37.4 C
Athens
Κατηγορία:

Στεφανίδου Σμάρω

Σημαντική ηθοποιός με δυνατή, συνεπή και συνεχή παρουσία στο θέατρο, η Σμάρω Στεφανίδου γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1913  στην Αθήνα και πέθανε στις 7 Νοεμβρίου του 2010. Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ιδιαίτερη παιδεία, που έζησε ως το τέλος διατηρώντας και παρακολουθώντας τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντά της.

Μικρασιάτισσα στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε την Εμπορική Σχολή. Παράλληλα με τα μαθήματα πιάνου και ξένων γλωσσών, στις οποίες είχε ιδιαίτερη έφεση, σπούδασε υποκριτική – κρυφά από την οικογένειά της – στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Στεφανίδου Σμάρω
Σμάρω Στεφανίδου και Λακάζ Ζινέτ στην ταινία, “Τα 4 σκαλοπάτια”.

Με την αποφοίτησή της το 1937, συνεργάστηκε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη ως το 1940. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την κυρία Κατερίνα, με το Θέατρο Τέχνης, τον θίασο Ενωμένων Καλλιτεχνών, τη Βάσω Μανωλίδου κ.α. Από το 1952 έγινε η βασική καρατερίστα στις παραστάσεις του Βασίλη Λογοθετίδη, ως το θάνατό του το 1960.

Από τότε και ως το 1984 συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες – συχνά και ως συνθιασάρχης – όπως: Γ. Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου, Γ. Βόγλης, Αλ. Βουγιουκλάκη, Γ. Γκιωνάκη, Τίτος Βανδής, Κ. Βουτσάς κ.α. Ο καλύτερος ωστόσο ρόλος της θεωρείται αυτός της “Εκάβης” στους «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Τσαρούχη.

Το 1951 έκανε την εμφάνισή της και στον κινηματογράφο με την ταινία του Γ. Ζερβού «Τα Τέσσερα Σκαλοπάτια». Από τότε έπαιξε σε αρκετές ταινίες, τρεις εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σημαντική ήταν και η παρουσία της στο ραδιόφωνο με θεατρικά έργα, με αναγνώσεις εξαιρετικών μυθιστορημάτων («Το τρίτο Στεφάνι» Κ. Ταχτσή, «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» του Γκ. Γκαρσίας Μαρκές, «Η Παρακμή των Σκληρών» του Άγγελου Τεζάκη, κ.α) και κάποιες σειρές. Η συνεργασία της με τη τηλεόραση ήταν μικρότερη, καθώς εμφανίστηκε σε μόλις τρεις τηλεοπτικές σειρές.

Από το γάμο της με τον τραγουδιστή Βάσω Σεϊτανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς (1965), απέκτησε μια κόρη τη Λήδα με την οποία  το φθινόπωρο του 2003 εγκαινίασαν το “Shantom” έναν Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών, στο Χαλάνδρι, που διευθύνεται από την κόρη της, γνωστή με το όνομα Λήδα Shantala.

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1951Τα τέσσερα σκαλοπάτια
1952Ο πύργος των ιπποτών
1953Δεσποινίς ετών «39»
1953Σάντα Τσικίτα
1956Ο ζηλιαρόγατος
1957Ο γυναικάς
1960Μανταλένα
1960Τρεις κούκλες κι εγώ
1961Αλλοίμονο στους νέους
1962Το ταξίδι
1963Ένας βλάκας με πατέντα!
1964Γάμος αλά ελληνικά
1964Μια βδομάδα στον Παράδεισο
1964Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του
1967Μιας πεντάρας νειάτα
1968Ο τρελλός τά ‘χει 400
1972Δουλικό αμέσου δράσεως
197320 γυναίκες κι εγώ
Προηγούμενο άρθροΣτασινοπούλου Τιτίκα
Επόμενο άρθροΣτέφανος Στρατηγός (1923-2006)

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα