του σενάρια, που ανέδειξαν πολλούς σημαντικούς ηθοποιούς (Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, κ.ά.).

Αλέκος Σακελλάριος

Ο Αλέκος Σακελλάριος γύρισε συνολικά 70 ταινίες, από τις οποίες οι περισσότερες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948), « Ένα βότσαλο στην λίμνη» (1952), «Σάντα Τσικίτα» (1953), «Θανασάκης, ο πολιτευόμενος» (1953), «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (1955), «Δεσποινίς ετών 39» (1954), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), «Η καφετζού» (1956), «Δελησταύρου και Υιός» (1957), «Η θεία απ’ το Σικάγο» (1957), «Ένας ήρωας με παντούφλες» (1958), «Ο Ηλίας τού 16ου» (1959), «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο» (1959).

Επίσης «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1961), «Χαμένα όνειρα»(1961), «Αλλοίμονο στους νέους» (1961), « Όταν λείπει η γάτα» (1962), «Η νύφη τό ‘σκασε» (1962), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» (1963), «Το δόλωμα» (1964), «Μοντέρνα σταχτοπούτα» (1965), «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966), «Η θεία μου η χίπισσα» (1970), «Η κόμισσα της Κέρκυρας» (1972) κ.ά.

Έγραψε στίχους αμέτρητων τραγουδιών, που είχαν ως αφετηρία τη θεατρική σκηνή, αλλά γρήγορα αποκτούσαν πανελλήνια εμβέλεια («Άστα τα μαλλάκια σου…», «Πάμε σαν άλλοτε», «Πού να’ σαι τώρα», «Το τραμ το τελευταίο», «Ο Τραμπαρίφας» κ.ά.). Περίπου 1.500 τραγούδια φιλοξενούν τους στίχους του, ανάμεσά τους κι αυτά που ξεκινούσαν την πορεία τους από το πανί της μεγάλης οθόνης και συγκεκριμένα από τις ταινίες του («Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Πες μου μία λέξη», «Τράβα μπρος», «Αστο το χεράκι σου», «Νιάου-νιάου βρε γατούλα», «Υπομονή» κ.ά.).

Στίχους του μελοποίησαν οι συνθέτες Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Νίκος Χατζηαποστόλου, Xρήστος Χαιρόπουλο, Κώστας Γιαννίδης, Μενέλαος Θεοφανίδης, Μιχάλης Σουγιούλ, Γιώργος Μουζάκης Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπάρτακος, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Τάκης Μωράκης, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος κ.ά,

Η πορεία του φυσικά δεν σταμάτησε εδώ. Προσέγγισε το χώρο της τηλεόρασης από το πειραματικό της ακόμη στάδιο και υπήρξε ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης περί των 40 κωμωδιών («Δόκτωρ Τικ», «Μία Αθηναία στην Αθήνα» κ.ά.), ενώ παράλληλα παρουσίαζε τακτικές ψυχαγωγικές εκπομπές («Εγώ κι εγώ», «60 λεπτά χωρίς λεπτά», «Μόνο για σας», «Έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα», «Η παλιά επιθεώρηση», κ.ά.) και έκτακτα πανηγυρικά προγράμματα.

Τιμήθηκε με το «Έπαθλο Ξενόπουλου» για τα θεατρικά του έργα «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (αργότερα ταινία με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Βύρωνα Πάλλη), «Ένα βότσαλο στη λίμνη» (αργότερα ταινία με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Βασίλη Λογοθετίδη και πολλά χρόνια μετά ρημέϊκ με τίτλο «Ο Σπαγγοραμένος» με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα), ενώ η ταινία του «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία της πενταετίας 1955-60, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο νεοσύστατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (μαζί με τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου.

Η αφηγηματική του δεινότητα στην ενθύμηση παλιών και αξέχαστων στιγμών αποτυπώθηκε στις σελίδες του βιβλίου του «Λες κι ήταν χθες» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη).

Δημιουργικός και δραστήριος, ο Αλέκος Σακελλάριος χρονογραφούσε μέχρι το τέλος της ζωής του, που επισυνέβη στις 28 Αυγούστου 1991.

Αλέκος Σακελλάριος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1946Παπούτσι από τον τόπο σου 
1947Μαρίνα 
1948Οι Γερμανοί ξανάρχονται… 
1951Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν 
1952Ένα βότσαλο στη λίμνη 
1952Ο άλλος 
1953Σάντα Τσικίτα 
1954Δεσποινίς ετών τριάντα εννέα 
1954Θανασάκης ο πολιτευόμενος 
1954Οι παπατζήδες 
1955Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο 
1955Ούτε γάτα ούτε ζημιά 
1956Η καφετζού 
1957Δελησταύρου και υιός 
1957Η Θεία Από το Sικάγο 
1957Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο 
1957Ο Φανούρης και το σόι του 
1957Της νύχτας τα καμώματα 
1958Ένας ήρως με παντούφλες 
1958Η κυρά μας η μαμμή 
1959Αστέρω 
1959Ο Ηλίας του 16ου
1959Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα 
1959Το Ξύλο Βγήκε Απ’ τον Παράδεισο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες 
1960Τα κίτρινα γάντια 
1960Το Κλωτσοσκούφι 
1961Αλίμονο στους νέους 
1961Η Αλίκη στο Ναυτικό 
1961Χαμένα όνειρα 
1962Όταν λείπη η γάτα! 
1962Η νύφη το ‘σκασε 
1963Siralardaki Heyecanlar 
1963Ο κος πτέραρχος 
1963Ο φίλος μου ο Λευτεράκης 
1963Πολυτεχνίτης κι’ Ερημοσπίτης 
1963Χτυποκάρδια στο Θρανίο 
1964Η Σωφερίνα 
1964Θα σε κάνω βασίλισσα 
1964Ο παράς και ο φουκαράς 
1964Το Δόλωμα 
1964Τον Παλιό Εκείνο τον Καιρό 
1965Μοντέρνα Σταχτοπούτα 
1965Περάστε την πρώτη του μηνός 
1965Υιέ μου… Υιέ μου… 
1965Υπάρχει και φιλότιμο 
1966Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι 
1966Διπλοπεννιές 
1966Η Αδελφή μου Θέλει Ξύλο 
1966Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια 
1967Γαμπρός απ’ το Λονδίνο 
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο 
1967Ο σπαγγοραμμένος 
1967Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι 
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι 
1968Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο 
1969Ο γόης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Η Θεία μου η Χίπισσα 
1970Μια τρελλή… τρελλή… σαραντάρα 
1970Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση 
1971Ζητείται επειγόντως γαμπρός 
1971Η κρεββατομουρμούρα 
1972Η Ρένα είναι όφ-σάιντ 
1972Η κόμησσα της Κέρκυρας 
1972Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη 
1974Τα λεονταράκια 
1985Ρένα τα ρέστα σου! 
1985Γέλιο με δόσεις 
1986Ο Γιάννης που έγινε Τζώννης 
1986Δημόσιος υπάλληλος 
1987Άντρα θέλω 
1987Ένα Αστέρι Γεννιέται με… Καισαρική 
1987Έτσι, αλλιώς… κι αλλιώτικα 
1987Ο θάνατός σου, η ζωή μου 
2008Ο Ηλίας του 16ου
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|1971Δόκτωρ Τικ ΕΙΡΤ
1972|1972Ο ανθρωπάκος ΥΕΝΕΔ
1973|1973Κάτι άλλο… ΥΕΝΕΔ
1974|1974Μόνο για σας ΥΕΝΕΔ
1975|1975Παλιά επιθεώρηση ΕΙΡΤ 
1976|1976Μια Αθηναία στην Αθήνα ΕΡΤ
1981|1981Ελληνικές κωμωδίες ΥΕΝΕΔ
1981|1981Ελληνικές κωμωδίες: Μπάμπης και Μπαμπίνος ΥΕΝΕΔ
1981|1981Μοναστηράκι ΕΡΤ
1984|1984Αληθινές ιστορίες ΕΡΤ
1985|1985Η ζωή του Αττίκ ΕΡΤ2
1989|1989Επιθεώρηση, επιθεώρηση ΕΤ1
1990|1990Ένα αστέρι γεννιέται Mega
1996|1996Αξέχαστες κωμωδίες ΕΤ1
1996|1996Αξέχαστες κωμωδίες: Ο Μπάμπης και ο Μπαμπίνος ΕΤ1

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Θέμης Μάνεσης: Ο μάγκας, Μένιος Τσαπάρας

Πρόκειται για έναν ηθοποιό ο οποίος κατέκτησε το ελληνικό κοινό και έκανε μεγάλη επιτυχία...

Όλγα Καρλάτου: Από ηθοποιός δικηγόρος στις Βερμούδες

Η Όλγα Καρλάτου υπήρξε μία από τις ομορφότερες διεθνείς Ελληνίδες ηθοποιούς, μία από τις...

Σταύρος Καλιακούδας: Ο κασκαντέρ των ταινιών της δεκαετίας των 80ς

Ο Σταύρος Καλιακούδας ήταν ο κασκαντέρ των ταινιών που «ντούμπλαρε» τους πρωταγωνιστές στις ταινίες...

Ζέτα Αποστόλου: Το απόλυτο θηλυκό των 60’s

Η Ζέτα Αποστόλου ήταν το απόλυτο ερωτικό σύμβολο των 60s, γεννήθηκε στη Φωκίδα, στο...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο