17.3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΆγγελος Μαυρόπουλος 1901-1979

Σχετικές αναρτήσεις

Άγγελος Μαυρόπουλος 1901-1979

Ο Άγγελος Μαυρόπουλος γεννήθηκε το 1901. Υπάρχουν πηγές που τοποθετούν τη γέννησή του στη Μικρά Ασία και τον ερχομό της ξεριζωμένης οικογένειας στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Σε κάθε περίπτωση, ο νεαρός εκδηλώνει το ταλέντο του στην υποκριτική και τη μουσική από τρυφερή ηλικία και ήδη στα 17 του θα πρωτοανέβει δειλά-δειλά στη σκηνή του μουσικού θεάτρο

Ο Άγγελος Μαυρόπουλος, αν και ηθοποιός του μουσικού θεάτρου, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο σε μεγάλη ηλικία, αφήνοντας το στίγμα του σε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμ, είτε κωμωδίες είτε δράματα. Οι ρόλοι του σαν δικηγόρος, πρόεδρος του δικαστηρίου ή αστυφύλακα αγαπήθηκαν από το κοινό και συνέβαλαν ουσιαστικά στο αποτέλεσμα της κάθε ταινίας που συμμετείχε.

Άγγελος Μαυρόπουλος 1901-1979
Ο Άγγελος Μαυρόπουλος.

Σε ηλικία 17 ετών οΆγγελος Μαυρόπουλος πρωτόπαιξε στο θέατρο στην οπερέτα «Πριγκίπισσα Δολαρίων» και συνέχισε για χρόνια να παίζει στο μουσικό θέατρο. Πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1959 στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ένας Βλάκας και Μισός» σε ρόλο δικαστή,  δίπλα σε εκλεκτούς ηθοποιούς.

Με τη Φίνος Φιλμ οΆγγελος Μαυρόπουλος ξεκίνησε τη συνεργασία του το 1961 με την ταινία «Ζητείται Ψεύτης», και τελείωσε το 1972 με την ταινία «Η Αλίκη Δικτάτωρ». Συνολικά έπαιξε στον κινηματογράφο σε περισσότερες από εβδομήντα ταινίες.

Εξίσου νεαρός θα γνωρίσει και τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συναδέλφου. Η νεαρά δεν είναι άλλη από τη μεγάλη ηθοποιό μας Μαρίκα Κρεβατά. Το ζευγάρι θα παντρευτεί στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Θα υποδεχτεί τον Οκτώβριο του 1932 την κόρη τους, Γκέλυ Μαυροπούλου. Τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού θα χωρίσουν.

Κανείς δεν έμαθε βέβαια τους λόγους του χωρισμού, καθώς ήταν αμφότεροι αξιοπρεπείς και περιφρουρούσαν την ιδιωτική τους ζωή. Οι επαγγελματικές τους ανάγκες τους είχαν φέρει μέχρι τότε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου και θα γεννιόταν η Γκέλυ, η οποία θα ακολουθούσε απαρέγκλιτα τα βήματα των γονέων της. Κι έτσι μετά τη Γαλλική Ακαδημία θα περνούσε από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, με καθηγητές τους φίλους των γονιών της.

Η Κρεβατά θα ζούσε το υπόλοιπο της ζωής της με τον ηθοποιό Γιώργο Γαβριηλίδη. Κρατώντας τον δεσμό τους κρυφό για σειρά ετών. Όσο για τον Άγγελο Μαυρόπουλο, θα παντρευόταν αργότερα ένα από τα δύο «Βερωνάκια». Τα παιδιά-θαύματα του βαριετέ Σοφία και Καίτη Βερώνη δηλαδή. Ο Άγγελος Μαυρόπουλος ερωτεύτηκε την κατά δυο χρόνια νεότερη Καίτη. Η οποία θα έκανε τη δική της μεγάλη καριέρα στην οπερέτα, συχνά πλάι στον σύζυγό της…

Μπορεί βέβαια στο πανί να έκρινε τις τύχες του κοσμάκη ως αδέκαστος πρόεδρος, στην πραγματική ζωή έδινε ωστόσο τις μάχες του από την άλλη πλευρά του δικαστικού φάσματος. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για σειρά ετών, οΆγγελος Μαυρόπουλος μπαινοβγήκε αρκετές φορές στις δικαστικές αίθουσες του πραγματικού κόσμου.

Όπως σε κείνη την περιβόητη δίκη του ΣΕΗ το 1966, όταν οι ηθοποιοί σύρθηκαν στο δικαστήριο επειδή είχαν κηρύξει απεργία διεκδικώντας την καθιέρωση των 9 παραστάσεων τη βδομάδα (αντί των 13 που δίνονταν μέχρι τότε). Η αγόρευση του κινηματογραφικού δικαστή και δικηγόρου είχε αφήσει πάντως εποχή.

Ο Άγγελος Μαυρόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαρτίου 1979.

Άγγελος Μαυρόπουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1959Ένας βλάκας και μισός
1959Η λίμνη των στεναγμών
1959Λαός και Κολωνάκι
1959Ο Αλή πασάς και η κυρά Φροσύνη
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Έγκλημα στο Κολωνάκι
1960Ο τσακιτζής
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος
1960Χίλιες παρά μια νύχτες
1960Χριστίνα
1961Έξω οι κλέφτες!
1961Επικίνδυνη αποστολή
1961Ευτυχώς τρελλάθηκα
1961Ζητείται ψεύτης
1961Κατήφορος
1961Ο Γολγοθάς Μιας Αθώας
1961Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός
1962Άγγελοι του πεζοδρομίου
1962Δυο μάννες στο σταυρό του πόνου
1962Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο
1962Ποτέ δε σε ξέχασα
1962Πρέπει να Ζήσεις Τίμια
1963Ίλιγγος
1963Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα
1963Ο τρίτος δρόμος
1963Οι δυο αλεπούδες
1963Το μεροκάματο του πόνου
1963Τρίτη και 13
1963Χωρίς ταυτότητα
1964Ένας μεγάλος έρωτας
1964Εγωισμός
1964Η χαρτοπαίχτρα
1964Κάθε λιμάνι και καημός
1964Κάτι να Καίη
1964Κραυγή
1964Ορφανή στους Πέντε Δρόμους
1964Το Δόλωμα
1964Φεύγω με πίκρα στα ξένα
1965Η ζωή μου ανήκει σε σένα
1965Ιστορία μιας ζωής
1965Κορίτσια για φίλημα
1965Μια τρελλή τρελλή οικογένεια
1965Ξαναγύρισε κοντά μου
1965Ο επαναστάτης
1965Το τελευταίο δάκρυ
1965Τσακισμένη από την ορφάνια
1965Φωνάζει ο κλέφτης
1966Αρτίστα
1966Η Στεφανία
1966Η βουλευτίνα
1966Μια γυναίκα κατηγορείται
1966Ο Ξυπόλυτος Πρίγκηψ
1966Παράνομοι πόθοι
1966Ραντεβού στον αέρα
1966Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας
1966Χαμένη ευτυχία
1967Άδικη κατάρα
1967Δημήτρη μου, Δημήτρη μου
1967Η γόησσα
1967Κάτι κουρασμένα παληκάρια
1967Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν
1967Κοντσέρτο για Πολυβόλα
1967Σαπίλα και Αριστοκρατία
1968Αυτή που δεν λύγισε
1968Η καρδιά ενός αλήτη
1968Ο Μικές Παντρεύεται
1968Πολύ Αργά για Δάκρυα
1968Τα Ξένα Χέρια Είναι Πικρά
1968Το παρελθόν μιας γυναίκας
1969Ένας Μάγκας στα Σαλόνια
1969Όταν η Πόλις Πεθαίνη
1969Η Λεωφόρος της Προδοσίας
1969Η κραυγή μιας αθώας
1969Η οργή του αδικημένου
1969Ξύπνα Βασίλη
1969Ο παραμυθάς
1969Τα Δυο Πόδια σ’ ένα Παπούτσι
1969Φτωχογειτονιά, αγάπη μου
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Αγάπη για πάντα
1970Η ζούγκλα των πόλεων
1970Κρίμα το μπόι σου
1970Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας
1970Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες
1971Ένας υπέροχος άνθρωπος
1971Τα ομορφόπαιδα
1972Η Αλίκη Δικτάτωρ
1972Η Μεσόγειος φλέγεται
1972Κατηγορώ τη ζωή

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΜαυρέας Κυριάκος
Επόμενο άρθροΜελίντα Λουίζα

Σχετικές αναρτήσεις

Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα

Περίληψη: Ένας Γερμανός επιστρέφει μετά από χρόνια στα Καλάβρυτα, για να ξεθάψει ένα θησαυρό που είχε αφήσει την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, αλλά αναγνωρίζεται...

Γυφτόπουλος Λευτέρης

Ο Λευτέρης Γυφτόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 8 Ιουλίου 1934. Πατέρας του ηθοποιού Άγη Γυφτόπουλου.Μένει μόνιμα στην Καλλιθέα. ΦιλμογραφίαΚαι κλαααμα στα Σχολεία!...(1984) Φυλακές ανηλίκων Νο 2(1984)...

Λαυρέντης Διανέλλος

Ο Λαυρέντης Διανέλλος ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κατέχει τον τίτλο του πιο παραγωγικού έλληνα ηθοποιού, με τουλάχιστον 207 ταινίες στο ενεργητικό...

Τελευταίες αναρτήσεις