25.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΠαντελής Ζερβός 1908-1982

Σχετικές αναρτήσεις

Παντελής Ζερβός 1908-1982

Ο Παντελής Ζερβός του Δημητρίου υπήρξε δημοφιλής Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Χαρακτηριστική φυσιογνωμία της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου (δεκαετίες ’50, ’60 και αρχές ’70) έπαιζε συνήθως το χαρακτήρα του χωροφύλακα, του πατέρα, του δημάρχου-κοινοτάρχη ή του μέντορα των πρωταγωνιστών, όπου παρουσιαζόταν ως παραδοσιακός και αυστηρός, αλλά πάντοτε δίκαιος και καλός.

Ο Παντελής Ζερβός γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1908 στην Περαχώρα Κορινθίας. Έχασε τη μητέρα του σε ηλικία τεσσάρων ετών και τον πατέρα του στα οκτώ του. Οι συγγενείς τότε τον έκλεισαν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο. Κατάφερε και τελείωσε το σχολείο και όταν ήταν φαντάρος, έμαθε πως στη Λυρική Σκηνή αναζητούσαν νέα ταλέντα.

Ο Παντελής Ζερβός αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1933 και συνεργάσθηκε με τους καλύτερους θιάσους της εποχής του διακρινόμενος σε κλασικούς στην αρχή ρόλους, αλλά και σε νεοελληνικούς αστικούς.

zervos pantelis

Η παρουσία του στην κινηματογραφική σκηνή επίσης υπήρξε μεγάλη. Περισσότερες από 70 ήταν οι συμμετοχές του σε ταινίες με κυρίαρχη στο έργο «Μανταλένα» του 1960, σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, υποδυόμενος τον Ιερέα Παπά-Φώτη, ρόλο για τον οποίο, απέσπασε, το Α΄ Βραβείο 2ου Ανδρικού Ρόλου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960. Άλλες συμμετοχές του, που ξεχώρισαν, ήταν στα έργα «Πικρό ψωμί» (1951), «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» 1960, «Ζητείται ψεύτης» 1961, «Ο ατσίδας» 1962, «Λόλα» 1964, «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» 1969 και η «Μαρία της σιωπής» (1973).

Αλλά και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ο Παντελής Ζερβός άφησε ιστορία, ιδιαίτερα στα καθημερινά ραδιοφωνικά πεντάλεπτα «Το 5λεπτο ενός θυρωρού». Σημαντικότερες θεατρικές του παρουσιάσεις ήταν στα έργα «Άλκηστις», «Αντιγόνη», «Θεσμοφοριάζουσαι», «Μάκβεθ», «Πλούτος» κ.ά.

Ο Παντελής Ζερβός ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εθνικού Θεάτρου. Πραγματοποίησε πολλές θεατρικές περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδας, κατά τις οποίες έλαβε πολλές διακρίσεις. Για τη θεατρική του αυτή προσφορά τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α’ από τον Βασιλιά Παύλο.

Ο Παντελής Ζερβός ήταν μόνιμος κάτοικος του Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα και μιλούσε αγγλικά. Απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου του 1982 σε ηλικία 74 ετών. Κηδεύτηκε στο Λουτράκι Κορινθίας. Είχε τρεις κόρες, εκ των οποίων η μία σκοτώθηκε στο σεισμό της Σαντορίνης το 1956, σε ηλικία 8 ετών και, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, είχε θαφτεί ζωντανή .

Μάλιστα, το βράδυ που του ανακοινώθηκε το κακό συμβάν, ήταν να παίξει σε παράσταση στην Επίδαυρο. Βγήκε στη σκηνή, έπαιξε το ρόλο, υποκλίθηκε και όταν μπήκε μέσα, λιποθύμισε.

Ο Παντελής Ζερβός έκανε πολλές θεατρικές περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδος και έλαβε πολλές διακρίσεις. Για τη θεατρική προσφορά του, ο βασιλιάς Παύλος τον τίμησε με το Χρυσό Σταυρό του τάγματος Γεωργίου Α. Ο Δήμος Λουτρακίου έχει δώσει το όνομα του Παντελή Ζερβού στο τοπικό θέατρο προς τιμήν του.

