32 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΚαίτη Μπελίντα 1923-1978

Σχετικές αναρτήσεις

Καίτη Μπελίντα 1923-1978

Η Καίτη Μπελίντα (Αικατερίνη Πολιτοπούλου)  ήταν δημοφιλής μεταπολεμική τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού και της επιθεώρησης καθώς και ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Άργος στις 01 Μαρτίου του 1923 και μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Σπούδασε στο Ωδείο Καλλιθέας και εργάστηκε σε χοροδιδασκαλείο. Υπήρξε σύζυγος του Γιάννη Βέλλα (παντρεύτηκαν στην Κατοχή).

Κατόπιν η Καίτη Μπελίντα καθιερώθηκε στον ελαφρό μουσικό Χώρο από τον θεατρικό επιχειρηματία Βασίλη Μπουρνέλλη. Πρωτοδισκογράφησε ως «δεύτερη φωνή» στον Τ. Μαρούδα. Πρώτη σκηνική εμφάνιση: “Σκάνδαλα γυναικών” (“Ακροπόλ”, 1950. Τότε ερμήνευσε «Το τραγούδι που σού έγραψα» του Μ. Σουγιούλ ως αντικαταστάτρια της Κούλας Νικολαϊδου).

Το 1951 ήταν η «πρώτη διδάξασα» το περίφημο «αρχοντορεμπέτικο» τραγούδι του Γ. Μουζάκη «Ταμπακιέρα». Από τότε τραγούδησε και έπαιξε κύριους ρόλους σε διάφορα επιθεωρησιακά θεάματα. Συγκρότησε θίασο με τους Ν. Σταυρίδη και Μαρ. Νέζερ (1958). Προηγουμένως, τραγουδούσε στο «πάλκο» του Τσιτσάνη, δίπλα στη Δούκισσα και τη Σεβάς Χανούμ.

Στο “Ακροπόλ” (1959): “30 κότες κι’ ένας κόκορας”. Στο “Πάρκ” (1960): “Φέρρυ μπώτ”. Στο “Καλουτά” (1961): “Της φυλακής τα σίδερα”. Στο “Ακροπόλ” (1963-65): “Κόκκινα τριαντάφυλλα”, “Γυναίκες και λουλούδια”, “Είκοσι θέατρα μαζί”, “Η δημοκρατία χορεύει”. Στο “Μπουρνέλλη” (1966): “Σήκω χόρεψε συρτάκι”. Στο “`Αλφα” (1966): “Επιχείρησις…Ασπίδα”, κ.λπ.
Πρωταγωνίστησε και σε ταινίες: “Φυντανάκι”, “Η φτώχεια θέλει καλοπέραση”, “Τζίτζικας και μέρμηγκας”, κ.λπ.

Το 1962 πήρε το Α΄ βραβείο του 1ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης* με το τραγούδι «Αλυσίδες» του Κ. Γιαννίδη. Το 1965 μετέτρεψε σε κοσμικό Κέντρο στο Φάληρο ένα παροπλισμένο πλοίο, όμως η επιχείρηση δεν ευωδόθηκε. Το 1967 πήρε το Β΄ βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  με το τραγούδι του Γ. Μουζάκη «Κτύπα καρδιά μου». Την άνοιξη του 1968 έκανε 2μηνη περιοδεία στον Καναδά.

Η Καίτη Μπελίντα εμφανίστηκε και σε ονομαστά κοσμικά Κέντρα» (στο «Πλακιώτικο Σαλόνι» το 1959 με μαέστρο τον Γ. Κατσαρό, στη «Νεράιδα» με μαέστρο τον Κ. Κλάββα, κ.λπ.). Η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία έκλεισε το 1969 στη «Νεράιδα». Παρ’ όλα αυτά το 1976 εμφανίστηκε για λίγο (ως «ρετρό») στο «Δελφινάριο» καθώς και στο χειμερινό «Νοτούρνο».

Η Καίτη Μπελίντα πέθανε από την επάρατη στις 21 Σεπτεμβρίου του 1978. Αναφέρεται ότι στην κηδεία της εκατοντάδες απαρηγόρητοι θαυμαστές τραγουδούσαν το τραγούδι του Μ. Θεοφανίδη  “Κόσμος πάει κι έρχεται”, που υπήρξε μεγάλη επιτυχία της.

Στους «αναβιωμένους» LP δίσκους της: «Μπελίντα» (1969, 1976) και «Μπελίντα» (1979). Ακούγεται επίσης στους δίσκους: «Μεγάλες επιτυχίες» (1969), «Περασμένα και όχι ξεχασμένα» (1984), «Μουσικό πορτραίτο» (1988) καθώς και στα LP-CD “Καλησπέρα κε `Εντισον, Νο 4″ και “Νο 6″ (1990).

Καίτη Μπελίντα: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1955Το φιντανάκι  
1958Η φτώχεια θέλει καλοπέραση 
1958Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας  
1962Ήρθες αργά 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1951Γαλανός ουρανός 
1951Σκάνδαλα γυναικών 
1952Βασίλισσα της νύχτας 
1952Να τι θα πει Αθήνα 
195330 το δολάριο
1953Κοντή φούστα 
1953Χρυσά κουτάλια 
1961Της φυλακής τα σίδερα 
1965Αυλή και πεζοδρόμιο 
1966Ραντεβού στις κάλπες 
1969Πράμα που σαλεύει: Ησαϊα χόρευε 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΑνδρέας Μπάρκουλης 1936-2016
Επόμενο άρθροΜπέρτος Γιάννης

Σχετικές αναρτήσεις

Ζέζα Δήμητρα

Η Δήμητρα Ζέζα γεννήθηκε στην Κομοτηνή στις 16 Ιουνίου 1937 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, από όπου αποφοίτησε το 1955....

Ο φαφλατάς 1971-1972

Η ταινία, "Ο φαφλατάς" προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 188.558 εισιτήρια. Ήρθε στην 24η θέση σε 90 ταινίες.-Η μουσική και τα τραγούδια (στίχοι-μουσική)...

Η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιό ελληνικής καταγωγής

Το 1958 η Φίνος Φιλμ παρουσιάζει την πιο ακριβή παραγωγή της μέχρι τότε, το «Μια Ζωή Την Έχουμε» με τη διάσημη Ιταλίδα ηθοποιό ελληνικής...

Τελευταίες αναρτήσεις