Σταύρος Κελεσίδης

Kelesidis Stavros B
Kelesidis Stavros B
Advertisement

Ο Σταύρος Κελεσίδης ήταν αναπόσπαστο μέλος της Φίνος Φιλμ και ένας από τους σημαντικότερους μακιγιέρ της επoxής εκείνης.

Advertisement

Πρόσφυγας από τη Ρωσία, έφτασε στην Ελλάδα το 1938 από την τότε Σοβιετική Ένωση κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά για να επιβιώσει. Το 1939 γνώρισε τον Φιλοποίμενα Φίνο, όταν πληροφορήθηκε για τα νέα στούντιο που είχαν πρόσφατα ιδρυθεί στο Καλαμάκι. Τα χέρια του ήταν ροζιασμένα από τις εργατικές δουλειές που έκανε και τα ελληνικά του ελάχιστα. Εκείνη την εποχή, ο Φίνος και η ομάδα του γύριζαν την πρώτη τους ταινία, «Το Τραγούδι του Χωρισμού» – και τη μοναδική που σκηνοθέτησε ο Φίνος – και χρειαζόταν ανθρώπους κάθε ειδικότητας.

Σταύρος Κελεσίδης

Ο Φίνος τον συμπάθησε από την πρώτη στιγμή και προσπάθησε, εις μάτην, με τις ερωτήσεις του, να δει πού θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμος. Αφού διαπίστωσε ότι δεν γνώριζε ούτε από φωτογραφία, ούτε από ηλεκτρικά, κάποια στιγμή τον ρώτησε αν ήξερε από μακιγιάζ.

Εκείνος του απάντησε ότι αυτό ακριβώς είχε σπουδάσει στη Ρωσία και ο Φίνος τον κάλεσε να κάνει δοκιμαστικό την επόμενη μέρα.

Με μοντέλα την Τζέλλα Φίνου – τότε Τζέλλα Βανάκου – και τον Αλέκο Λειβαδίτη, ο Κελεσίδης «πέρασε τις εξετάσεις» και προσελήφθη άμεσα από τον Φιλοποίμενα Φίνο.

Το 1940, όταν ιδρύθηκε η Φίνος Φιλμ, ο Σταύρος Κελεσίδης εγκαταστάθηκε στα στούντιο της οδού Στουρνάρα ως μόνιμος μακιγιέρ της εταιρίας. Στη διάρκεια της καριέρας του, συμμετείχε ως μακιγιέρ σε 55 ταινίες, ενώ ήταν και ο αγαπημένος μακιγιέρ της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Το 1974 και με αφορμή την ταινία «Η Δίκη των Δικαστών», τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το σύνολο της συνεισφοράς του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Προηγούμενο άρθροΠοιοι ηθοποιοί ήταν ζευγάρι και το γνώριζαν ελάχιστοι
Επόμενο άρθροΓια ποιο λόγο δεν παντρεύτηκε ποτέ ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος