25.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΣωτηρία Ιατρίδου 1901-1985

Σχετικές αναρτήσεις

Σωτηρία Ιατρίδου 1901-1985

Η ηθοποιός Σωτηρία Ιατρίδου γεννήθηκε το 1901 στην Αθήνα και έφυγε από τη ζωή το 1985. Ηθοποιός του δραματικού και μουσικού θεάτρου, πρωτοεμφανίστηκε το 1916 και απεσύρθη το 1946.

Έλαβε μέρος σε έργα πρόζας στην περίοδο 1919-1926 και 1928-1940 καθώς και σε επιθεωρήσεις στην ενδιάμεση περίοδο 1926 -1928. Εμφανίσθηκε επίσης ως συμπρωταγωνίστρια με τη Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυβέλη σε μια από τις πρώτες ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες “Κακός δρόμος” του Ξενόπουλου στην οποία είχε συνθέσει η ίδια τη μουσική υπόκρουση.

Έγραψε μουσική και στίχους σε αρκετά τραγούδια κυρίως επιθεωρήσεων, όπως το “Ακόμα ένα ποτηράκι”. Διακρίθηκε ακόμη και ως βιολίστρια και κιθαρωδός και δίδασκε την τέχνη της αοιδού σε πολλές νεότερες ντιζέζ. Υπήρξε επίσης και ζωγράφος εκθέτοντας το 1938 στην Αθήνα έργα της σε διακοσμητική και ρακογραφία.

Η Σωτηρία Ιατρίδου ήταν αδερφή του επίσης ηθοποιού Σταύρου Ιατρίδη και κόρη της παλαιότερης μεγάλης υψιφώνου του ελληνικού μελοδράματος (όπερας) Αικατερίνης Ιατρίδου – Ζαμπελίου.

Η Σωτηρία Ιατρίδου πέθανε σε γηροκομείο ξεχασμένη στις 04 Απριλίου του 1985 και κηδεύτηκε στο Γ’ νεκροταφείο της Νίκαιας.

Σωτηρία Ιατρίδου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1936Ο Κακός Δρόμος
1943Η φωνή της καρδιάς
1945Η ανθοπώλις των Αθηνών
1953Ρωμέικη καρδιά
1958Μακρυά απ’ τον Κόσμο
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1929Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1931Κατεργάρα
1946Γιούπι γιούπι

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΙατρίδης Σταύρος
Επόμενο άρθροΙωαννίδης Γιάννης

Σχετικές αναρτήσεις

Μπέτυ Λιβανού 1951-

Η Μπέτυ Λιβανού γεννήθηκε στην Αθήνα στις 09 Ιανουαρίου του 1951 και το πραγματικό της όνομα είναι Δέσποινα Τράτα. Κομψή, αεράτη και καλή ηθοποιός...

Βούρτση Μάρθα

Η Μάρθα Βούρτση γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1937 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Η μητέρα της ήταν ζωγράφος και ο πατέρας της Μιχάλης Βούρτσης...

Περικλής Χριστοφορίδης 1907-1983

Περικλής Χριστοφορίδης: Το πιο γνωστό μέλος της καλλιτεχνικής οικογένειας Χριστοφορίδη. Παππούς του ήταν ο παλιός ηθοποιός Περικλής Χριστοφορίδης και γιαγιά του η ηθοποιός Ελένη...

Τελευταίες αναρτήσεις