32.1 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΑλέκος Λειβαδίτης 1914-1980

Σχετικές αναρτήσεις

Αλέκος Λειβαδίτης 1914-1980

- Advertisement -

Ο Αλέκος Λειβαδίτης του Λυσάνδρου γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1914,  ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μεγάλωσε στην Αθήνα και ήταν τελειόφοιτος Μέσης Εμπορικής Σχολής. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στην ταινία, Το Τραγούδι του χωρισμού (1940). Ακολούθησαν: Η φωνή της καρδιάς (1942), Η βίλα με τα νούφαρα (1944), Γαμπρός με δόσεις (1947), Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1963) κ.ά..

Το 1942 πήρε άδεια άσκησης επαγγέλματος και εμφανίσθηκε στο θέατρο πρόζας με το θίασο Χριστοφόρου Νέζερ – Άννας Λώρη το 1948, στο Ακροπόλ. Από τότε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους όπως με το θίασο Καλουτά – Κρεββατά – Ρένας Ντορ (1949), με το θίασο Καλουτά (1950) και αργότερα με αυτούς των Ο. Μακρή, Β. Αυλωνίτη, Ν. Σταυρίδη, Ρ. Βλαχοπούλου, Κ. Χατζηχρήστου, Κ. Ντιριντάουα και Σ. Βέμπο, σε πολλές μουσικές επιθεωρήσεις και κωμωδίες.

livaditis
Αλέκος Λειβαδίτης, Άννα Καλουτά, Μίμης Φωτόπουλος και Ρένα Ντορ

Το 1949 ξεκίνησε περιοδείες στο εξωτερικό, στην Αίγυπτο, Κύπρο, Κωνσταντινούπολη, τις οποίες και επανέλαβε το 1951 και το 1961. Την περίοδο 1968-1971 έκανε επίσης πολλές περιοδείες σε πόλεις της Ελλάδας.

Ο Αλέκος Λειβαδίτης υπήρξε και σκηνοθέτης της ταινίας “Εκατό χιλιάδες λίρες”. Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), και Πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του ΣΕΗ. Είχε τιμηθεί από τον Βασιλέα Γεώργιο Β’ με μετάλλια Αλβανικού Πολέμου, καθώς και από τον Βασιλέα Παύλο για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Τιμητικές επίσης διακρίσεις είχε λάβει και από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Βοτανικού).

Ο ηθοποιός απεβίωσε τα ξημερώματα στις 23 Μαρτίου 1980, από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Ειδικότερα, ο Λειβαδίτης έπασχε από κήλη, την οποία δεν είχε αφαιρέσει χειρουργικά και παρουσίασε επώδυνη διόγκωση.

Αναγκάστηκε να διακόψει τις εμφανίσεις του στο Θέατρο Βέμπο, εξαιτίας του προβλήματος,μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και έπειτα στον “Ευαγγελισμό”, σε κωματώδη κατάσταση. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα το θάνατό του στο νοσοκομείο.

Αλέκος Λειβαδίτης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1940Το Τραγούδι του Χωρισμού 
1943Η φωνή της καρδιάς 
1945Η βίλα με τα νούφαρα 
1945Ραγισμένες καρδιές 
1946Παπούτσι από τον τόπο σου 
1948Εκατό χιλιάδες λίρες 
1960Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα
1960Στρατιώτες δίχως στολή 
1963Το τεμπελόσκυλο 
1963Τρελοί πολυτελείας 
1964Ο εμίρης και ο κακομοίρης 
1967Μίνι-Φούστα και Καράτε 
1978Από που πάνε για τη χαβούζα 
1980Γεύση από Ελλάδα 
1980Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Πέτρος Πανταζής (1937-2008)

Ο Πέτρος Πανταζής ήταν ένας σεμνός Έλληνας Ηθοποιός του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης. Γεννήθηκε το 1937 στο Μεταξουργείο της Αθήνας.Σε νεαρή ηλικία...

Όμηρος Αθηναίος 1928-2015

Ο Όμηρος Αθηναίος ήταν κονφερασιέ και στιχουργός που διέπρεψε από την δεκαετία του '50.Γεννήθηκε γύρω στο 1928 και η καριέρα του ξεκίνησε απρόσμενα, όταν...

Οι επικίνδυνοι 1983-1984

Η ταινία, "Οι επικίνδυνοι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1983-1984 και έκοψε 84.556 εισιτήρια. Ήρθε στην 14η θέση σε 33 ταινίες.-Για να γυρίσει η Καίτη Φίνου...

Τελευταίες αναρτήσεις