13.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΚώστας Παπαχρήστος 1916-1995

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Παπαχρήστος 1916-1995

Ο Κώστας Παπαχρήστος γεννήθηκε στο Βόλο το 1916, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε σχολείο μαζί με τον αδελφό του Νίκο και την αδελφή του Φρόσω. Έπαιζε συνήθως δεύτερους ρόλους στρατιωτικού, αστυνομικού κ.λ.π. Έπαιξε σε 200 ταινίες, εκ των οποίων οι 19 ήταν της Φίνος Φιλμ. Συνήθως, όμως, οι σκηνές στις οποίες συμμετείχε δεν ξεπερνούσαν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Παρά ταύτα η προσφορά του ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εισέπραττε το κοινό.

Υπήρξε για 38 χρόνια σύντροφος της ομότεχνης Δήμητρας Σερεμέτη (έζησαν ως παντρεμένοι μόνο 3,5 χρόνια) αλλά δεν απέκτησαν παιδιά.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι δύο από τους γνωστότερους ηθοποιούς που διακρίθηκαν σε ρόλο αστυνομικού ή στρατιωτικού είναι αδέλφια. Ο Κώστας και ο Νίκος Παπαχρήστος δεν ευτύχισαν να έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Είναι όμως από τις γνωστότερες φυσιογνωμίες. Οι ρόλοι τους στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου δεν είναι μεγάλοι, είναι όμως χαρακτηριστικοί.

Κι ενώ ο ένας, ο Κώστας, αγάπησε με πάθος τις στολές, άρα και τους ρόλους που ερμήνευσε, ο άλλος, ο Νίκος, άφησε πίσω του μια μεγάλη λυρική καριέρα για να βρει την αποδοχή ως ηθοποιός.

papaxristos

Η οικογένειά τους ήταν από τις λεγόμενες αριστοκρατικές του Βόλου. Ευκατάστατη. Ο πατέρας ταμίας στην Τράπεζα της Ελλάδος και η μητέρα από εύπορη οικογένεια. Τόσο εύπορη που πήρε σε μοναστήρι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να μάθει πιάνο, γαλλικά και χειροτεχνία. H Δήμητρα Σερεμέτη είχε πει σχετικά: “Έπαιζε πάρα πολύ ωραίο πιάνο. Ήταν καλλιτεχνική φύση και τολμώ να πω ότι τα παιδιά της γενικά της μοιάσανε. Ήτανε μια γυναίκα με ισχυρή κι έντονη προσωπικότητα, που πολλά πήρε ο Κώστας από εκείνη.

O Κώστας Παπαχρήστος είχε δύο αδέλφια. Μεγαλύτερη ήταν η Φρόσω, η αδελφή του, η οποία σπούδασε κι αυτή πιάνο. Τελείωσε το ωδείο στη Θεσσαλονίκη, αλλά δε βγήκε στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε με ένα μεγαλοδικηγόρο, κι έκαναν δύο παιδιά. Τα παιδιά τους βρίσκονται εδώ. Η Φρόσω και ο σύζυγός της έχουν αποδημήσει κι αυτοί εις Κύριον… O μικρότερος ήταν ο Νίκος, ο οποίος έκανε σπουδαία καριέρα στο κλασικό τραγούδι στη Λυρική Σκηνή”.

Πριν ακόμα αποφοιτήσει από το γυμνάσιο, σε ηλικία δεκαέξι ετών, ο Κώστας Παπαχρήστος το έσκασε από το σπίτι για να καταταγεί στο στρατό. Πλαστογράφησε τα απαιτούμενα έγγραφα, δήλωσε ψεύτικη ηλικία και κατάφερε να μπει στην αεροπορία της Λάρισας. Οι δικοί του τον έψαχναν παντού. Η αγωνία τους τελείωσε, όταν έλαβαν ένα μήνυμά του, μέσω του οποίου τους ενημέρωνε για την παράτολμη πράξη του και τους παρακαλούσε να μην προδώσουν στις αρχές την πραγματική του ηλικία. Μετά την απόλυσή του ξαναφόρεσε τη στολή του στρατιώτη στον πόλεμο του ’40. Για τη δράση του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο τιμήθηκε αργότερα με ειδικό βραβείο.

Μετά τον πόλεμο και αφού είχε φοιτήσει για ένα χρόνο στη σχολή του Κάρολου Κουν, ξαναφόρεσε τη στολή, όχι μόνο του φαντάρου, αλλά και του αστυφύλακα, του αξιωματικού και άλλες, αυτή τη φορά για τις ανάγκες των ρόλων του. Δημιούργησε προσωπικό βεστιάριο με στολές Αν και οι σκηνές των ταινιών στις οποίες εμφανιζόταν ήταν συνήθως μικρές, ο Κώστας Παπαχρήστος έδινε μεγάλη σημασία στην εικόνα του. Ήταν τελειομανής και ήθελε οι στολές που φορούσε να είναι ραμμένες στα μέτρα του. Έτσι ξεκίνησε να επιμελείται ο ίδιος τα κουστούμια του. Μέσα σε λίγο καιρό, είχε καταφέρει να δημιουργήσει το προσωπικό του βεστιάριο και από το 1964 άρχισε να εκτελεί χρέη ενδυματολόγου σε διάφορες ταινίες.

papapxristos kos

Η επιμέλεια των κουστουμιών δεν ήταν η μοναδική του αρμοδιότητα πέραν της υποκριτικής. Ο Κώστας Παπαχρήστος ήταν πολυπράγμων. Εκτός από ηθοποιός, σε αρκετά γυρίσματα ήταν και βοηθός σκηνοθέτη, τεχνικός σύμβουλος και βοηθός παραγωγής. Οι συνεργάτες του τον εμπιστεύονταν γιατί γνώριζαν πως ήξερε τα πάντα γύρω από το σινεμά.

Ως ενδυματολόγος ο Κώστας Παπαχρήστος ήταν πολύ επιτυχημένος, καθώς λόγω της αγάπης του για το στρατό πρόσεχε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια των στολών. Πολλές φορές έκανε μικρές αλλαγές στις στολές και τις χρησιμοποιούσαν περισσότεροι από ένας ηθοποιοί, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει οτιδήποτε.

Η σύζυγός του και ηθοποιός Δήμητρα Σερεμέτη ανέφερε πως ο σύζυγός της είχε μια τεράστια συλλογή ανεκτίμητης αξίας στο βεστιάριό του. Εκτός από στρατιωτικές στολές είχε και πολλά παραδοσιακά κοστούμια από όλο τον κόσμο, ακόμα και από την Κίνα. Ο Κώστας Παπαχρήστος δημιούργησε το προσωπικό του βεστιάριο με στολές.

Στην κινηματογραφική ταινία “Γυμνό Φωτομοντέλο” του 1978 ο Κώστας Παπαχρήστος εμφανίζεται ως Costa Pappas. Είναι 5ος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Ο Κώστας Παπαχρήστος πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 χτυπημένος από την επάρατο νόσο στους πνεύμονες. Εργαζόταν μάλιστα ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και προμηθευτής στρατιωτικών στολών στη σειρά «Πρόβα νυφικού» (ΑΝΤ1) όταν υπέστη καρδιακό επεισόδιο τον Μάρτιο του 1995, το οποίο επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του. Κηδεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου στον Κόκκινο Μύλο.

Πριν φύγει από τη ζωή ο Κώστας Παπαχρήστος είχε εκφράσει την επιθυμία να δώσει αφιλοκερδώς στολές από τη συλλογή του για να οργανωθεί το πρώτο μουσείο στρατιωτικών στη Θεσσαλονίκη, αλλά η επιθυμία του έμεινε ανεκπλήρωτη. Μετά τον θάνατό του, η σύζυγός του δώρισε τις στολές στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ελπίζοντας να αξιοποιηθούν κάποια στιγμή…

