28.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...
ΑρχικήHθοποιοίΣωτηρία Ιατρίδου 1901-1985

Σχετικές αναρτήσεις

Σωτηρία Ιατρίδου 1901-1985

- Advertisement -

Η ηθοποιός Σωτηρία Ιατρίδου γεννήθηκε το 1901 στην Αθήνα και έφυγε από τη ζωή το 1985. Ηθοποιός του δραματικού και μουσικού θεάτρου, πρωτοεμφανίστηκε το 1916 και απεσύρθη το 1946.

Έλαβε μέρος σε έργα πρόζας στην περίοδο 1919-1926 και 1928-1940 καθώς και σε επιθεωρήσεις στην ενδιάμεση περίοδο 1926 -1928. Εμφανίσθηκε επίσης ως συμπρωταγωνίστρια με τη Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυβέλη σε μια από τις πρώτες ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες “Κακός δρόμος” του Ξενόπουλου στην οποία είχε συνθέσει η ίδια τη μουσική υπόκρουση.

Έγραψε μουσική και στίχους σε αρκετά τραγούδια κυρίως επιθεωρήσεων, όπως το “Ακόμα ένα ποτηράκι”. Διακρίθηκε ακόμη και ως βιολίστρια και κιθαρωδός και δίδασκε την τέχνη της αοιδού σε πολλές νεότερες ντιζέζ. Υπήρξε επίσης και ζωγράφος εκθέτοντας το 1938 στην Αθήνα έργα της σε διακοσμητική και ρακογραφία.

Η Σωτηρία Ιατρίδου ήταν αδερφή του επίσης ηθοποιού Σταύρου Ιατρίδη και κόρη της παλαιότερης μεγάλης υψιφώνου του ελληνικού μελοδράματος (όπερας) Αικατερίνης Ιατρίδου – Ζαμπελίου.

ΗΣωτηρία Ιατρίδου πέθανε σε γηροκομείο ξεχασμένη στις 04 Απριλίου του 1985 και κηδεύτηκε στο Γ’ νεκροταφείο της Νίκαιας.

Σωτηρία Ιατρίδου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1936Ο Κακός Δρόμος
1943Η φωνή της καρδιάς
1945Η ανθοπώλις των Αθηνών
1953Ρωμέικη καρδιά
1958Μακρυά απ’ τον Κόσμο
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1929Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1931Κατεργάρα
1946Γιούπι γιούπι

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ταμίλα Κουλίεβα 1967-

Η Ταμίλα Κουλίεβα γεννήθηκε στο Μπακού στις 16 Φεβρουαρίου του 1967 και μεγάλωσε στην Μόσχα. Είναι ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.Σπούδασε...

Εύα Ευαγγελίδου

Η Εύα Ευαγγελίδου γεννήθηκε το 1905 και ήταν αριστούχος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.Από το 1932 έως το 1944 έλαβε μέρος σε 7 παραστάσεις...

Ελένη Χαλκούση 1901-1993

Η Ελένη Χαλκούση του Νικολάου, υπήρξε σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Προποντίδας, κοντά στη Κωνσταντινούπολη το 1901 αν...

Τελευταίες αναρτήσεις