22.3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΔήμητρα Σερεμέτη 1933-2014

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμητρα Σερεμέτη 1933-2014

Η Δήμητρα Σερεμέτη γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λαρίσης όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της. Το 1946, στη διάρκεια του Εμφυλίου, ήλθε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του Πέλου Κατσέλη και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών.

Η Δήμητρα Σερεμέτη ήταν σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Παπαχρήστου, ο οποίος, συνήθως, υποδυόταν ρόλους αστυνομικού ή στρατιωτικού στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Έζησε μια ευτυχισμένη ζωή στο πλευρό του συζύγου της, ο οποίος πέθανε μετά από ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη το 1995 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Πρόβα νυφικου”.

Δήμητρα Σερεμέτη 1933-2014
Η Δήμητρα Σερεμέτη, στην ταινία, “Τζένη Τζένη”.

Για τη γνωριμία τους και τον ευτυχισμένο γάμο η Δήμητρα Σερεμέτη είχε πει:”Ο Κώστας Παπαχρήστος γρήγορα καθιερώθηκε στο βαριετέ με αυτή την ιδιότητα και ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς, που έγιναν περιζήτητοι σε αυτό το είδος. Δούλεψε στα Πεύκα, στο Αλκαζάρ του Ορέστη Λάσκου, στο Μοντιάλ, έγραψε τραγούδια και νούμερα επιθεώρησης, όπως «Ασπρογάλαζα μοτίβα», «Τέσσερις στον γύρο» και «Βόλτα στο λιμάνι» γι’ αυτό κι έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Την περίοδο αυτή συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους ως κονφερανσιέ και κομπέρ. (Η διαφορά ανάμεσα στον κονφερανσιέ και τον κομπέρ είναι ότι ο πρώτος παρουσιάζει το πρόγραμμα της παράστασης αυτοσχεδιάζοντας, ενώ ο δεύτερος ακολουθώντας πιστά το κείμενο). Παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα σε περίπου δέκα τσίρκα.

Την περίοδο 1952-1953 η Δήμητρα Σερεμέτη πρωτοπαίζει στην πρόζα, στο θέατρο Κοτοπούλη, στην κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» με τον νεαρό τότε πρωταγωνιστή Ντίνο Ηλιόπουλο και την επίσης νεαρότατη Άννα Συνοδινού. Το καλοκαίρι του 1954 παίζει και πάλι πρόζα στο θέατρο Παρκ, δίπλα στον Βασίλη Λογοθετίδη. Γύρω στο 1955, μετά την πτώση του βαριετέ εγκαταλείπει οριστικά τα θεάματα του είδους.

«Και το 1957 τον φώναξε ο Μάνος Κατράκης γιατί ανέβαζε τον “Καραϊσκάκη” και χρειαζότανε πάρα πολύ κόσμο να κάνει τους καπεταναίους. Τον Κώστα τον φώναξε να κάνει τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο. Εκεί πέρα σε αυτή την παράσταση, ως μαθήτρια ακόμη, ήμουνα κι εγώ στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Εμάς, όλα τα παιδιά της ηλικίας μου που τον είχαμε δάσκαλο, μάς έπαιρνε επί σειρά ετών στο καλοκαιρινό μέσα στο Πεδίον του Άρεως.

Ήρθε ο Παπαχρήστος εκεί, στη διανομή του “Καραϊσκάκη”. Εκεί γνωριστήκαμε. Γίναμε ζευγάρι και φθάσαμε να ζήσουμε μαζί τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια. Περάσαμε ωραίες στιγμές. Περάσαμε και δύσκολες στιγμές. Είχαμε και τις συγκρούσεις μας, ακόμα και στις πιο στενές μας σχέσεις. Πιστεύω, όμως, ότι μέσα από αυτές έβγαινε μια μικρή ισορροπία. Γι’ αυτό άλλωστε και κράτησε και ο γάμος μας, γιατί αλλιώς θα είχε διαλυθεί, επειδή σαν άνθρωπος τόσο στη δουλειά όσο και στη ζωή μας ήταν παρορμητικός. Όμως σε τρία λεπτά τα ξεχνούσε όλα. Γινόταν ήρεμος αρκεί να μην του έφερνες αντίρρηση την ώρα του θυμού του. Ζήσαμε μαζί από ένα επάγγελμα οικονομικά ανασφαλές. Όμως εμείς τα ξεπεράσαμε όλα.

Δουλέψαμε κι οι δυο. Τολμώ να πω δημιουργήσαμε πολλά πράγματα μαζί. Ήμουνα το δεξί του χέρι. Όταν τον γνώρισα εγώ το ’57 ήταν ήδη μέσα στον Φίνο, όταν τα γραφεία του ήταν προς τον Σταθμό Λαρίσης. Ο Κώστας, όμως, δούλευε εκεί από τότε που τα γραφεία ήταν στην οδό Στουρνάρη. Αλλά στον κινηματογράφο έκανε τα πρώτα του βήματα ακόμα πιο παλιά, λίγο μετά την Κατοχή. Από τα παλαιότερα έργα τα οποία θυμάμαι πως μου είχε πει ότι είχε κάνει είναι το “Σοφεράκι” του Γιώργου Τζαβέλλα και οι “Τρεις Ντεντέκτιβ”».

