23.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΣταύρος Ιατρίδης 1902-1974

Σχετικές αναρτήσεις

Σταύρος Ιατρίδης 1902-1974

- Advertisement -

Ο Σταύρος Ιατρίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός, πρωταγωνιστής κυρίως του θεατρικού είδους της επιθεώρησης αποδίδοντας διάφορους τύπους της αστικής Αθήνας.

Γεννήθηκε στην Μανσούρα της Αιγύπτου το 1902 και η πρώτη του εμφάνιση στη θεατρική σκηνή ήταν το 1919. Από τότε ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα που γρήγορα τον ανέδειξε σε πρωτεύοντες ρόλους στις οπερέτες και στις επιθεωρήσεις.

Αργότερα δημιουργεί δικούς του θιάσους με τους οποίους και εμφανίζεται στο θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας και της επαρχίας.
Η συμμετοχή του επίσης στις παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου ήταν πλούσια.

Χαρακτηριστικοί υπήρξαν οι ρόλοι του καθηγητή αλλά και ως “κύριος” της Ρένας Βλαχοπούλου και του Βασίλη Αυλωνίτη σε νυχτερινή έξοδό τους.

Χαρακτηριστική υπήρξε η κινηματογραφική του ατάκα, όταν του ζήτησε βοήθεια η υποδυόμενη, συνήθως, τη σύζυγό του Μαρίκα Κρεβατά που είχε κλεισθεί στο ασανσέρ, της απάντησε: “Να σε παίρνανε τα σύννεφα, οι άνεμοι, τα κύματα..” (Όχι, αυτή η ατάκα είναι του Γιώργου Γαβριηλίδη (1908-1980), στο έργο Στουρνάρα 288, όταν η Μαρίκα Κρεβατά – γυναίκα του στο έργο μα και στη ζωή – κλείστηκεστο ασανσέρ. Παράλληλα είχε αποδοθεί και στις εικαστικές τέχνες φιλοτεχνώντας γλυπτικά έργα καθώς και στη γελοιογραφία επί της οποίας έργα του δημοσίευσε σε περιοδικά και εφημερίδες.

Ο Σταύρος Ιατρίδης έφυγε από τη ζωή το 1974 στην Αθήνα. Αδελφή του ήταν η ηθοποιός Σωτηρία Ιατρίδου.

Σταύρος Ιατρίδης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1951Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν 
1954Χαρούμενο ξεκίνημα 
1956Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες 
1958Διακοπές στην Αίγινα 
1958Μια ζωή την έχουμε
1958Χαρούμενοι Αλήτες 
1959Όσο Υπάρχουν Γυναίκες 
1959Ανθισμένη αμυγδαλιά 
1959Η Μουσίτσα 
1959Ο θείος από τον Καναδά 
1959Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Κορίτσια της Αθήνας 
1960Το νησί της αγάπης 
1961Διαμάντω 
1961Τα Τέσσερα Αδέλφια 
1962Δουλειές του ποδαριού 
1962Το καρπουζάκι 
1963Ένας βλάκας… με πατέντα! 
1964Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 
1964Η γέφυρα της ευτυχίας 
1964Ο πολύτεκνος 
1965Είναι ένας… τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Μεσσάλας 1942-2021

Ο Γιώργος Μεσσάλας ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και ηθοποιός.Γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1942, σε ένα φτωχικό σπίτι ανάμεσα σε χωράφια. Ο πατέρας του ήταν κρεοπώλης...

Μίμης Θειόπουλος 1929-2010

Ο Μίμης Θειόπουλος γεννήθηκε το 1929. Ερμήνευε πάντα πολύ μικρούς ρόλους στις ταινίες που συμμετείχε, ενώ στις βιντεοταινίες, έπαιζε περισσότερο.Ήταν πετυχημένος στιχουργός και συνδέθηκε...

Γιάννης Γκιωνάκης 1922-2002

Ο μεγάλος έλληνας κωμικός Γιάννης Γκιωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 1922. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του...

Τελευταίες αναρτήσεις