Παντελής Ζερβός: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1943Η φωνή της καρδιάς 
1951Ματωμένα Χριστούγεννα 
1951Πικρό ψωμί 
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας 
1955Τζο ο τρομερός 
1956Άσσοι του γηπέδου 
1957Η Θεία Από το Sικάγο 
1957Κατά λάθος μπαμπάς 
1957Το αμαξάκι 
1958Η κυρά μας η μαμμή 
1958Μέλπω 
1959Ένα Νερό Κυρα Βαγγελιώ 
1959Ναυάγια της ζωής 
1959Ψιτ… κορίτσια! 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Η Ζαβολιάρα 
1960Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες 
1960Μανταλένα 
1960Οικογένεια Παπαδοπούλου 
1960Τα κίτρινα γάντια 
1961Διαβόλου κάλτσα 
1961Δοκιμασία 
1961Ζητείται ψεύτης 
1961Η Λίζα και η Άλλη 
1961Κατήφορος 
1962Αμαρτωλές 
1962Εταιρία Θαυμάτων 
1962Η Αθήνα τη νύχτα 
1962Νόμος 4000
1962Ο ατσίδας 
1962Ο χρυσός και ο τενεκές 
1962Πονεμένη μητέρα 
1963Εμείς τα μπατιράκια 
1963Ο άσωτος 
1963Οι τουρίστες 
1963Το μεγάλο μυστικό 
1964Έκλαψα πικρά για σένα 
1964Είμαι μια δυστυχισμένη 
1964Ζωή Γεμάτη Πόνο 
1964Λόλα 
1964Οι κολασμένοι 
1964Τηλεφωνήσατε στο 100
1965Η Μοίρα Ενός Αθώου 
1965Ο επαναστάτης 
1965Ο μεγάλος όρκος 
1965Ο νικητής 
1965Περιφρόνα με γλυκειά μου 
1965Του χωρισμού ο πόνος 
1966Έχω Δικαίωμα να σ’ αγαπώ 
1966Αγάπη που δε Σβήνει ο Χρόνος 
1966Είμαι μάνα και πονώ 
1966Ο κατατρεγμένος 
1966Οι στιγματισμένοι 
1967Έρωτες στη Λέσβο 
1967Δρόσω η αρχοντοπούλα 
1967Ο Πουλημένος Άνθρωπος 
1967Ο μεθύστακας του λιμανιού… 
1967Οι Αντίζηλοι 
1967Στο κατώφλι της μοίρας 
1968Όνειρο απατηλό 
1968Ξεριζωμένη γενηά 
1968Ταπεινός και καταφρονεμένος 
1969Για την τιμή και τον έρωτα 
1969Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά 
1969Η γενιά των ηρώων 
1969Η σφραγίδα του Θεού 
1969Το Λεβεντόπαιδο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο 
1970Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά 
1970Ο αετός των σκλαβωμένων 
1970Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια 
1971Επιχείρησις Κράιπε: Ο τάφος του Γ’ Ράιχ 
1971Η Κόρη του Ήλιου 
1971Ο Επαναστάτης “Ποπολάρος” 
1971Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν 
1973Η Μαρία της Σιωπής 
1974Η αλήθεια είναι πικρή 
1974Παύλος Μελάς 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΖάχος Ορφέας
Επόμενο άρθροΖήκας Χριστόφορος

Σχετικές αναρτήσεις

Θανάσης Τσαλταμπάσης 1981-

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Δεκεμβρίου του 1981...

Μπουγιουκλάκης Βασίλης

Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης (22 Φεβρουαρίου 1944 - 31 Ιανουαρίου 1999) ήταν Έλληνας ηθοποιός.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου του 1944 και πέθανε εκεί στις...

Ζερβός Άλκης

Ο Άλκης Ζερβός( πραγματικό όνομα Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε: Λογιστικά και Διοίκηση επιχειρήσεων στην Ανωτέρα σχολή «ο ΠΥΡΣΟΣ» το 1966. Θέατρο: στη Δραματική Σχολή...

Τελευταίες αναρτήσεις