Η Δήμητρα Σερεμέτη δεν απέκτησε παιδιά και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μόνη της μακριά από κοσμικές εμφανίσεις. Οι πιο σιτεμένοι θα τη θυμούνται από τη σειρά Ρετιρέ όπου υποδυόταν τη θεία Χριστίνα.

Η Δήμητρα Σερεμέτη έπαιξε σε περισσότερες από 40 ελληνικές ταινίες, δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη και σε 14 ελληνικές σειρές στην τηλεόραση, ενώ διατέλεσε και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών. Τα επόμενα χρόνια μεταπήδησε με επιτυχία στη βιντεοκασέτα και την είδαμε και ως μητέρα του Στάθη Ψάλτη στην ταινία «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ». Ήταν εξαιρετικά ταλαντούχα και δραστήρια και είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών.

Στην τηλεόραση η Δήμητρα Σερεμέτη έπαιξε τη δεκαετία του ’90 σε δημοφιλείς σειρές όπως «Το Ρετιρέ», «Οι Τρεις Χάριτες: Ακρότητες», ενώ μια από τις τελευταίες της τηλεοπτικές εμφανίσεις ήταν το 2006 στη σειρά “Επτά θανάσιμες πεθερές”.

Σε συνέντευξή της το 2011 η Δήμητρα Σερεμέτη είχε αποκαλύψει ότι αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με τα μάτια της, και είχε μειωθεί αισθητά η όραση της. «Αντιμετωπίζω ένα τραγικό πρόβλημα υγείας. Έχω ωχρά κηλίδα και στα δύο μου μάτια. Δεν με πειράζει. Έχει κι άλλες εκφάνσεις η ζωή, έστω κι αν δεν είναι πολύ ευχάριστες».

