15.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΤασσώ Καββαδία 1921-2010

Σχετικές αναρτήσεις

Τασσώ Καββαδία 1921-2010

Η Τασσώ Καββαδία γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1921 στην Πάτρα και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν.

Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.

Η Τασσώ Καββαδία είχε συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση.

kavvadia tasso
Τασσώ Καββαδία και Νίκος Γαλανός στη ταινία, “Η αμαρτία της ομορφιάς” του 1972.

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση για την Τασσώ Καββαδία ήταν το 1954 στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Κυριακάτικο Ξύπνημα», σε ένα δευτερεύον ρόλο δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν και τον Γιώργο Παππά.

Έπαιζε μια γυναίκα, που έχει χάσει το παιδί της, ζήλευε τον άντρα της, τον οποίο και «ταλαιπωρούσε». Η τυποποίησή της σε αυτό το στυλ ρόλων, που φαινόταν ήδη να ξεκινάει, δεν άρεσε βέβαια καθόλου στον μεγάλο δάσκαλό της Κάρολο Κουν.

Εκείνος ένιωθε ότι το ποιοτικό ύφος της σχολής του δεν συμβαδίζει με το εμπορικό πνεύμα του κινηματογράφου. Ο Κακογιάννης, όμως, επέλεξε την Τασσώ Καββαδία και για την επόμενη ταινία του, την «Στέλλα», όπου ερμήνευσε την στρυφνή αδερφή του Αλέκου Αλεξανδράκη.

Στην συνέχεια η Τασσώ Καββαδία συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ. Εκεί, θα ξεκινήσει μια μεγάλη καριέρα ως η «στρίγγλα» του ελληνικού κινηματογράφου. Η καριέρα της στην Φίνος θα ξεκινήσει το 1960, οπότε ερμηνεύει τη στριμμένη αδελφή του Αλέκου Αλεξανδράκη στην ταινία «Το Κλοτσοσκούφι».

Θα απογειωθεί με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», όπου υποδύεται τη σοβαρή αδελφή της Ρένας Βλαχοπούλου και στην ταινία «Αμαρτία της ομορφιάς», όπου δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας ως η αυταρχική μάνα του Νίκου Γαλανού.

Η ταινία «Αμαρτία της ομορφιάς» του Γιάννη Δαλιανίδη γυρίστηκε το 1971 και προβλήθηκε το 1972. Ο Γιάννης Δαλιανίδης μαζί με τον Φίνο αποφασίζουν να γυρίσουν μια ταινία εμπνευσμένη από τα καλλιστεία, που ήταν μόδα εκείνη την εποχή, αλλά και τους Έλληνες εφοπλιστές που ήταν τότε στην ακμή τους.

Εκείνη την χρονιά ο Φίνος ανακάλυψε μια νέα ηθοποιό, την Μπέτυ Λιβανού, στην οποία έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί της έπαιζε και ο ζεν πρεμιέ της εποχής, Νίκος Γαλανός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Φίνος Φιλμ, η Τασσώ Καββαδία τότε είχε αποφασίσει να μην ξαναπαίξει τον ρόλο της κακιάς, όπως συνήθιζε μέχρι τότε. Δέχτηκε όμως να γίνει η κακιά πεθερά της ταινίας, όταν της έδωσαν αμοιβή τριπλάσια από αυτή που συνήθως έπαιρνε.

Το αρχοντικό παρουσιαστικό που είχε η Τασσώ Καββαδία, το βλοσυρό της βλέμμα, καθώς και το μοναδικό της ταλέντο, ήταν αυτά που χρειαζόταν οι ρόλοι της ψηλομύτας και εκδικητικής γυναίκας. Σε όλη της την κινηματογραφική διαδρομή από το 1954, και για 70 περίπου ταινίες, σε παραστάσεις στο θέατρο αλλά και σε συμμετοχές στην τηλεόραση, ήταν η κακιά μάνα, πεθερά, αδερφή κ.α. Ήταν λογικό, λοιπόν, το κοινό να την ταυτίσει με αυτούς τους χαρακτήρες.

Μετά την ερμηνεία της στη πρώτη της ταινία, άρεσε σε αυτό το ρόλο της ιδιότροπης γυναίκας κι από τότε της πρότειναν ανάλογες ηρωίδες. Δεν καταλάβαινε και η ίδια τι είναι αυτό που της βρίσκουν οι σκηνοθέτες και της προτείνουν τους ρόλους της κακίας. Ίσως ήταν το ότι δεν την ενδιέφερε να παίξει ακόμα και μία, για τα πρότυπα της εποχής, άσχημη γυναίκα.

Στο θέατρο έπαιξε ρόλους που κάλυπταν σχεδόν όλη την γκάμα του ρεπερτορίου, εκτός από αρχαία τραγωδία.

kavvadia
Η Τασσώ Καββαδία, ο Μίμης φωτόπουλος και η γυναίκα του

Η Τασσώ Καββαδία στην ζωή της κάθε άλλο παρά δύστροπη ήταν. Δεν είχε έρθει ποτέ σε ρήξη μα κανένα συνάδελφό της ή προϊστάμενό της. Έφερνε πάντα σε πέρας ό,τι αναλάμβανε, χωρίς εντάσεις. Μεταμορφωνόταν μόνο όταν ακουγόταν το «3,2,1 πάμε» και χτυπούσε η κλακέτα. Τότε, από μια καλή μητέρα, κόρη, σύζυγος και συνεργάτιδα, γινόταν η κακιά και αδίστακτη γυναίκα, που απαιτούσε ο ρόλος.

Το 1965 η Τασσώ Καββαδία παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Βασίλη Καζαντζή. Οι αντιδράσεις του κόσμου, προς το πρόσωπό της, είχαν τρομάξει, αρκετές φορές και τον σύζυγό της. Χαρακτηριστικό, της έντασης που προκαλούσαν στο κοινό οι ρόλοι που έπαιζε, είναι πως και η ίδια, κάποιες φορές πίστευε ότι θα της επιτεθούν, καθώς την είχαν ταυτίσει τόσο πολύ με τον ρόλο που έπαιζε.

Στην προσωπική της ζωή η Τασσώ Καββαδία ήταν μια γλυκιά γυναίκα, εντελώς διαφορετική από το πρόσωπο που έδειχνε στην οθόνη. Οι νύφες της αναφέρουν ότι ήταν μια καλή πεθερά. Μόνο καμιά φορά, όταν ήθελε να βάλει σε τάξη τα εγγόνια της που έκαναν αταξίες, χρησιμοποιούσε το χαρακτηριστικό της βλέμμα και γινόταν αυστηρή, αλλά μόνο με τα λόγια.

Αναφορικά με τα εγγόνια της, η εγγονή της Αργυρώ Καλλιάφα, σπούδασε σχέδιο μόδας στη Γαλλία, όπως η γιαγιά της.

Η Τασσώ Καββαδία ήταν δραστήρια ακόμη σε ωριμότερη ηλικία. Ήταν πάντα μια αγωνίστρια της ζωής, που η τύχη δεν της τα έφερε πάντα εύκολα. Ο δεύτερος σύζυγός της πέθανε αρκετά νωρίς κι έτσι τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής τα πέρασε μόνη, χωρίς τον σύντροφό της. Η αισιοδοξία όμως δεν την εγκατέλειψε. Πίστευε ότι καθημερινά πρέπει να κάνουμε όνειρα για το αύριο, ακόμα κι όταν έχουμε πια γεράσει.

Τα τελευταία χρόνια της ζωή της, η Τασσώ Καββαδία τα πέρασε κλινήρης στην οικία της στο Φάληρο, καθώς την ταλαιπωρούσαν πολλά προβλήματα υγείας. Όμως, τα παιδιά της βρισκόταν συνέχεια κοντά της. Η αγαπημένη ηθοποιός πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2010. Η κηδεία της έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με πολλούς φίλους και συγγενείς να την συνοδεύουν στην τελευταία της κατοικία. Ανάμεσά τους ήταν ο Κώστας Πρέκας και ο Τρύφων Καρατζάς.

Η μεγάλη ηθοποιός Τασσώ Καββαδία, μέσα από την πορεία της κατάφερε να δημιουργήσει ένα προσωπικό στυλ, με το οποίο καταγράφηκε στη μνήμη του κοινού, ως μία μοναδική φυσιογνωμία. Ο λόγος που, η ευγενική και πολυπράγμων Τασσώ Καββαδία, έχει μείνει στις καρδιές του κόσμου είναι το γεγονός πως ήταν αληθινή.

Τασσώ Καββαδία: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1954Κυριακάτικο ξύπνημα 
1955Καταδικασμένη και από το παιδί της 
1955Στέλλα 
1958Διακοπές στην Αίγινα 
1960Ερόικα 
1960Το Κλωτσοσκούφι 
1960Το μεγάλο κόλπο 
1962Phaedra 
1963Ο τρίτος δρόμος 
1964Ένας μεγάλος έρωτας 
1965Άγγελοι χωρίς φτερά 
1965Δύσκολοι δρόμοι 
1965Η γυνή να φοβήται τον άνδρα 
1965Ιστορία μιας ζωής 
1965Ο Μετανάστης 
1966Αχάριστη 
1966Η Στεφανία 
1966Κοινωνία ώρα μηδέν 
1966Μαζί σου για πάντα 
1966Χαμένη ευτυχία 
1967Δάκρυα οργής 
1968Όλγα αγάπη μου 
1968Ας με κρίνουν οι γυναίκες 
1968Επιστροφή της Μήδειας 
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι 
1968Πολύ Αργά για Δάκρυα 
1969Η δίκη ενός αθώου 
1969Η κραυγή μιας αθώας 
1969Κυνηγημένη προσφυγοπούλα 
1969Ξύπνα Βασίλη 
1969Φίλησέ με πριν φύγεις για πάντα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Μια τρελλή… τρελλή… σαραντάρα 
1971Ο Αήττητος 
1971Φρενίτις 
1972Αναζήτησις… 
1972Η Αμαρτία της Ομορφιάς 
1972Πιο τρελλός κι’ απ’ τους τρελλούς 
1974Ο γυιός μου ο Στέφανος 
1975Το Χρονικό μιας Κυριακής 
1992Δονούσα 
1996Προς την ελευθερία 
1997Verspielte nachte 
1998Παταγωνία 
1999Θηλυκή Εταιρεία 
2000Φοβού τους Έλληνες 
2001Αλέξανδρος και Αϊσέ 
2009Η Διαθήκη του Ιερέα Ιωάννη Μελιέ 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|1971Ο σπαγγοραμένος ΕΙΡΤ
1972|1972Η ταβέρνα ΕΙΡΤ
1972|1972Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων ΥΕΝΕΔ
1972|1972Το σπίτι των ξένων ΕΙΡΤ
1973|1973Από την άλλη όχθη ΕΙΡΤ
1973|1973Κρουαζιερόπλοιο ΕΙΡΤ
1976|1976Το Ταξίδι ΥΕΝΕΔ
1977|1977Μια φορά κι έναν καιρό: Τα παιδικά χρόνια του Νικόλα Καντούνη ΕΡΤ
1978|1978Υποψίες: Αξιοπρέπεια ΕΡΤ
1978|1978Υποψίες: Ο υπηρέτης ΕΡΤ 
1981|1981Οι Κληρονόμοι ΕΡΤ
1982|1982Ορκιστείτε παρακαλώ ΥΕΝΕΔ
1982|1982Ορκιστείτε παρακαλώ: Πάρλε βου φρανσέ ΕΡΤ2
1986|1986Το μυστικό ΕΡΤ2
1987|1987Θύελλα ΕΡΤ2
1988|1988Τ’ αδέλφια ΕΤ2
1990|1990Το φάντασμα ΕΤ2
1992|1992Ανατομία ενός εγκλήματος: Διπλή ταυτότητα ΑΝΤ1
1992|1992Ανατομία ενός εγκλήματος: Ο μολυβένιος στρατιώτης ΑΝΤ1
1992|1992Ανατομία ενός εγκλήματος: Παιχνίδια θανάτου ΑΝΤ1
1993|1993Γίγας Μοτέλ Mega
1993|1993Ο χήρος η χήρα και τα χειρότερα ΑΝΤ1
1994|1994Ταύρος με Τοξότη: Το δαχτυλίδι ΑΝΤ1
1998|1998Νυχτερινό δελτίο ΕΤ1
1999|1999Ανίσχυρα Ψεύδη ΕΤ1
1999|1999Ερόικα ΕΤ1
1999|1999Μπαμ μπαμπάς και μπέμπα ΑΝΤ1
2000|2000Εκτός πορείας ΕΤ1
2000|2000Θα σε δω στο πλοίο Alpha
2000|2000Παππούδες εν Δράσει ΕΤ1
2001|2001Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο ΑΝΤ1
2001|2001Κόκκινος κύκλος: Είκοσι μέτρα μακριά Alpha
2004|200410η εντολή: Ένα λεπτό αργότεραAlpha
2010|2010Προς την ελευθερία ΕΤ1

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Θεοδώρου Αλίκη

Η Αλίκη Θεοδωρίδου - Νορ ήταν Ελληνίδα ηθοποιός . Τα πρώτα δύο χρόνια της καριέρας της εμφανιζόταν με το όνομα Αλίκη Θεοδωρίδη....

Δημήτρης Ψαθάς

Ο Δημήτρης Ψαθάς καταγόταν από την Τένεδο αλλά γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου τον Οκτώβριο του 1907. Το 1923, με τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκε στην...

Αλέκος Αλεξανδράκης 1928-2005

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν Έλληνας ηθοποιός, που διακρίθηκε στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, ενώ από νωρίς καθιερώθηκε σε ρόλους ζεν πρεμιέ. Με τη...

Τελευταίες αναρτήσεις