20.7 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιώργος Γαβριηλίδης 1908-1982

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Γαβριηλίδης 1908-1982

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1908. Είναι γνωστός Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, έγινε από τους πιο σημαντικούς δευτερο-ρολίστες σε αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια. Σπούδασε υποκριτική στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και ξεκίνησε από μικρός να μετέχει σε έργα πρόζας.

Γιώργος Γαβριηλίδης 1908-1982
Κώστας Βουτσάς, Χρόνης Εξαρχάκος και Γιώργος Γαβριηλίδης στη ταινία, “Ο γόης”.

ΟΓιώργος Γαβριηλίδης πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1925 με το έργο «Ψυχοπατέρας» και προς το τέλος της δεκαετίας του 1930 άρχισε να μετέχει σε μουσικούς θιάσους και να παίζει σε οπερέτες και επιθεωρήσεις. Το 1943 εμφανίστηκε στην επιθεώρηση των Ασ. Γιαλαμά – Θ. Σακελλαρίδη «Η Κιβωτός του Νώε» και έκτοτε οι εμφανίσεις του στο μουσικό θέατρο πύκνωσαν.

Στο διάστημα 1943-45 συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, και το 1947 έγινε συνθιασάρχης της Μαρίκας Κρεββατία και της Μαρίκας Νέζερ. Από το 1955 ώς το 1957 συνεργάστηκε σε θίασο με την Μ. Κρεββατά και πάλι, αλλά και με τις αδελφές Καλουτά και την Ρένα Ντόρ. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η ριζική στροφή του προς έργα πρόζας.

Η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά ήταν το 1933 στην ταινία «Ο Κακός Δρόμος», αλλά διακρίθηκε πολύ αργότερα, μέσα από τις υπέροχες κωμωδίες της Φίνος Φίλμ της δεκαετίας του ‘50 και του ’60. Η πρώτη του συνεργασία με τη Φίνος Φίλμ ήταν το 1957 στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο», ενώ συνολικά γύρισε 47 ταινίες.

Αξέχαστες έχουν μείνει οι ερμηνείες του σε πολλές ταινίες της Φίνος Φίλμ, όπως στο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», στον ρόλο του ΕλληνοΑμερικάνου Τζόν Πάρκερ, καθώς επίσης και στην ταινία «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα», στον ρόλο του κουφού γαμπρού που προξενεύουν στην Ρένα Βλαχοπούλου.

ΟΓιώργος Γαβριηλίδης ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Μαρίκα Κρεββατά, με την οποία έπαιξαν στον κινηματογράφο, τον ρόλο του ζευγαριού που τσακώνεται, στην ταινία «Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε».

ΟΓιώργος Γαβριηλίδης, αν και δευτερο-ρολίστας, κατάφερνε να κλέβει πάντα κάτι από την λάμψη των πρωταγωνιστών και να κάνει αισθητή την παρουσία του με το πηγαίο και μεστό παίξιμό του.

ΟΓιώργος Γαβριηλίδης απεβίωσε στις 23 Ιουλίου 1982 από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 74 ετών, μετά από 50 και πλέον χρόνια προσφοράς του στο θέατρο και στον κινηματογράφο και κηδεύθηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο της Νίκαιας.

Γιώργος Γαβριηλίδης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1933Κακός δρόμος
1957Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο
1958Ο άνθρωπος του τρένου
1958Ένας ήρως με παντούφλες
1958Ο λεφτάς
1958Δελησταύρου και υιός
1959Ο Ηλίας του 16ου
1959Ένας Έλληνας στο Παρίσι
1959Στουρνάρα 288
1959Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1961Λάθος στον έρωτα
1962Ο Δήμος από τα Τρίκαλα
1962Εταιρεία θαυμάτων
1962Κατηγορούμενος ο έρως
1962Nόμος 4000
1962Όταν λείπει η γάτα
1963Ένας βλάκας με πατέντα
1963Επτά ημέρες ψέματα
1963Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης
1964Τα δίδυμα
1964Ο εαυτούλης μου
1965Ο φτωχός εκατομμυριούχος
1965Υπάρχει και φιλότιμο
1965Κορίτσια για φίλημα
1965Ο μετανάστης
1965Υιέ μου υιέ μου
1966Ο αδελφός μου ο τρελάρας
1966Φουσκοθαλασσιές
1966Η γυναίκα μου τρελάθηκε
1967Ο ανακατωσούρας
1967Ένας απένταρος λεφτάς
1967Μιας πεντάρας νιάτα
1968Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη
1968Οι Μνηστήρες της Πηνελόπης
1968Ο πεθερόπληκτος
1969Η αρχόντισσα κι ο αλήτης
1969Τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι
1969Ο γόης
1969Η κόμισσα της φάμπρικας
1969Ο παραμυθάς
1969Η Παριζιάνα
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ο ακτύπητος χτυπήθηκε
1970Μια τρελή τρελή σαραντάρα
1971Δυο μοντέρνοι γλεντζέδες
1971Μια Ελληνίδα στο χαρέμι
1972Πώς καταντήσαμε Σωτήρη
1973Ο αισιόδοξος

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΒρεττός Νίκος
Επόμενο άρθροΓαϊτάνου Τιτίκα

Σχετικές αναρτήσεις

Ζιάγκος Νίκος

Ο Νίκος Ζιάγκος γεννήθηκε το 1956. Ξεκίνησε ως φωτογράφος,συνέχισε ως μοντέλο, έπειτα ως ηθοποιός σπουδάζοντας στη σχολή του Πέλου Κατσέλη  και τέλος ως παρουσιαστής...

Δάνης Κατρανίδης

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1949 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Το 1971 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Γεωργίου Θεοδοσιάδη.Έχει παίξει όλα τα είδη...

Γκλαβέρης Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Γκλαβέρης γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1944 στην Σίνδο Θεσσαλονίκης.Γιος του Γεώργιου Γκλαβέρη και της Αναστασίας Καραφώτα - Γκλαβέρη. Απόφοιτος της Κρατικής Δραματικής Σχολής...

Τελευταίες αναρτήσεις