Η Δήμητρα Σερεμέτη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, στις 02 Ιουνίου του 2014 και η κηδεία της έγινε την Τρίτη 3 Ιουνίου, στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Δήμητρα Σερεμέτη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Ο Ηλίας του 16ου
1960Αντίο ζωή
1960Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες
1960Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ…
1961Ζητείται ψεύτης
1962Η κυρία του κυρίου
1962Πρέπει να Ζήσεις Τίμια
1963Παλληκαράκια της παντρειάς
1965Τέντι μπόι αγάπη μου
1966Σύντομο διάλειμμα
1966Τζένη Τζένη
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1969Όταν η Πόλις Πεθαίνη
1969Γυμνοί στο δρόμο
1969Το ανθρωπάκι
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ’ άλλα
1970Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο
1971Αγάπησα έναν αλήτη
1971Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους
1971Η θυσία του Αβραάμ
1971Μαριχουάνα στοπ
1971Μια Ελληνίδα στο χαρέμι
1971Μια βοσκοπούλα αγάπησα
1971Ο Αήττητος
1972Στην Πόλη αγαπηθήκαμε
1973Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης
1974Η αλήθεια είναι πικρή
1979Το Μήλο του Σατανά
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Και ξανά προς τη δόξα τραβά
1981Ο τελευταίος… άντρας
1981Τα τσακάλια: Ένα κοινωνικό πρόβλημα
1982Σατανάδες στα σχολεία
1983Ο Παπα-σούζας
1983Υπόγεια διαδρομή
1984Έλα να… γυμνωθούμε ντάρλινγκ
1984Όταν οι ρόδες χορεύουν
1984Αν ήταν το βιολί πουλί
1985Τα πρόσωπα του Θεού
1985Γέλιο με δόσεις
1985Και κλάμα ο ξενοδόχος
1985Μπλέξαμε τις γυναίκες μας
1985Ο λαχανοφρουρός
1985Παντρευτήτε γιατί… χανόμαστε
1985Πονηρές διακοπές
1985Φουτ μπωλ
1986Αδελφή μου… αγάπη μου
1986Ο Γιάννης που έγινε Τζώννης
1986Ένας κόκορας στη γειτονιά μας
1986Ένας τρελλός… τρελλός ονειροπαρμένος
1986Αρέσω και κυκλοφορώ
1986Αυτός, αυτή και το βιολί τους
1986Κέρατο κομπίνα και λαγωνικά
1986Κλέψτε μας κι αφήστε μας
1986Ματάκιας και βρωμόστομος
1986Ο “μπάτσος” των Εξαρχείων!
1986Ο “πηδηχτούλης”
1986Ο ανέραστος
1986Ο γιός του πάρτα όλα
1986Ο μάγκας με τα πράσινα
1986Ο προικοθήρας και το μανούλι
1986Πολιτσμάνα του σαματά η μάνα
1986Το κορίτσι με τη νταλίκα
1986Το μυστικό του τάφου
1987Ένα Αστέρι Γεννιέται με… Καισαρική
1987Ένας βλάκας με πατέντα!
1987Για μια χούφτα εκατομμύρια
1987Εντιμότατες σκανδαλιάρες
1987Η κυρά της φάμπρικας
1987Η ντίβα του καράτε
1987Η σφαλιάρα μου σπάει… καρύδια
1987Μπόνυ και Κλάιντ αλά ελληνικά
1987Ο κουρδιστός εραστής
1987Ο μπαμπάς μου ο ερωτιάρης
1987Ο πιλάφας
1987Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα Νο4
1987Σας έπιασα στα πράσα
1987Της κακομοίρας
1987Τι έκανες στα νειάτα σου μπαμπά
1987Το γαϊτανάκι του έρωτα
1987Το κουρδιστό ανθρωπάκι
1987Χαμός στο Αιγάλεω σίτυ
1988Ένας τρελλός θα μας σώσει
1988Έπαθα την πλάκα μου
1988Αχ τι μου ‘κανες Βασίλη
1988Γραφείο συνοικεσίων “Ο Έρως”
1988Εσύ εγώ… …κι η άλλη
1988Και πετάει… και πηδάει
1988Μπουλντόζας κι ερωτιάρης
1988Ο σοφός και η Σοφία Νο2
1988Στιγμές αγάπης
1989Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα
1989Αγάπη στο σπίτι του λόφου
1989Η Μαντόνα απ’ τη Δραπετσώνα
1989Λούφες θρανία και τρελλά σχολεία
1989Συζυγικό κοκτέιλ
1989Τα κορίτσια θέλουν ξύλο
1990Κόκκινη μαργαρίτα
1990Ο Ταμτάκος ζει
2005Μεταξύ φίλων
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1974|1974Ανθρώπινες ΙστορίεςΥΕΝΕΔ
1974|1974Μεθοριακός ΣταθμόςΥΕΝΕΔ
1976|1976Μια Αθηναία στην ΑθήναΕΡΤ
1977|1977ΑφροδίτηΥΕΝΕΔ
1981|1981Η Κραυγή των ΛύκωνΥΕΝΕΔ
1981|1981Η μάχη των πελαργώνΥΕΝΕΔ
1981|1981Ιστορίες της ζωήςΥΕΝΕΔ
1981|1981Τραγουδιστάδες της λευτεριάςΕΡΤ
1983|1983Οικογένεια ΖαρντήΕΡΤ
1983|1983Τα ΚαθημερινάΕΡΤ
1983|1983Το Χρυσό ΣπίτιΕΡΤ2
1984|1984Ο Θείος μας ο ΜίμηςΕΡΤ2
1984|1984Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα: Ο νυμφίος έρχεταιΕΡΤ2
1984|1984Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα: Το ρομάντζο του σουλήναΕΡΤ2
1985|1985Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια τουΕΡΤ2
1985|1985Τα λιονταράκια του κυρ ΗλίαΕΡΤ
1989|1989Κομμάτια και θρύψαλαΕΤ2
1989|1989Πατήρ Υιός κ ΠνεύμαMega
1989|1989Σταύρωση Χωρίς ΑνάστασηΕΤ1
1990|1990Ένα αστέρι γεννιέταιMega
1990|1990Η κυρία του πάνω ορόφουΑΝΤ1
1990|1990Οι τρεις χάριτεςMega
1990|1990Το ΡετιρέMega
1990|1990Το τραστΑΝΤ1
1991|1991Μάλιστα κύριε: Κοίτα ποιος μιλάει…ΑΝΤ1
1991|1991Μάμα ΜίαΑΝΤ1
1991|1991Οι τρεις χάριτες: ΑκρότητεςMega
1991|1991Το κορίτσι απ’ το ποτάμιΕΤ1
1992|1992Αχ ΕλένηMega
1992|1992Και οι Τέσσερεις Ήταν ΥπέροχεςMega
1993|1993Σας έπιασα στα πράσαΕΤ1
1998|1998ΕπιθυμίεςΑΝΤ1
2006|20067 θανάσιμες πεθερές: Ο άντρας πεθεράMega

Της: Έπη Τρίμη

Προηγούμενο άρθροΛίνα Σακκά 1976-
Επόμενο άρθροΣίσκος Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις

Nτόρα Γιαννακοπούλου

H Nτόρα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Mυτιλήνη. Mε το τέ­­λος των θεατρικών της σπουδών στην Aθήνα θα παίξει και θα τραγουδήσει στο έργο Ένας Όμηρος του...

Θόδωρος Ανδριακόπουλος 1919-1994

Ο Θόδωρος Ανδριακόπουλος γεννήθηκε το 1919 και απεβίωσε το 1994. Θόδωρος Ανδριακόπουλος:Φιλμογραφία Τζό ο τρομερός (1955) Ο Δράκος (1956) Αστέρω (1959)Του χωρισμού ο πόνος (1965) Ευχαριστούμε...

Έλντα Αθανασάκη

Η Έλντα Αθανασάκη - Φλέγκα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1965.Ηθοποιός του θεάτρου, έπαιξε...

Τελευταίες αναρτήσεις