12.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΤάσος Γιαννόπουλος 1931-1977

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Γιαννόπουλος 1931-1977

giannopoulos tasos
Τάσος Γιαννόπουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και Λίζα Αλεξίου στη ταινία “Έμπαινε Κίτσο”.

Ο Τάσος Γιαννόπουλος ήταν δημοφιλής κωμικός και εξαιρετικός μίμος, με καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τα κέντρα διασκέδασης.

Ο Τάσος Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1931 στην Οιχαλία Μεσσηνίας και από μικρός ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ρόλο σ’ αυτή του την επιλογή έπαιξαν οι επιτυχημένες μιμήσεις τους, που διασκέδαζαν τους φίλους και συμμαθητές του.

Το 1958 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στο μελό, «Το κορίτσι της αμαρτίας» και τον επόμενο χρόνο πρωτοπάτησε στο θεατρικό σανίδι. Σύντομα, ξεχώρισε στο ρόλο του τετραπέρατου επαρχιώτη, που έρχεται να βρει την τύχη του στην Αθήνα και μπλέκει σε σπαρταριστές καταστάσεις.

Ο Τάσος Γιαννόπουλος συμμετείχε σε δεκάδες θιάσους του ελαφρού θεάτρου, έπαιξε σε πληθώρα ελληνικών ταινιών κι εμφανίστηκε σε κέντρα διασκέδασης με παρλάτες, σκετς και μιμήσεις. Στην ταινία, “Μπάρμπα Γιάννης ο Κανατάς” ντουμπλάρει σε όλη την ταινία τις φωνές των Βασίλη Αυλωνίτη και Νίκου Σταυρίδη.

Στην πραγματικότητα αυτό έκανε στην ζωή του από μικρός ο Τάσος Γιαννόπουλος. Απλά τότε σανίδι και πανί ήταν για αυτόν το σχολείο και θεατές οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του στους οποίους σκάρωνε κάθε πιθανή ή απίθανη φάρσα με την ικανότητά του να μιμείται όχι μόνο τα τότε αστέρια του σινεμά, αλλά και οποιονδήποτε του ζητούσαν.

Με ένα τέτοιο πηγαίο ταλέντο και με μόνιμη διάθεση για αυτοσαρκασμό δίχως το παραμικρό κόμπλεξ, δεν είναι καθόλου παράξενο που η επιθεώρηση και το λεγόμενο «ελαφρύ θέατρο» μετατράπηκε στον φυσικό του χώρο.

Και φυσικά, εκεί εκτός από το ταλέντο του, μετέφερε και την μοναδική προσωπικότητά του, που κυριαρχούσε στα καμαρίνια και τα παρασκήνια. Δεν υπήρχε περίπτωση παράσταση ή γύρισμα να ολοκληρωνόταν χωρίς εκείνος να έχει στήσει κάποια φάρσα που να τους κάνει όλους να λυθούν στα γέλια, συνήθως μιμούμενος κάποιον συνάδελφό του ή ενσαρκώνοντας τον ρόλο που αργότερα θα τον έκανε ευρύτερα γνωστό και πολύ αγαπητό στον κόσμο. Τον θρυλικό Κίτσο από την Γαστούνη που ως περσόνα υπήρξε μια κατηγορία μόνη της.

giannopoulos
Ο Τάσος Γιαννόπουλος σε μία σκηνή από την ταινία “Ένας χίπις με Τσαρούχια” του 1970.

Αυτός ο ιδιαίτερος και ακομπλεξάρισρος «βλάχος» μπήκε στις ζωές μας το 1967 με το καλτ (πια) διαμάντι «Πράκτωρ Κίτσος καλεί Γαστούνη» και ακολούθησαν το «Κίτσος, μίνι και σουβλάκι» (1968), το «Ο Κίτσος και τ’ αδέλφια του» (1968), το «Ένας ιππότης με τσαρούχια» (1968), το «Έμπαινε Κίτσο» (1968), το απίστευτο «Για ένα ταγάρι δολάρια» (1969), το «Γαμπρός από τη Γαστούνη» (1969), ενώ συνέχισε τις δικές του διασκευές κλασικών ταινιών με το «Ένας χίππυς με τσαρούχια» (1970) και την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί στο «Ένας Κίτσος στα μπουζούκια».

Ο Κίτσος της καρδιάς μας γύρισε συνολικά 14 φιλμ με πρωταγωνιστή τον δαιμόνιο, επιτήδειο, καταφερτζή, αλλά πάντα καλόκαρδο… βλαχαδερό, που πάντα όμως και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση στην οποία θεωρητικά βρισκόταν ή την ταπεινή τάξη και καταγωγή του, παρέμενε πάντα λεβέντης και ντόμπρος απέναντι σε όλους. Και φυσικά είχε πάντοτε στο πλευρό του την Ζέτα, η οποία υποδύθηκε σε όλες της ταινίες την σύζυγό του. Ένα ρόλο που της έβγαινε με απόλυτη φυσικότητα αφού οι δυο τους ήταν ζευγάρι και στην ζωή.

Μέχρι να γνωρίσει την επιτυχία ως Κίτσος, ο Τάσος Γιαννόπουλος είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 παραγωγές πάντα σε δεύτερους και τρίτους ρόλους ή και σε απλά περάσματα, πάντοτε όμως –ανεξάρτητα από το μέγεθος του ρόλου- είχε την ικανότητα να μένει αξέχαστος στο κοινό, με το πηγαίο χιούμορ του και τον εκ φύσεως κωμικό χαρακτήρα του.

Μέσα στην δεκαετία του ’70 ο Γιαννόπουλος θα πρωταγωνιστήσει ακόμα στις ταινίες «Ο καουμπόη του Μεταξουργείου» (1971) και «Ο Πούσκας των Πετραλώνων» (1972) (που δεν είχαν σχέση με τον Κίτσο του) και στα… βλάχικα αριστουργήματα «Το πιο γρήγορο μπουζούκι» (1973), «Όλοι θα ζήσουμε» (1974), «Άγουρη σάρκα» (1974) και «Μπουζάνκα αλά ελληνικά» (1975).

Σίγουρα ξεχωριστή θέση στο βιογραφικό του κατέχει η διαφορετικού τύπου ερμηνεία του στο φιλμ Πατούχα του σκηνοθέτη Γιώργου Παπακώστα, όπου υποδύεται ένα κρητικόπουλο την εποχή της Τουρκοκρατίας, πρωταγωνιστώντας δίπλα σε ονόματα όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος, η Μαρίκα Νέζερ και ο Αρτέμης Μάτσας.

Ο Τάσος Γιαννόπουλος έφυγε νωρίς από τη ζωή, σε ηλικία 46 ετών. Σε μία εποχή που η καριέρα του παρουσίαζε συνεχή ανοδική τροχιά. Στις 27 Οκτωβρίου 1977 εισήχθη σε κλινική της Κυψέλης με κίρρωση του ήπατος και στις 08 Νοεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 46 ετών. Την επομένη κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Λίζα Αλεξίου, παρτενέρ του σε πολλές ταινίες και παραστάσεις, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Λίντα και τη Χαρά. Επίσης έχει εγγονό τον συνονόματο, Τάσο Γιαννόπουλο.

Τάσος Γιαννόπουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1958Το κορίτσι της αμαρτίας 
1960Μαλάμω 
1961Η Μπέττυ Παντρεύεται 
1961Η ζωή μου αρχίζει με σένα 
1962Γαμπρός για κλάματα 
1962Δέσπω 
1962Δεν γνώρισα μητέρα 
1962Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο.. 
1962Ο Γεροδήμος 
1962Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης 
1962Οι τρεις σωματοφύλακες 
1962Πονεμένη μητέρα 
1962Του Κουτρούλη ο γάμος 
1963Αστέρια στο βούρκο 
1963Για λίγη στοργή 
1963Για την αγάπη του παιδιού μου 
1963Κουράστηκα να σ’ αποκτήσω 
1963Λενιώ η Βοσκοπούλα 
1963Μίσος 
1963Ο ανηψιός μου ο Μανόλης 
1963Ο διαιτητής 
1963Ο ψευτοθόδωρος 
1963Οι τουρίστες 
1963Πληγωμένες Καρδιές 
1963Το μεγάλο αμάρτημα 
1964Ήταν όλοι τους… κορόιδα! 
1964Γάμος αλά…Ελληνικά 
1964Διαζύγιο αλά ελληνικά 
1964Η Σωφερίνα 
1964Η γέφυρα της ευτυχίας 
1964Κάθε λιμάνι και καημός 
1964Ο καταφερτζής 
1964Ο λαγοπόδαρος 
1964Ο πολύτεκνος 
1964Οι επικίνδυνοι 
1965Γιατί μ’ εγκατέλειψες 
1965Εξιλέωση 
1965Η Εύα δεν αμάρτησε 
1965Κάλλιο πέντε και στο χέρι 
1965Καρδιά μου πάψε να πονάς 
1965Μερικές το προτιμούν χακί 
1965Ρημαγμένο σπίτι 
1966Οι ασυνείδητοι 
1966Οι κυρίες της αυλής 
1966Σκλάβοι της μοίρας 
1967Δρόσω η αρχοντοπούλα 
1967Η ώρα της δικαιοσύνης 
1967Κολωνάκι διαγωγή μηδέν 
1967Πράκτωρ Κίτσος καλεί Γαστούνη 
1967Σ’ έχω πάντα στην καρδιά μου 
1968Έμπαινε Κίτσο 
1968Ένας ιππότης με τσαρούχια 
1968Κίτσος Μίνι και Σουβλάκια 
1968Ο Κίτσος και τ’ αδέλφια του 
1969Γαμπρός από τη Γαστούνη 
1969Για ένα ταγάρι δολάρια 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένας Κίτσος στα μπουζούκια 
1970Ένας χίππυς με τσαρούχια 
1970Η σκλάβα 
1971Μια νταντά και τέζα όλοι 
1971Ο Καου-Μπόυς του Μεταξουργείου!! 
1971Ο καμαριέρης της μπουζουξούς 
1972Ο Πατούχας 
1972Ο Πούσκας των Πετραλώνων 
1972Ο πρίγκηπας της αγοράς 
1973Το πιο γρήγορο μπουζούκι 
1974Άγουρη σάρκα 
1974Όλοι θα ζήσουμε 
1975Μπουζάνκα αλά ελληνικά 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Μούτσιος 1932-2012

Ο Γιώργος Μούτσιος ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, θιασάρχης, σκηνοθέτης και ερμηνευτής κλασικού τραγουδιού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Γεννήθηκε στην...

Δήμος Σταρένιος 1932-1983

Ο Δήμος Σταρένιος ήταν από τους πλέον πειστικούς «κακούς» του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Δήμος Σταρένιος ήταν ένας ταλαντούχος και παθιασμένος ηθοποιός,...

Φίλιος Φιλιππίδης (Αγκόπ) 1916-1981

Ο Φίλιος Φιλιππίδης ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, γνωστός για τους λαϊκούς τύπους του «Αγκόπ» και του «Προκόπη», τους οποίους έπλασε και...

Τελευταίες αναρτήσεις