34.7 C
Athens
Κατηγορία:

Μαυρόπουλος Άγγελος

Ο Άγγελος Μαυρόπουλος (1901 – 5 Μαρτίου 1979),αν και ηθοποιός του μουσικού θεάτρου, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο σε μεγάλη ηλικία, αφήνοντας το στίγμα του σε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμ, είτε κωμωδίες είτε δράματα.
Οι ρόλοι του σαν δικηγόρος, πρόεδρος του δικαστηρίου ή αστυφύλακα αγαπήθηκαν από το κοινό και συνέβαλαν ουσιαστικά στο αποτέλεσμα της κάθε ταινίας που συμμετείχε.

Μαυρόπουλος Άγγελος
Ο Άγγελος Μαυρόπουλος.

Σε ηλικία 17 ετών πρωτόπαιξε στο θέατρο στην οπερέτα «Πριγκίπισσα Δολαρίων» και συνέχισε για χρόνια να παίζει στο μουσικό θέατρο.

Πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1959 στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ένας Βλάκας και Μισός» σε ρόλο δικαστή,  δίπλα σε εκλεκτούς ηθοποιούς.
Με τη Φίνος Φιλμ ξεκίνησε τη συνεργασία του το 1961 με την ταινία «Ζητείται Ψεύτης», και τελείωσε το 1972 με την ταινία «Η Αλίκη Δικτάτωρ». Συνολικά έπαιξε στον κινηματογράφο σε περισσότερες από εβδομήντα ταινίες.

Εξίσου νεαρός θα γνωρίσει και τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συναδέλφου. Η νεαρά δεν είναι άλλη από τη μεγάλη ηθοποιό μας Μαρίκα Κρεβατά. Το ζευγάρι θα παντρευτεί στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Θα υποδεχτεί τον Οκτώβριο του 1932 την κόρη τους, Γκέλυ Μαυροπούλου. Τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού θα χωρίσουν.

Κανείς δεν έμαθε βέβαια τους λόγους του χωρισμού, καθώς ήταν αμφότεροι αξιοπρεπείς και περιφρουρούσαν την ιδιωτική τους ζωή. Οι επαγγελματικές τους ανάγκες τους είχαν φέρει μέχρι τότε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου και θα γεννιόταν η Γκέλυ, η οποία θα ακολουθούσε απαρέγκλιτα τα βήματα των γονέων της. Κι έτσι μετά τη Γαλλική Ακαδημία θα περνούσε από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, με καθηγητές τους φίλους των γονιών της.

Η Κρεβατά θα ζούσε το υπόλοιπο της ζωής της με τον ηθοποιό Γιώργο Γαβριηλίδη. Κρατώντας τον δεσμό τους κρυφό για σειρά ετών. Όσο για τον Άγγελο Μαυρόπουλο, θα παντρευόταν αργότερα ένα από τα δύο «Βερωνάκια». Τα παιδιά-θαύματα του βαριετέ Σοφία και Καίτη Βερώνη δηλαδή. Ο Άγγελος Μαυρόπουλος ερωτεύτηκε την κατά δυο χρόνια νεότερη Καίτη. Η οποία θα έκανε τη δική της μεγάλη καριέρα στην οπερέτα, συχνά πλάι στον σύζυγό της…

Μπορεί βέβαια στο πανί να έκρινε τις τύχες του κοσμάκη ως αδέκαστος πρόεδρος, στην πραγματική ζωή έδινε ωστόσο τις μάχες του από την άλλη πλευρά του δικαστικού φάσματος. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για σειρά ετών, ο Μαυρόπουλος μπαινοβγήκε αρκετές φορές στις δικαστικές αίθουσες του πραγματικού κόσμου.

Όπως σε κείνη την περιβόητη δίκη του ΣΕΗ το 1966, όταν οι ηθοποιοί σύρθηκαν στο δικαστήριο επειδή είχαν κηρύξει απεργία διεκδικώντας την καθιέρωση των 9 παραστάσεων τη βδομάδα (αντί των 13 που δίνονταν μέχρι τότε). Η αγόρευση του κινηματογραφικού δικαστή και δικηγόρου είχε αφήσει πάντως εποχή.

Ο Άγγελος Μαυρόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαρτίου 1979.

Φιλμογραφία

1972 Η Αλίκη δικτάτωρ
1971 Ένας υπέροχος άνθρωπος
1971 Τα ομορφόπαιδα
1970 Η ζούγκλα των πόλεων
1970 Η Μεσόγειος φλέγεται
1970 Κρίμα το μπόι σου
1969 Αγάπη για πάντα
1969 Ένας μάγκας στα σαλόνια
1969 Η κραυγή μιας αθώας
1969 Η λεωφόρος της προδοσίας
1969 Ξύπνα Βασίλη
1969 Ο παραμυθάς
1969 Όταν η πόλις πεθαίνη
1969 Φτωχογειτονιά αγάπη μου
1968 Αυτή που δεν λύγισε
1968 Η καρδιά ενός αλήτη
1968 Ο Μικές παντρεύεται
1968 Πολύ αργά για δάκρυα
1968 Το παρελθόν μιας γυναίκας
1967 Δημήτρη μου Δημήτρη μου
1967 Κάτι κουρασμένα παληκάρια
1967 Κοντσέρτο για πολυβόλα
1967 Τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι!
1966 Ευτυχώς… τρελάθηκα!
1966 Η βουλευτίνα
1966 Η Στεφανία
1966 Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ
1966 Ραντεβού στον αέρα
1965 Ιστορία μιας ζωής
1965 Κορίτσια για φίλημα
1965 Μια τρελή τρελή οικογένεια
1965 Ξαναγύρισε κοντά μου
1965 Φωνάζει ο κλέφτης
1964 Εγωισμός
1964 Η χαρτοπαίχτρα
1964 Κάτι να καίη
1964 Κραυγή
1964 Ένας μεγάλος έρωτας
1964 Το δόλωμα
1963 Ίλιγγος
1963 Τρίτη και13
1963 Ο τρίτος δρόμος
1963 Χωρίς ταυτότητα
1962 Δύο μάνες στο σταυρό του πόνου
1962 Εταιρία θαυμάτων
1962 Ποτέ δε σε ξέχασα
1961 Έξω οι κλέφτες
1961 Ζητείται ψεύτης
1961 Κατήφορος
1961 Ο γολγοθάς μιας αθώας
1961 Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός
1960 Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος
1960 Χριστίνα
1959 Έγκλημα στο Κολωνάκι
1959 Ένας βλάκας και μισός
1959 Λαός και Κολωνάκι

Προηγούμενο άρθροΜαυρέας Κυριάκος
Επόμενο άρθροΜελίντα Λουίζα

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα