Καββαδία Τασσώ

on

Η Τασσώ Καββαδία γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου  του 1921 στην Πάτρα και ήταν ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν.

Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια.

Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.

Έχει συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση.

Χαρακτηρίζεται συνήθως ως η «κακιά» του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς λόγω του «βλοσυρού» παρουσιαστικού της ερμήνευε «αυστηρούς» ρόλους, όπως της κακιάς πεθεράς, μάνας, αδερφής κ.ά.

Στο θέατρο έπαιξε ρόλους που κάλυπταν σχεδόν όλη την γκάμα του ρεπερτορίου, εκτός από αρχαία τραγωδία.

Είχε κάνει δύο γάμους. Το 1942 με τον βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα, με τον οποίο απέκτησε τρια παιδιά τον Βασίλη, τον Γιώργο και την Ευγενία, και τον συγγραφέα Βασίλη Καζαντζή.

Απεβίωσε στις 18 Δεκεμβρίου του 2010. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Επιλεκτική φιλμογραφία   

  • Κυριακάτικο ξύπνημα
    (1954) …. Λίζα Καραγιάννη
  • Στέλλα
    (1955) …. η αδελφή του Αλέκου
  • Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της
    (1955) …. Στέλλα Βασιλείου
  • Διακοπές στην Αίγινα
    (1958) …. Τιτίνα
  • Το κλωτσοσκούφι
    (1960) …. Ουρανία Βένγκελη
  • Το μεγάλο κόλπο (1960)
  • Ερόικα
    (1960)
  • Φαίδρα
    (1962)
  • Ο τρίτος δρόμος (1963)
  • Ένας μεγάλος έρωτας
    (1964) …. Αθηνά
  • Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα
    (1965) …. κυρία Αγλαΐα Ξ. Παπαμήτρου, ιδοκτήτρια του σπιτιού
  • Ιστορία μιας ζωής
    (1965)… Ελένη Παπαδήμα
  • Άγγελοι χωρίς φτερά (1965)
  • Δύσκολοι δρόμοι
    (1965) …. μάνα Αντρίκου
  • Στεφανία
    (1966) …. διευθύντρια φυλακών
  • Χαμένη ευτυχία (1966)
  • Κοινωνία ώρα μηδέν (1966) …. μάνα
  • Η αχάριστη (1966)
  • Μαζί σου για πάντα (1966)
  • Δάκρυα οργής
    (1967) …. μητέρα Μάνου
  • Όλγα αγάπη μου
    (1968) … Έλενα Παναγιωτίδου
  • Η επιστροφή της μήδειας (1968)
  • Ας με κρίνουν οι γυναίκες (1968)
  • Πολύ αργά για δάκρυα
    (1968)… Κατακουζηνού
  • Καπετάν φάντης μπαστούνι
    (1968) … κυρά Βασιλική Γιαμαλή
  • Η κραυγή μιας αθώας
    (1969)… Λέλα Παπαδήμα
  • Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (1969) …. θεία, μέτοχος της εταιρείας δίσκων
  • Φίλησε με πριν φύγεις για πάντα (1969)
  • Η δίκη ενός αθώου (1969)
  • Ξύπνα, Βασίλη
    (1969) …. κυρία Φαρλάκου, εκδότρια
  • Μια τρελή τρελή σαραντάρα
    (1970) …. Αιμιλία Σαλβέρη – Καρακονταξή
  • Φρενίτις
    (1971) … Ρέα
  • Η αμαρτία της ομορφιάς
    (1972) …. Κατερίνα Βλαστού
  • Πιο τρελοί κι απ’ τους τρελούς (1972)
  • Αναζήτησις
    (1972) …. Νατάσσα
  • Ο γιος μου ο Στέφανος
    (1975) …. Ζωή
  • Δονούσα
    (1992) …. Σοφία
  • Προς την ελευθερία
    (1996)
  • Χαμένες νύχτες
    (1997)
  • Παταγωνία
    (1998)
  • Θηλυκή εταιρεία
    (1999)…Σταμάτα
  • Φοβού τους Έλληνες
    (2000) …. γιαγιά Μαρία
  • Αλέξανδρος και Αϊσέ
    (2001)
  • Η διαθήκη του ιερέα Μελιέ (2009)

Photo Gallery
hqdefault Καββαδία Τασσώ Καββαδία Τασσώ 06 Καββαδία Τασσώ Καββαδία Τασσώ 35683_2 Καββαδία Τασσώ Καββαδία Τασσώ Kavvadia Καββαδία Τασσώ Καββαδία Τασσώ 10 Καββαδία Τασσώ Καββαδία Τασσώ klotsoskoufi19605_400 Καββαδία Τασσώ Καββαδία Τασσώ PROMO Καββαδία Τασσώ Καββαδία Τασσώ taso1_0 Καββαδία Τασσώ Καββαδία Τασσώ

Προηγούμενο άρθροΙωαννίδου Ράνια
Επόμενο άρθροΚαζέλη Σάσα
Ελληνικός Κινηματογράφος Καββαδία Τασσώ
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
57,886ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,920ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Δήμου Γιώργος Καββαδία Τασσώ

Δήμου Γιώργος

Γιώργος Δήμου Ο Γιώργος Δήμου (ή Δήμος όπως είναι εγγεγραμένος στο Σ.Ε.Η.) γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Νεράιδα Αγράφων Ευρυτανίας. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και...
Νοταρά Σαπφώ Καββαδία Τασσώ

Νοταρά Σαπφώ

Γραβλιώτου Μάρω Καββαδία Τασσώ

Γραβλιώτου Μάρω

Γούναρη Ανθή Καββαδία Τασσώ

Γούναρη Ανθή