Προηγούμενο άρθροΜαρίκα Νέζερ
Επόμενο άρθροΤο κορίτσι με τα μαύρα

Θάνος Λειβαδίτης

Ο Θάνος Λειβαδίτης ήταν ηθοποιός, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών (στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη).

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεόραση. Πρωταγωνίστησε σε σειρές είτε ως δικηγόρος είτε ως δημοσιογράφος ή ως απλός άνθρωπος που μετατρέπεται σε ντετέκτιβ για να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης.

Το 1959 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου παραμένοντας σ΄ αυτό μέχρι το 1972.

Θάνος Λειβαδίτης Θάνος Λειβαδίτης
Μέμα Σταθοπουλου και Θάνος Λειβαδίτης σε φωτογράφιση την εποχή που ζούσαν έναν μεγάλο έρωτα.

Υπήρξε πρωταγωνιστικό στέλεχος παίζοντας σε πολλούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς (όπως η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, η Κυβέλη, ο Χριστόφορος Νέζερ , ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Δημήτρης Χορν, η Άννα Συνοδινού, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Αντιγόνη Βαλάκου κ.ά.).

Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1959 στο «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, ερμηνεύοντας το Βαλέριο. Ακολούθησε ο ρόλος του Αίμωνα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, του Νεοπτόλεμου στο «Φιλοκτήτη», του Μάλκομ στο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, του αγγελιαφόρου στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, του Μενοικέα στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη κ.ά.

Ο Θάνος Λειβαδίτης είχε συμμετάσχει σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, όπως στο Teatre de Nations (Παρίσι) το 1962, στο World Theater Season (Λονδίνο) το 1966.

Ο Θάνος Λειβαδίτης έγραψε παράλληλα 30 σενάρια για το κινηματογράφο και πρωταγωνίστησε σε 24 ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές (ταινίες). Στις ταινίες του συμπρωταγωνιστούσε σχεδόν πάντα με την αξέχαστη ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου.

Περισσότερο γνωστός όμως έγινε από τη τηλεοπτική του καρίέρα που άρχισε το 1974 με τη τότε μεγάλη επιτυχία «Οι Δίκαιοι» (σειρά που κράτησε 3 χρόνια) την οποία ακολούθησαν σειρά επιτυχιών όπως «Οι Αξιόπιστοι» 1981, «Οι Ιερόσυλοι» 1983, «Η Βεντέτα» 1987, «Η Έκτη Εντολή» 1989, «Η Δίκη» 1991, και «Η Οργή των Θεών» το 1994.

Σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στους ρόλους του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη, του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη προκειμένου να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης.
Τιμήθηκε με το Κορφιάτικο Βραβείο Σεναρίου το 1984 για το σίριαλ «Οι Ιερόσυλοι».

Ο Θάνος Λειβαδίτης έφυγε από τη ζωή την 1η Σεπτεμβρίου του 2005 σε ηλικία 71 ετών στην Γενική Κλινική Αθηνών, καταβεβλημένος από τον καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο.

Φιλμογραφία

Επαγγελματίες ρεμάλια (1976)
Έγκλημα στο Καβούρι (1974)
Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης (1972)
Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση (1971)
Φουκαράδες και λεφτάδες (1970)
Ο τρελός της πλατείας Αγάμων (1970)
Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
Φίλησε με πριν φύγεις για πάντα (1969)
Μεγάλες αγάπες (1968)
Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
Δάκρυα οργής (1967)
Το κορίτσι της οργής (1967)
Η παραστρατημένη (1966)
Οι άγγελοι της αμαρτίας (1966)
Θα ζήσω για σένα (1965)
Το τελευταίο δάκρυ (1965)
Αφήστε με να ζήσω (1965)
Ο νικητής (1965)
Το φτωχόπαιδο (1965)
Ο μεγάλος όρκος (1965)
Παιδί μου δεν αμάρτησα (1964)
Για λίγη στοργή (1963)
Καρδιές στην καταιγίδα (1963)
Η καρδιά της μάνας (1963)
Οι επικίνδυνοι (1962)
4 νύφες 1 γαμπρός (1958)

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Θάνος Λειβαδίτης (1934 – 2005)

Τυχαία Αρθρα

Ποιος ηθοποιός των 80ς γύρισε τις πιο πολλές βιντεοταινίες

Στάθης Ψάλτης: 6Αν και πολλοί πιστευουν πως ο Στάθης Ψάλτης γύρισε πάρα πολλές βιντεοταινίες κάνουν λάθος καθώς ο αγαπημένος αυτός ηθοποιός γύρισε μόνο έξι....

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 631ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 631ο

Γιάννης Φλερύ

O Γιάννης Φλερύ (το πραγματικό όνομά του, Γιάννης Παπαντωνόπουλος) γεννήθηκε το 1914 στην Πάτρα, όπου παρέμεινε μέχρι τα 14 χρόνια του και ήταν Έλληνας...

Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 657ο

Τις ερωτήσεις επιμελήθηκε o δημοσιογράφος, Χρήστος Κωνσταντίνου.Facebook: Xristos KonstantinouInstagram: xristoskp Για περισσότερα κουίζ πατήστε εδώ. Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 657ο

Παρόμοια άρθρα

Ελληνικός Κινηματογράφος Θάνος Λειβαδίτης
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!

Αρθρα

Παύλος Ευαγγελόπουλος

Ο Παύλος Ευαγγελόπουλος γεννήθηκε στο Κέδρος της Καρδίτσας στις 15 Ιανουαρίου του 1962 και είναι Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Αποτέλεσε...

Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 657ο

Τις ερωτήσεις επιμελήθηκε o δημοσιογράφος, Χρήστος Κωνσταντίνου.Facebook: Xristos KonstantinouInstagram: xristoskp Για περισσότερα κουίζ πατήστε εδώ. Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 657ο

Επτά αποκαλύψεις για την ταινία Η Παριζιάνα

Η Παριζιάνα είναι ελληνική κωμική ταινία του 1969, σε παραγωγή Φίνος Φιλμ και σκηνοθεσία-σενάριο του Γιάννη Δαλιανίδη. Πρωταγωνιστούν: Ρένα Βλαχοπούλου, Χρόνης Εξαρχάκος, Βαγγέλης Σειληνός,...