34 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΜαρίκα Κρεββατά 1910-1994

Σχετικές αναρτήσεις

Μαρίκα Κρεββατά 1910-1994

- Advertisement -

Η Μαρίκα Κρεββατά ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της οπερέτας και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου του 1910, στους κόλπους μιας καλλιτεχνικής οικογένειας με παράδοση. Αποτέλεσε υπόδειγμα φινέτσας, γοητείας και αριστοκρατικότητας.

Ήταν κόρη του Σπαρτιατικής καταγωγής συνθέτη, Σταμάτη Κρεββατά και της ηθοποιού, Σοφίας Παντελιάδου. Γιαγιά της ήταν η ηθοποιός, Ροζαλία Παντελιάδου. Σε ηλικία 2 ετών έχασε τον πατέρα της και τη μικρότερη αδελφή της, Θάλεια. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε πολύ φτωχά.

krevvata 1

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο σε πολύ νεαρή ηλικία, κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη, όπου έπαιζε ένα από τα παιδιά της Μήδειας. Η πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση χρονολογείται από το 1925 με τον θίασο της Ροζαλίας Νίκα.

Από το 1925 έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, οπότε αποσύρθηκε από τη σκηνή, έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό παραστάσεων – κωμωδίες, επιθεωρήσεις και δράματα. Η εξαιρετική φωνή που διέθετε την έκανε να διαπρέψει στο μουσικό θέατρο και την οπερέτα.

Από τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της υπήρξαν οι οπερέτες: «Η γυναίκα του δρόμου» του Νίκου Χατζηαποστόλου, «Χριστίνα» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Εύα» του Φραντς Λέχαρ και «Η Πιπίτσα μας» του Στάθη Μάστορα, στην οποία πρωτοτραγούδησε την «Πίτσα Πιπίτσα Πηνελοπίτσα», ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του μεσοπολέμου.

krevvata 4
Η Μαρίκα Κρεββατά με την κόρη της, Γκέλυ Μαυροπούλου!

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην ταινία “Δελησταύρου και Υιός”, ενώ στην Φίνος Φίλμ εμφανίστηκε πρώτη φορά στην ταινία του 1959, “Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο”, ερμηνεύοντας τον ρόλο της ψηλομύτας μητέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Ακολούθησαν μια σειρά από ταινίες, όπως “Το Κλωτσοσκούφι”, υποδυόμενη την αδελφή του Αλέκου Αλεξανδράκη και “Διακοπές στο Βιετνάμ”, αλλά, η ερμηνεία που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη του ελληνικού κοινού ήταν στον «Ηλία του 16ου», στην οποία ενσαρκώνει την απελπισμένη χαρτοπαίχτρα που κάνει τα πάντα για να βρεί το χαμένο δαχτυλίδι, το οποίο είχε δώσει ενέχυρο.

Κάποια στιγμή ξεκίνησε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, εκεί που γνώρισε και τον πρώτο σύζυγό της, επίσης ηθοποιό, Άγγελο Μαυρόπουλο, τον οποίο τρεις μόλις μήνες μετά το γάμο της χωρίζει ενώ έξι μήνες μετά γέννησε τη γνωστή μετέπειτα ηθοποιό Γκέλυ Μαυροπούλου. Αργότερα παντρεύτηκε τον επίσης γνωστό ηθοποιό Γιώργο Γαβριηλίδη, με τον οποίο υποδύθηκαν το ζευγάρι σε πολλές ταινίες, όπως στην ταινία της Φίνος Φίλμ, “Η γυναίκα μου τρελλάθηκε”.

krevvata

Η Μαρίκα Κρεββατά δεν πήρε μέρος σε πολλές ταινίες – 41 στο σύνολο, 5 εκ των οποίων στην Φίνος Φίλμ – ωστόσο κατάφερε να κάνει εξαιρετικές ερμηνείες και να καταγραφεί ως μία από τις φυσιογνωμίες στο ελληνικό κινηματογραφικό στερέωμα.

Η Μαρίκα Κρεββατά εγκατέλειψε τη θεατρική σκηνή το 1973. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έπασχε από άνοια. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου του 1994 σε ηλικία 84 ετών σε Κλινική της Αθήνας. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.
Ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών και μιλούσε επίσης γαλλικά.

Η Μαρίκα Κρεββατά ήταν εκείνη που λανσάρησε το “Πιπίτσα” από το ομώνυμο έργο των Γιάννη Πρινέα – Στάθη Μάστορα:

Πίτσα, Πιπίτσα, Πηνελοπίτσα,
απ΄ το καιρό, παιδί μου, που ΄γινες κομμάτι
να μας πεθάνεις όλους, το ΄βαλες γινάτι!
Καημένη Πίτσα, Πηνελοπίτσα,
θα μας πεθάνεις μα το ναί
αφότου σήκωσες ψηλά τον αμανέ!

Μαρίκα Κρεββατά: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1957Δελησταύρου και υιός 
1959Η Λίζα τόσκασε 
1959Ο Ηλίας του 16ου
1959Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο 
1959Φτώχεια και αριστοκρατία 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Το Κλωτσοσκούφι 
1961Δουλέψτε για να φάτε 
1962Όταν λείπη η γάτα! 
1962Εταιρία Θαυμάτων 
1963Ένας βλάκας με πατέντα 
1963Πολυτεχνίτης κι’ Ερημοσπίτης 
1964Άλλος για το εκατομμύριο 
1964Κόσμος και κοσμάκης 
1964Τα δίδυμα 
1964Τρία κορίτσια από την Αμέρικα 
1965Βάνα 
1965Μια γυναίκα χωρίς ντροπή 
1965Ο Μετανάστης 
1965Ο ουρανοκατέβατος 
1965Υιέ μου… Υιέ μου… 
1965Φτωχός εκατομμυριούχος 
1966Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι 
1966Η γυναίκα μου τρελλάθηκε 
1966Ο αδελφός μου ο λόρδος 
1967Ο Ανακατωσούρας 
1967Ο μόδιστρος 
1968Ο πεθερόπληκτος 
1969Ένας Μάγκας στα Σαλόνια 
1969Η κόμησσα της φάμπρικας 
1969Ξύπνα κορόιδο 
1969Ο παραμυθάς 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ο Απίθανος 
1970Ο ακτύπυτος κτυπήθηκε 
1970Ο ξεροκέφαλος 
1970Ο παιχνιδιάρης 
1971Διακοπές στο Βιετνάμ 
1972Ο πρίγκηπας της αγοράς 
1972Πως καταντήσαμε Σωτήρη 
1973Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής 
1973Ο αισιόδοξος 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ελένη Ερήμου 1945-

H Ελένη Ερήμου είναι η ηθοποιός που αγαπήσαμε μέσα από τους ρόλους της στις ελληνικές ταινίες. Ήταν μια από τις πιο όμορφες γυναίκες του...

Γεωργία Βασιλειάδου (1897-1980)

Κωμική ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που χάρισε άφθονα το γέλιο στο κοινό.Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης την...

Ζωή Ρηγοπούλου 1956-

Η Ζωή Ρηγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και είναι ηθοποιός. Κόρη των επίσης ηθοποιών Κάκιας Αναλυτή και Κώστα Ρηγόπουλου.Απόφοιτος της δραματικής σχολής του...

Τελευταίες αναρτήσεις