30 C
Athens
Κατηγορία:

Μανώλης Δεστούνης 1937-

Ο Μανώλης Δεστούνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Δεκεμβρίου του 1937.

Κατάγεται από την Κεφαλλονιά. Είναι απόφοιτος της Εμπορικής Σχολής Αθηνών.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη (αποφοίτησε το 1965), στο “British Drama School” του Λονδίνου και στη σχολή χορού Ραλλούς Μάνου.

Ο Μανώλης Δεστούνης πρωτοεμφανίζεται το 1964 με τον θίασο “Άρμα Θεάτρου”.

Μανώλης Δεστούνης 1937-
ΟΜανώλης Δεστούνης.

Ακολουθούν συνεργασίες με γνωστούς θιάσους όπως του Δημήτρη Μυράτ, του Μίμη Φωτόπουλου, της Σοφίας Βέμπο κ.ά.

Το 1966 ο Μανώλης Δεστούνης κάνει τα πρώτα του βήματα και στον κινηματογράφο με την ταινία, “Ένα καράβι Παπαδόπουλοι”.

Αξιοσημείωτη είναι η πορεία και στην τηλεόραση με συμμετοχές σε θεατρικά έργα και σειρές.

Πραγματοποίησε κατά διαστήματα δικές του θεατρικές παραγωγές και υπήρξε συνθιασάρχης σε διάφορα θεατρικά σχήματα.

Ο Μανώλης Δεστούνης σκηνοθέτησε και πέντε κινηματογραφικές ταινίες.

Ανέπτυξε επίσης δραστηριότητα στο χώρο της μουσικής, ως συνθέτης, τραγουδιστής και στιχουργός.

Στενός συγγενής του παλιού ηθοποιού του “Εθνικού ΘεάτρουΗλία Δεστούνη.

Ο Μανώλης Δεστούνης σε συνέντευξη που έδωσε σε εβδομαδιαίο περιοδικό μίλησε για την τωρινή οικονομική του κατάσταση αλλά και για τα λεφτά που έχει χάσει από τον εθισμό του στο τζόγο. Συγκεκριμένα είπε στο “Χάι”: «Είχα βγει με καλή σύνταξη. 1600 ευρώ. Αλλά τώρα 730.

Είχα εθιστεί στον τζόγο. Ήμουν 40-45 χρονών. Δεν είχα πάρει ούτε σπίτι. Ταξίδευα, χάλαγα, γλεντούσα. Πέρασα ωραία.

Ξέκοψα όπως και με το τσιγάρο.Μέχρι τα 30 κάπνιζα. Το άρχισα έξι ετών. Ήμασταν φτωχοί και πούλαγα τσιγάρα στην Ομόνοια και την πλατεία Κάνιγγος από έξι χρονών.

Πέντε παιδιά, το ένα από τ’ αδέλφια μου είχε πεθάνει και η μάνα μου χήρα. Τον πατέρα μου τον έχασα στα δύο μου στην Κατοχή. Τότε υπήρχαν οι κούτες με τα 100 τσιγάρα που τα πουλούσαμε χύμα. Είχε μισή δεκάρα το τσιγάρο. Παίρνανε ένα για εκείνους και βάζανε κι ένα στο στόμα μου».

Ο Μανώλης Δεστούνης είχε μιλήσει για τον γιο του και τη γυναίκα του Άννα Μαρία Βιδάλη.

«Έκανα τον πρώτο μου γάμο στα 60. «Έχω ένα γιο 20 χρονών, κι αυτό μου δίνει δύναμη».

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε και στον 20χρονο γιο του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με λέει γέρο, αλλά μετά μου λέει ότι αστειεύεται.

Ο γάμος έγινε το 1995, μια Τετάρτη, στους Ταξιάρχες στο πάρκο Εξαρχείων. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Κεφαλλονίτης στην καταγωγή, το έκτο παιδί της οικογένειας και γεννήθηκα στα Εξάρχεια. Τότε έπαιζα στο «Περοκέ» με την Βαγενά, τον Κηλαηδόνη, τον Χρυσομάλλη, την Μεντή, τον Σταμάτη Γαρδέλη.

Το έργο λεγόταν «Τα καλύτερα μας χρόνια» και το είχε γράψει ο Κηλαηδόνης. Χάσαμε την απογευματινή για να παντρευτώ και το βράδυ παίξαμε κανονικά. «Είναι Καθολική. «Εγινε λοιπόν ο καθολικός γάμος, μετά ο θρησκευτικός. Κάποια στιγμή τσακωθήκαμε και χωρίσαμε για λίγο. Πριν από έξι χρόνια την ξαναζήτησα σε γάμο», λέει στο περιοδικό Χάι.»

Μανώλης Δεστούνης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1966Ένα καράβι Παπαδόπουλοι
1966Ότι λάμπει είναι χρυσός
1966Μεγάλη μου αγάπη
1968Στα σύνορα της προδοσίας
1968Ταπεινός και καταφρονεμένος
1969Ένας άνδρας με συνείδηση
1969Η αρχόντισσα της κουζίνας
1969Ξύπνα κορόιδο
1969Προκόπης ο απρόκοπος
1969Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο
ΈτοςΤίτλος ταινίας
19702 τρελλοί κι’ ο ατσίδας
1970Αριστοτέλης ο επιπόλαιος
1970Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά
1970Εσένα μόνο αγαπώ
1970Ζητούνται γαμπροί με προίκα
1970Η τύχη μου τρελλάθηκε
1970Κατηγορώ τους δυνατούς
1970Ο ξεροκέφαλος
1970Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση
1971Ένας υπέροχος άνθρωπος
1971Δυο έξυπνα κορόιδα
1971Εθελοντής στον έρωτα
1971Εφοπλιστής με το ζόρι
1971Η ζαβολιάρα
1971Θύμιος εναντίον Τσίτσιου
1971Ο Δρόμος των Ηρώων
1971Ο αγαθιάρης και η ατσίδα
1971Ο αρχιψεύταρος
1971Ο καμαριέρης της μπουζουξούς
1971Ο παραγυιός μου ο ραλλίστας
1971Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση
1972Αγάπη μου παλιόγρια
1972Η κόμησσα της Κέρκυρας
1972Με φόβον και πάθος
1972Ναι μεν, Αλλά
1972Ο Πούσκας των Πετραλώνων
1972Ο άνθρωπος ρολόι
1972Πιο τρελλός κι’ απ’ τους τρελλούς
1972Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί
1973Το πιο γρήγορο μπουζούκι
1974Αιμιλία, η διεστραμμένη
1979Μονά  ζυγά δικά μου
1979Ο άνθρωπος λαχείο
1979Ο φαλακρός μαθητής
1979Τα παιδιά της πιάτσας
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Μια παπαδιά στα μπουζούκια
1981Κορόιδο Ρωμιέ!
1982Αλαλούμ
1983Άλλος για τον Παράδεισο
1983Δώστε την τσόντα στο λαό!
1983Ο φονιάς
1985Ο Κουδουνίστρας
1985Ο εαυτός του εαυτού μου
1985Πηδάτε Γιατί Χαθήκαμε
1985Τρελλές διακοπές του θηριοτροφείου
1986Άντρα θέλω! Τώρα τον θέλω!
1986Ένα τρελλό – τρελλό μέντιουμ
1986Ένας κουνενές εκπαιδευτής
1986Αντρέα ρούφα τ’ αυγό σου
1986Επιχείρηση γάμος
1986Μπότζο, το αστέρι του λούνα παρκ
1987Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι
1987Η γάτα και τα κορόιδα με την γραβάτα
1987Η συμμορία της μαύρης κοκκάλας
1987Κομάντος: Επιχείρηση φερμουάρ
1987Μασάζ για όλα τα γούστα
1987Μερικοί το προτιμούν με ροκ
1988Βίος και ταλαιπωρία
1988Η τρελλή συμμορία της πεθεράς
1988Ντον Λινάτσα ο άνθρωπος από τη Μαφία
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1990Η νύχτα της μυστικής συνάντησης
1993Η Αριάδνη Μένει στη Λέρο
1996Παραλάβατε διορισμόν
1997Αύριο θα Ξέρουμε
2005Ο ήχος του κύματος
2014Η κούκλα!
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1970|1970Το Σπίτι με το ΦοίνικαΥΕΝΕΔ
1971|1971Η ΚοκκορόμυαληΥΕΝΕΔ
1971|1971Το περίπτεροΥΕΝΕΔ
1972|1972Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανόςΕΙΡΤ
1972|1972Ο Παράξενος ΤαξιδιώτηςΕΙΡΤ
1982|1982Ορκιστείτε παρακαλώΥΕΝΕΔ
1982|1982Το γυμνό κορίτσιΕΡΤ
1984|1984Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα: Δίκης οφθαλμόςΕΡΤ2
1986|1986Τα φώτα της πόληςΕΡΤ2
1989|1989στο camping…ΕΤ1
1990|1990Το φάντασμαΕΤ2
1991|1991Η Αγάπη της ΓάταςMega
1992|1992Τμήμα ηθών: Φόνος κομμένος στα δυοΑΝΤ1
1992|1992Το σόι μαςMega
1994|1994Κλέων και ΝέλληΕΤ1
1994|1994Ταύρος με Τοξότη: Σικέ…ΑΝΤ1
1995|1995Έναν ελληνικόΑΝΤ1
1995|1995Η φυλή των ανθρώπωνΕΤ1
1996|1996Η ζωή και ο θάνατος του ΚαραβέλαΕΤ1
1996|1996Τα χρώματα της αγάπης: ΑγγελικήΕΤ1
1996|1996Τα χρώματα της αγάπης: Οι κομπάρσεςΕΤ1
2000|2000ΚρεσέντοStar
2001|2001Είσαι το ταίρι μου!Mega
2003|2003Παραλάβατε διορισμόνΕΤ1
2007|2007Ιστορίες από την απέναντι όχθη: ΙώβΑΝΤ1

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΔεληγιάννης Αλέκος
Επόμενο άρθροΔεσύλλας Μιχάλης

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα