13.2 C
Athens
Κατηγορία:

Θάνος Λειβαδίτης 1934-2005

Ο Θάνος Λειβαδίτης ήταν ηθοποιός, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών (στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη).

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεόραση. Πρωταγωνίστησε σε σειρές είτε ως δικηγόρος είτε ως δημοσιογράφος ή ως απλός άνθρωπος που μετατρέπεται σε ντετέκτιβ για να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης.

Το 1959 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου παραμένοντας σ΄ αυτό μέχρι το 1972.

Θάνος Λειβαδίτης
Μέμα Σταθοπουλου και Θάνος Λειβαδίτης σε φωτογράφιση την εποχή που ζούσαν έναν μεγάλο έρωτα.

Υπήρξε πρωταγωνιστικό στέλεχος παίζοντας σε πολλούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς (όπως η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, η Κυβέλη, ο Χριστόφορος Νέζερ , ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Δημήτρης Χορν, η Άννα Συνοδινού, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Αντιγόνη Βαλάκου κ.ά.).

Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1959 στο «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, ερμηνεύοντας το Βαλέριο. Ακολούθησε ο ρόλος του Αίμωνα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, του Νεοπτόλεμου στο «Φιλοκτήτη», του Μάλκομ στο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, του αγγελιαφόρου στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, του Μενοικέα στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη κ.ά.

Ο Θάνος Λειβαδίτης είχε συμμετάσχει σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, όπως στο Teatre de Nations (Παρίσι) το 1962, στο World Theater Season (Λονδίνο) το 1966.

Ο Θάνος Λειβαδίτης έγραψε παράλληλα 30 σενάρια για το κινηματογράφο και πρωταγωνίστησε σε 24 ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές (ταινίες). Στις ταινίες του συμπρωταγωνιστούσε σχεδόν πάντα με την αξέχαστη ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου.

Περισσότερο γνωστός όμως έγινε από τη τηλεοπτική του καρίέρα που άρχισε το 1974 με τη τότε μεγάλη επιτυχία «Οι Δίκαιοι» (σειρά που κράτησε 3 χρόνια) την οποία ακολούθησαν σειρά επιτυχιών όπως «Οι Αξιόπιστοι» 1981, «Οι Ιερόσυλοι» 1983, «Η Βεντέτα» 1987, «Η Έκτη Εντολή» 1989, «Η Δίκη» 1991, και «Η Οργή των Θεών» το 1994.

Σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στους ρόλους του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη, του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη προκειμένου να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης.
Τιμήθηκε με το Κορφιάτικο Βραβείο Σεναρίου το 1984 για το σίριαλ «Οι Ιερόσυλοι».

Ο Θάνος Λειβαδίτης έφυγε από τη ζωή την 1η Σεπτεμβρίου του 2005 σε ηλικία 71 ετών στην Γενική Κλινική Αθηνών, καταβεβλημένος από τον καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο.

Θάνος Λειβαδίτης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1974|1974Οι δίκαιοιΥΕΝΕΔ
1982|1982Οι ΑξιόπιστοιΥΕΝΕΔ
1983|1983Οι ΙερόσυλοιΕΡΤ2
1986|1986Η ΒεντέταΕΡΤ2
1989|1989Η έκτη εντολήΕΤ2
1991|1991Η δίκηΕΤ2
1994|1994Η Οργή των ΘεώνΣΚΑΙ
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1958Τέσσερις νύφες και ένας γαμπρός
1963Για λίγη στοργή
1963Η καρδιά της μάνας
1963Καρδιές στην καταιγίδα
1964Οι επικίνδυνοι
1964Παιδί μου δεν αμάρτησα
1964Πικρή μου αγάπη
1965Αφήστε με να ζήσω
1965Θα ζήσω για σένα
1965Ο μεγάλος όρκος
1965Ο νικητής
1965Το τελευταίο δάκρυ
1965Το φτωχόπαιδο
1966Η παραστρατημένη
1966Οι άγγελοι της αμαρτίας
1967Δάκρυα οργής
1967Το κορίτσι της οργής
1968Ζήσε για την αγάπη μας
1968Μεγάλες αγάπες
1969Η θυσία μιας γυναίκας
1969Φίλησέ με πριν φύγεις για πάντα
1970Ο τρελλός της πλατείας Αγάμων
1970Φουκαράδες και λεφτάδες
1971Κάθε ναυάγιο και μια κόλασι
1972Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης
1974Έγκλημα στο Καβούρι
1976Επαγγελματίες ρεμάλια
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1961Γέρμα
1963Κροίσος
1963Οι Φυσικοί
1963Το Όνειρο
1966Οιδίπους Τύραννος
1967Φιλοκτήτης
1969Αντιγόνη
1970Το Ζαμπελάκι

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΜαρίκα Νέζερ
Επόμενο άρθροΤο κορίτσι με τα μαύρα

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα