Προηγούμενο άρθροΠαζλ με εξώφυλλα 561ο
Επόμενο άρθροΘάνος Λειβαδίτης

Μαρίκα Νέζερ

Η Μαρίκα Νέζερ ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1906 και πέθανε στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου του 1989.

Ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Νέζερ και της ηθοποιού και μίμου Κλεοπάτρας Νέζερ, αδερφή του Χριστόφορου Νέζερ (1903-1995), εξαδέλφη του Χριστόφορου Νέζερ (1887 – 1970) και εγγονή του Χριστόφορου Νέζερ, φρούραρχου Αθηνών και Υπασπιστή του Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα. Στα πρώτα της θεατρικά βήματα έπαιζε με την αδερφή της Κατίνα (ονομάζονταν “Τα Νεζεράκια”).

Από 13 ετών ανήλθε στη θεατρική σκηνή στο Κάιρο όπου και κατέλαβε διαπρεπή θέση κυρίως στο μουσικό επιθεωρησιακό είδος. Το 1927 συνεργάστηκε με τον Θίασο του Ι. Παπαϊωάννου και εμφανίστηκε στις οπερέτες: «Ο χορός της τύχης», «Μαμζέλ Νιτούς», «Χαλιμά» και «Κρυφό Ρομάντσο» (οι δύο τελευταίες του Θ. Σακελλαρίδη).

Μαρίκα Νέζερ Μαρίκα Νέζερ
Η Μαρίκα Νέζερ με τον σύζυγό της Ερρίκο Κονταρίνη.

Διέπρεψε στις επιθεωρησιακές παραστάσεις και τα συγκροτήματα της Σοφίας Βέμπο με το χαρακτηριστικό τύπο της “καρατερίστας”.

Σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο ρόλο της Μαντάμ Σουσούς του Ψαθά, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Η Μαρίκα Κοτοπούλη εκτιμούσε ιδιαίτερα το υποκριτικό της ταλέντο και προσπαθούσε να την εντάξει σε πιο σοβαρά θεάματα. Της έλεγε: «Εσύ, τι θέλεις και παίζεις στην επίδειξη μπουτιών; Εσύ, πρέπει να παίζεις δράμα μαζί μου».

Σε μια εξομολόγηση που έκανε στην Σπεράντζα Βρανά, εξομολογούταν ότι ζούσε για το χειροκρότημα. «Εγώ έτσι και δεν με χειροκροτούσαν πολύ, έπεφτα στο θάνατο, απελπισία σκέτη. Αγωνία και χαρά 65 ολόκληρα χρόνια!»…

Μέχρι μεγάλης ηλικίας συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μεταξύ των οποίων και στο “Της κακομοίρας” του Ντίνου Κατσουρίδη όπου και σημείωσε ίσως τη μεγαλύτερη κινηματογραφική της επιτυχία ως προξενήτρα του Κυρ Παντελή (Κώστας Δούκας) με την Λίτσα (Ντίνα Τριάντη).

Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Ερρίκο Κονταρίνη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν κατάκοιτη, μαζί με την επίσης κατάκοιτη αδερφή του άντρα της.

Απεβίωσε στις 18 Ιουλίου 1989 σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε με παρουσία τεσσάρων μόνο καλλιτεχνών, στο Κοιμητήριο του Βύρωνα.

Εγγονός της είναι ο γνωστός ηθοποιός, Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Φιλμογραφία

Μαντάμ Σουσού (1948)
Το στραβόξυλο (1952)
Χαλιμα (1954)
Δολλάρια και όνειρα (1956)
Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)
Της τύχης τα γραμμένα (1957)
Ένας βλάκας και μισός (1959)
Το έξυπνο πουλί (1961)
Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1962)
Ένας βλάκας… με πατέντα! (1963)
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (1963)
Ο ταυρομάχος προχωρεί! (1963)
Οι τουρίστες (1963)
Της κακομοίρας (1963)
Το γέλιο βγήκε απ’ τον Παράδεισο (1963)
Ο πολύτεκνος (1964)
Αυτοί που ξέχασαν το Θεό (1964)
Ο μεγάλος όρκος (1965)
Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός (1966)
Εισπράκτωρ 007 (1966)
Ο παλιάτσος (1968)
Αλτ! και σ’ έφαγα (1969)
Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969)
Ο τζαναμπέτης (1969)
Το στραβόξυλο (1969)
Ο νάνος και οι 7 χιονάτες (1970)
Ο τρελλός της πλατείας Αγάμων (1970)
Όμορφες μέρες (1970)
Ο Ντιρλαντάς (1970)
Η κρεββατομουρμούρα (1971)
Μια νταντά και τέζα όλοι (1971)
Ο καουμπόυ του Μεταξουργείου (1971)
Η προεδρίνα (1972)
Ο Πατούχας (1972)
Όλοι θα ζήσουμε (1974)
Μονά… ζυγά δικά μου (1979)
Ταξείδι του μέλιτος (1979)
Πολίτες Β`Κατηγορίας (1981)
Επικίνδυνο παιχνίδι – η αναμέτρηση (1982)

Θεατρικές παραστάσεις

Σελίδα περιεχομένου
Ακουαρέλλες (1943)
Ζητείται ψεύτης (1953)
Κοντή φούστα (1953)
Μ’ αγαπά-δεν μ’ αγαπά (1949)
Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1957)
Οι τρεις αδελφές (1932)
Παπαγάλος 33 (1933)
Χρυσά κουτάλια (1953)

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Μαρίκα Νέζερ (1906 – 1989)

Τυχαία Αρθρα

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 634ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 634ο

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 638ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 638ο

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Ελληνικό κινηματογράφο

Φιλοποίμην Φίνος Το όνομα του έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της 7ης τέχνης στην Ελλάδα καθώς εν μέσω Γερμανικής Κατοχής κατάφερε να δημιουργήσει...

Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 657ο

Τις ερωτήσεις επιμελήθηκε o δημοσιογράφος, Χρήστος Κωνσταντίνου.Facebook: Xristos KonstantinouInstagram: xristoskp Για περισσότερα κουίζ πατήστε εδώ. Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 657ο

Παρόμοια άρθρα

Ελληνικός Κινηματογράφος Μαρίκα Νέζερ
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!

Αρθρα

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 637ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 637ο

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 634ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 634ο

Επιχείρησις Απόλλων

Η ταινία, "Επιχείρησις Απόλλων" προβλήθηκε τη σαιζόν 1967-1968 και έκοψε 316.511 εισιτήρια. Ήρθε στην 22η θέση σε 99 ταινίες. Η ταινία είναι Ελληνοσουηδικής παραγωγής και...