Κώστας Παπαχρήστος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1948Οχυρό 27
1952Ο γρουσούζης 
1953Οι ουρανοί είναι δικοί μας 
1953Το σωφεράκι 
1955Γκόλφω  
1955Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο 
1956Η καφετζού 
1957Η Θεία Από το Sικάγο 
1957Το αμαξάκι 
1957Τρεις ντεντέκτιβς 
1958Η κυρά μας η μαμμή 
1958Μακρυά απ’ τον Κόσμο  
1958Μόνο για μια Νύχτα 
1959Ένας βλάκας και μισός  
1959Έρωτας με δόσεις 
1959Αστέρω  
1959Λύγκος ο Λεβέντης 
1959Νταντά με το ζόρι 
1959Ο Ηλίας του 16ου
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω 
1960Η αυγή του θριάμβου 
1960Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα 
1960Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες 
1960Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ 
1960Το Κλωτσοσκούφι 
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος 
1960Χριστίνα  
1961Η Αλίκη στο Ναυτικό 
1961Ο καλός μας άγγελος 
1961Ο σκληρός άντρας 
1962Γαμπρός για κλάματα 
1962Λαφίνα 
1962Νόμος 4000
1962Ο Διάβολος κ’ η Ουρά του 
1962Ο ατσίδας 
1962Πρέπει να Ζήσεις Τίμια 
1962Σκότωσα για το παιδί μου 
1963Όσα κρύβει η νύχτα 
1963Ανήσυχα νιάτα  
1963Αστέρια στο βούρκο 
1963Αυτό το κάτι άλλο 
1963Ευτυχώς χωρίς δουλειά 
1963Η Μικρή Ζητιάνα 
1963Ο Ιππόλυτος και το βιολί του 
1963Ο Καζανόβας 
1963Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα 
1963Ο τρελλάρας 
1963Οι δυο αλεπούδες 
1963Οι σκανδαλιάρηδες 
1963Παλληκαράκια της παντρειάς 
1963Τα παληόπαιδα 
1964Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 
1964Η Σωφερίνα 
1964Κάτι να Καίη 
1964Μια εβδομάδα στον παράδεισο 
1964Ο εμίρης και ο κακομοίρης 
1964Οι Κληρονόμοι  
1964Οι επικίνδυνοι 
1964Οι φτωχοδιάβολοι 
1964Το κορίτσι της Κυριακής  
1965Όταν σημάνουν οι καμπάνες 
1965Εγκατάλειψη 
1965Επιστροφή  
1965Τέντι μπόι αγάπη μου 
1965Το φυλαχτό της μάνας 
1966Ένοχοι  
1966Ησαϊα χόρευε 
1966Ο μπαμπάς μου ο τέντι μπόις 
1966Σύντομο διάλειμμα 
1966Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας 
1967Ένας απένταρος λεφτάς 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1967Η χαρτορίχτρα 
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο 
1967Κοντσέρτο για Πολυβόλα 
1967Ο Ανακατωσούρας 
1967Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι 
1967Τα δολλάρια της Ασπασίας 
1968Επιχείρησις Απόλλων 
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι 
1968Καρδιά που λύγισε από τον πόνο 
1968Ο πιο Καλός ο Μαθητής 
1968Οι μνηστήρες της Πηνελόπης 
1968Οικογένεια Χωραφά 
1968Στα σύνορα της προδοσίας 
1969Ένα ασύλληπτο κορόιδο 
1969Όχι 
1969Αγάπησα έναν προδότη 
1969Αλτ και σ’ έφαγα 
1969Ας με κρίνουν οι ένορκοι 
1969Για ένα ταγάρι δολάρια 
1969Δραπέτες του Μπούλκες 
1969Η Λεωφόρος της Προδοσίας 
1969Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης μαδιάμ 
1969Ο πρόσφυγας  
1969Το…θύμα 
1969Φοβάται ο Γιάννης το θεριό 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Έμπαινε Μανωλιό 
1970Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ’ άλλα 
1970Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο 
1970Δεν υπάρχουν λιποτάκτες 
1970Κατηγορώ τους δυνατούς 
1970Μια γυναίκα στην αντίσταση 
1970Ο παιχνιδιάρης 
1970Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση 
1971Δάκρυα για έναν αλήτη 
1971Ερωτομανείς 
1971Θύμιος εναντίον Τσίτσιου 
1971Μαριχουάνα στοπ 
1971Ο Αήττητος 
1971Ο Δρόμος των Ηρώων 
1971Ο παραγυιός μου ο ραλλίστας 
1971Υποβρύχιον Παπανικολής 
1972Έρωτας και Προδοσία 
1972Αντάρτες των πόλεων 
1972Με φόβον και πάθος 
1972Ο πρίγκηπας της αγοράς 
1973Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης 
1974Ο αποστάτης 
1974Παύλος Μελάς 
1978Γυμνό φωτομοντέλο 
1979Το Μήλο του Σατανά 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Καθένας με την τρέλλα του  
1980Και ξανά προς τη δόξα τραβά 
1980Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο 
1981Κορόιδο Ρωμιέ 
1981Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο. 
1981Ο τελευταίος άντρας 
1981Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια 
1982Καμικάζι τσαντάκιας 
1982Σατανάδες στα σχολεία 
1982Τα σαϊνια  
1982Το παιδί του σωλήνα 
1983Αλλού παπάς αλλού τα ράσα του 
1983Ο στόχος 
1984Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ 
1984Λούφα και παραλλαγή  
1984Νιάτα στη λάσπη 
1985Γέλιο με δόσεις 
1985Μπλέξαμε τις γυναίκες μας 
1985Ο αγκαλίτσας λαγωνικό 
1986Η σεξουάλα 
1986Ένας τρελλός… τρελλός ονειροπαρμένος 
1986Γιαννάκης ο προβληματικός 
1986Δημόσιος υπάλληλος 
1986Η μαμά μας ζητάει γαμπρό 
1986Κέρατο κομπίνα και λαγωνικά 
1986Καρδιοκλέφτρα 
1986Ο μάγκας με τα πράσινα 
1986Ο προικοθήρας και το μανούλι 
1986Παπαμανούλι αγάπη μου 
1986Πολιτσμάνα του σαματά η μάνα 
1986Ταξί αγάπη μου 
1986Το κορίτσι με τη νταλίκα 
1986Το φρικιό 
1987Πόντιος είμαι ότι θέλω κάνω 
1987Άγνωστος Πόλεμος 1: Καταδικασμένη σε Θάνατο
1987Άγνωστος Πόλεμος 2: Ο Άνθρωπος με τα Δυο Πρόσωπα
1987Ένα μανούλι στο πιάτο σας 
1987Ένας πιλότος για πέταμα 
1987Κομάντος και βλήματα 
1987Μια κούκλα για τον αστυνόμο 
1987Μπόνυ και Κλάιντ αλά ελληνικά 
1987Ο Λώρενς της αφραγκίας 
1987Ο βιντεάκιας 
1987Ο καννίβαλος 
1987Ο πεταχτούλης του κελιού 13
1987Παλικάρι στα θρανία 
1987Παπαδίστικη κομπανία Νο3
1987Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα Νο4
1987Τρελλές αστυνομικίνες απίθανα θηλυκά 
1987Χάρης ο ξεφτίλας 
1987Χαμός στο Αιγάλεω σίτυ 
1987Χασάπης μόρτης και αλανιάρης 
1988Ένας μπάτσος με τσαρούχια 
1988Ένας τρελλός θα μας σώσει
1988Βαρβαρούλα αστυνόμος 
1988Εκείνη η Γυναίκα 
1988Κομαντάτ Μαρία 
1988Μπρος στρατός και πίσω τρέλλα 
1988Ο Όρκος του Μίσους  
1989Πινασμένος και τζέντλεμαν 
1989Ο παραχαράκτης 
1989Δεξιότερα της δεξιάς 
1989Ρεμούλες στην Κοσκο-Κώσταινα 
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Αθηνόδωρος Προύσαλης 1926-2012

Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926 και από το 1932 έζησε με την οικογένειά του στην Παλαιά Κοκκινιά. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή...

Μαλαβέτας Δημήτρης

Ο Δημήτρης Μαλαβέτας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου του 1939 και απεβίωσε στις 2 Απριλίου του 1988, ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος Θωμάς Μαλαβέτας, ο...

Κώστας Καραγιάννης

Ο Κώστας Καραγιάννης  γεννήθηκε το 1932 και θεωρείται ως ο πιο παραγωγικός σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς σκηνοθετούσε γύρω στις 10-12 ταινίες το χρόνο. Σε...

Τελευταίες αναρτήσεις