23.6 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΔώρα Σιτζάνη 1948-2007

Σχετικές αναρτήσεις

Δώρα Σιτζάνη 1948-2007

- Advertisement -

Η Δώρα Σιτζάνη γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1948 και μεγάλωσε στην στην Καστέλλα του Πειραιά.
Το γλυκό κορίτσι με τα ξανθά μαλλιά έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή του σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, κατά κύριο λόγο δραματικές.

Ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε μέσα από τη συνεργασία της με τον Νίκο Ξανθόπουλο στις ταινίες «Για την τιμή και τον έρωτα» (1969) και «Εσένα μόνο αγαπώ» (1970).

Συμπρωταγωνίστησε επίσης και με άλλους σημαντικούς ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων οι Μάνος Κατράκης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Τόλης Βοσκόπουλος, Ανέστης Βλάχος, Τασσώ Καββαδία.

sitzani

Ανάμεσα στις ταινίες που έπαιξε ήταν και οι «Μαριώ, η καταραμένη βοσκοπούλα», «Κοντά σου γνώρισα την αγάπη», «Επίσημη Αγαπημένη», «Ληστεία στην Αθήνα», «Κατηγορώ τους δυνατούς», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανήλικες Αμαρτωλές» κ.ά.
Το 1971 στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Διακοπές στην Κύπρο», γνωρίστηκε με τον Μάνο Λοΐζο, με τον οποίο και παντρεύτηκε το 1978.

Η σχέση αυτή στάθηκε καθοριστική για εκείνη, ενώ σιγά σιγά άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον της και στο τραγούδι.

Έγραψε τους στίχους σε κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μάνου, όπως τα «Κι αν είμαι ροκ», «Έλα να με βρεις», «Σε ψάχνω» κ.ά., ενώ ερμήνευσε και η ίδια κάποια κομμάτια.

Η Δώρα Σιτζάνη εργάστηκε και στο θέατρο. Τα πιο δημιουργικά θεατρικά χρόνια ήταν από το 1973 έως το 1976, που συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.Η Δώρα Σιτζάνη έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουνίου του 2007.

Δώρα Σιτζάνη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1964Ορφανή στους Πέντε Δρόμους 
1967Ο Σακαφλιάς 
1969Για την τιμή και τον έρωτα 
1969Επίσημη αγαπημένη 
1969Η μεγάλη Ανάσταση 
1969Κοντά σου γνώρισα την αγάπη 
1969Ληστεία στην Αθήνα 
1969Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα 
1970Εσένα μόνο αγαπώ 
1970Κατηγορώ τους δυνατούς 
1971Αγάπησα έναν αλήτη 
1971Αδέλφια μου αλήτες πουλιά 
1971Ανήλικες αμαρτωλές 
1971Διακοπές στην Κύπρο μας 
1971Ο Αήττητος 
1972Κυνηγημένοι εραστές 
1973Μεταμορφώσεις 
1975Ερωτικό ξύπνημα 
1975Το Χρονικό μιας Κυριακής 
1983Προσοχή κίνδυνος 
1986Η Λυσιστράτη από το Θησείο 
1988Η Ζωή με τον Άλκη 

Ευχαριστούμε θερμά το  greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ντίνος Δημόπουλος (1921-2003)

Ο Ντίνος Δημόπουλος γεννήθηκε στο Πάλαιρο Ακαρνανίας στις 21 Αυγούστου του 1921.Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του συνέχισε σπουδές στη Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και...

Βάσια Παναγοπούλου 1966-

Η Βάσια Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Μυτιλήνη στις 6 Οκτωβρίου του 1966 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός.Μόλις τελείωσε το σχολείο, μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει υποκριτική. Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Αθηνών του...

Έλσα Ρίζου 1933-

Η Έλσα Ρίζου (Ελένη Λαμπροπούλου) είναι Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1933. Την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο...

Τελευταίες αναρτήσεις