27.4 C
Athens
Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025

Τα άγνωστα παρασκήνια άλλων 7 Ελληνικών ταινιών

Στο τρίτο μας ταξίδι στα παρασκήνια του...

Πίσω από τις κάμερες: Μικρές ιστορίες του Ελληνικού Κινηματογράφου (Μέρος 2ο)

Ο ελληνικός κινηματογράφος, εκτός από λαμπρές στιγμές...

Πίσω από τις κάμερες: Μικρές ιστορίες του Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν μας χάρισε μόνο...
ΑρχικήHθοποιοίΓιούλα Γαβαλά 1947-2004

Σχετικές αναρτήσεις

Γιούλα Γαβαλά 1947-2004

- Advertisement -

Η Γιούλα Γαβαλά γεννήθηκε το 1947 στη Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γρηγόρη Βαφιά.

Κατά το διάστημα 1967-69 ήταν μέλος του χορού σε τραγωδίες που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο όπως «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Λάμπρου Κωστόπουλου με την Αλέκα Κατσέλη,«Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού με τη Μαίρη Αρώνη,«Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη με την Ελένη Χατζηαργύρη και άλλα.

Στο Εθνικό Θέατρο επίσης κατά την ίδια περίοδο έπαιξε στα έργα «Ποτέ δε ξέρεις» του Μπερνάρ Σω και «Σκοτεινά στον Έπαχτο» του Δημήτρη Μπόγρη. Το 1970 συνεχίζει τη καριέρα της στο Καναδά.

Ανέβασε στο Μόντρεαλ τη «Μήδεια» στην αγγλική γλώσσα, όπως επίσης και στη γαλλική γλώσσα με χρηματοδότηση από τη κυβέρνηση του Κεμπέκ. Είχε επίσης και τηλεοπτική εκπομπή για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ύστερα από ένα χρόνο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησε μαθήματα στο Actors Studio και ανέβασε και πάλι «Μήδεια» επί τρεισήμισι μήνες δίνοντας οκτώ παραστάσεις τη βδομάδα.

Κατόπιν σε μοντέρνα διασκευή ανέβασε την «Ηλέκτρα» και ακολούθως πήγε στο Λος Άντζελες όπου έκανε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Είχε βασικό ρόλο στη σειρά «My Palikari» όπου πρωταγωνιστούσε ο Τέλι Σαββάλας.

Το 1981 επιστρέφει στην Ελλάδα και ένα χρόνο μέρα παίζει στη ταινία «Ρεπόρτερ» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Θωμόπουλου και σε τηλεοπτική σειρά η οποία δεν προβλήθηκε.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς είχε το ρόλο της Ερμιόνης στην «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη που ανέβασε στο Ηρώδειο ο Θίασος Έλσας Βεργή. Πήρε μέρος και σε τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ «Η κούρσα του θανάτου» σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου και στη «Μαντώ Μαυρογένους» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη.

Το χειμώνα του 1982 έπαιξε με το Κώστα Πρέκα στο έργο «Κούκου» και άρχισε να φτιάχνει το δικό της Θέατρο. Επρόκειτο για το Θέατρο Ελληνικό, 750 θέσεων, σύγχρονων προδιαγραφών, επί της οδού Αγίου Μελετίου 133, εκεί που παλαιότερα λειτουργούσε ο κινηματογράφος Όλγα.

Το Θέατρο Ελληνικό εγκαινιάστηκε το 1984 με το έργο «Ταμπού» του Νικόλα Μαντσάρι στο οποίο ανέβασε ο Θίασος Μάνου Κατράκη. Λίγα χρόνια μετά οικονομικοί λόγοι της ανάγκασαν να κλείσει το Θέατρο, το οποίο μετατράπηκε στη Μουσική Σκηνή «Κεντρί».

Είχε το ρόλο της Μήδειας στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, που σκηνοθέτησε ο Μίνως Βολανάκης στα αγγλικά και ανέβηκε στην Ελλάδα και το Παλέρμο.

Η Γιούλα Γαβαλά σύστησε το Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Καλλιτέχνες χωρίς σύνορα» που παρουσίασε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο «Το τρένο του Πολιτισμού και της Ειρήνης».

Γύριζε με αμαξοστοιχία που της παραχώρησε ο ΟΣΕ την Ελλάδα, παρουσιάζοντας εκθέσεις με θέματα όπως το περιβάλλον, η ειρήνη, θεατρικά έργα και οργανώνοντας εκδηλώσεις για τη ποίηση, τα εικαστικά και άλλα. Έφυγε σε ηλικία 57 ετών στις 29 Ιουνίου 2004 νικημένη από το καρκίνο.

Φιλμογραφία
Και οι πέντε ήταν κολασμένες (1968)
Ο ρεπόρτερ (1982)
Γλυκιά πατρίδα (1986)
Made in Greece (1987)
Ηνίοχος (1995)

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Έγκλημα στο Κολωνάκι 1959-1960

Η ταινία, "Έγκλημα στο Κολωνάκι" έκοψε 68.097 εισιτήρια. Ήρθε στην 9η θέση σε 52 ταινίες.To Έγκλημα στο Κολωνάκι είναι ο τίτλος ασπρόμαυρης ελληνικής κινηματογραφικής...

Προδομένη αγάπη 1961-1962

Η ταινία, "Προδομένη αγάπη" προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 65.361 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 68 ταινίες.Περίληψη της ταινίας, "Προδομένη αγάπη"Η Άννα...

Βέρα Κρούσκα 1949-

Η Βέρα Κρούσκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Πήρε άδεια από την επιτροπή "Εξαιρετικών ταλέντων" για να φοιτήσει στη σχολή του Ωδείου Αθηνών σε...

Τελευταίες αναρτήσεις