34.2 C
Athens
Κατηγορία:

Θάνος Λειβαδίτης

Ο Θάνος Λειβαδίτης ήταν ηθοποιός, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών (στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη).

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεόραση. Πρωταγωνίστησε σε σειρές είτε ως δικηγόρος είτε ως δημοσιογράφος ή ως απλός άνθρωπος που μετατρέπεται σε ντετέκτιβ για να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης.

Το 1959 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου παραμένοντας σ΄ αυτό μέχρι το 1972.

Θάνος Λειβαδίτης
Μέμα Σταθοπουλου και Θάνος Λειβαδίτης σε φωτογράφιση την εποχή που ζούσαν έναν μεγάλο έρωτα.

Υπήρξε πρωταγωνιστικό στέλεχος παίζοντας σε πολλούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς (όπως η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, η Κυβέλη, ο Χριστόφορος Νέζερ , ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Δημήτρης Χορν, η Άννα Συνοδινού, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Αντιγόνη Βαλάκου κ.ά.).

Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1959 στο «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, ερμηνεύοντας το Βαλέριο. Ακολούθησε ο ρόλος του Αίμωνα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, του Νεοπτόλεμου στο «Φιλοκτήτη», του Μάλκομ στο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, του αγγελιαφόρου στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, του Μενοικέα στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη κ.ά.

Ο Θάνος Λειβαδίτης είχε συμμετάσχει σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, όπως στο Teatre de Nations (Παρίσι) το 1962, στο World Theater Season (Λονδίνο) το 1966.

Ο Θάνος Λειβαδίτης έγραψε παράλληλα 30 σενάρια για το κινηματογράφο και πρωταγωνίστησε σε 24 ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές (ταινίες). Στις ταινίες του συμπρωταγωνιστούσε σχεδόν πάντα με την αξέχαστη ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου.

Περισσότερο γνωστός όμως έγινε από τη τηλεοπτική του καρίέρα που άρχισε το 1974 με τη τότε μεγάλη επιτυχία «Οι Δίκαιοι» (σειρά που κράτησε 3 χρόνια) την οποία ακολούθησαν σειρά επιτυχιών όπως «Οι Αξιόπιστοι» 1981, «Οι Ιερόσυλοι» 1983, «Η Βεντέτα» 1987, «Η Έκτη Εντολή» 1989, «Η Δίκη» 1991, και «Η Οργή των Θεών» το 1994.

Σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στους ρόλους του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη, του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη προκειμένου να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης.
Τιμήθηκε με το Κορφιάτικο Βραβείο Σεναρίου το 1984 για το σίριαλ «Οι Ιερόσυλοι».

Ο Θάνος Λειβαδίτης έφυγε από τη ζωή την 1η Σεπτεμβρίου του 2005 σε ηλικία 71 ετών στην Γενική Κλινική Αθηνών, καταβεβλημένος από τον καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο.

Φιλμογραφία

Επαγγελματίες ρεμάλια (1976)
Έγκλημα στο Καβούρι (1974)
Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης (1972)
Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση (1971)
Φουκαράδες και λεφτάδες (1970)
Ο τρελός της πλατείας Αγάμων (1970)
Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
Φίλησε με πριν φύγεις για πάντα (1969)
Μεγάλες αγάπες (1968)
Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
Δάκρυα οργής (1967)
Το κορίτσι της οργής (1967)
Η παραστρατημένη (1966)
Οι άγγελοι της αμαρτίας (1966)
Θα ζήσω για σένα (1965)
Το τελευταίο δάκρυ (1965)
Αφήστε με να ζήσω (1965)
Ο νικητής (1965)
Το φτωχόπαιδο (1965)
Ο μεγάλος όρκος (1965)
Παιδί μου δεν αμάρτησα (1964)
Για λίγη στοργή (1963)
Καρδιές στην καταιγίδα (1963)
Η καρδιά της μάνας (1963)
Οι επικίνδυνοι (1962)
4 νύφες 1 γαμπρός (1958)

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Θάνος Λειβαδίτης (1934 – 2005)

Προηγούμενο άρθροΜαρίκα Νέζερ
Επόμενο άρθροΤο κορίτσι με τα μαύρα

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα