24.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΔημήτρης Μπισλάνης 1933-1977

Σχετικές αναρτήσεις

Δημήτρης Μπισλάνης 1933-1977

Ο Δημήτρης Μπισλάνης γεννήθηκε το 1933. Ήταν ένας αξιόλογος καρατερίστας, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να προσφέρει όσα ήθελε και μπορούσε μέσα από την υποκριτική του δύναμη, αφού έφυγε πολύ νέος ενώ δεν είχε παιδιά.

Όταν δεν έπαιζε σε σανίδι και γυαλί, έκανε παρέα με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, έναν άνθρωπο με τον οποίο διατηρούσε αμοιβαία εκτίμηση και φιλία.

Ο Δημήτρης Μπισλάνης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1961 στο έργο «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ, ενώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1963 στο μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.

Έκτοτε, ο Δημήτρης Μπισλάνης ακολούθησε μια σημαντική κινηματογραφική καριέρα σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, υποδυόμενος είτε τον κακό της ταινίας, είτε τον αρχηγό σπείρας, είτε τον Μανιάτη αδερφό που θέλει να προστατέψει την αδερφή του. Ο Δημήτρης Μπισλάνης είχε γόνιμη συνεργασία με τον Νίκο Ξανθόπουλο, με τον οποίο έπαιξαν μαζί σε 8 ταινίες.

Δημήτρης Μπισλάνης 1933-1977
Νίκος Ρίζος, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Δημήτρης Μπισλάνης και Ευά Φρυδάκη στη ταινία, “Ο γίγας της Κυψέλης”.

Άλλοτε βαρύμαγκας κι άλλοτε αυστηρών αρχών αδερφός, ο Δημήτρης Μπισλάνης ήταν ένας ακόμα μεγάλος καρατερίστας της εθνικής μας κινηματογραφίας.

Παρά το σύντομο της καριέρας του, μιας και έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, ο Δημήτρης Μπισλάνης πρόλαβε να γυρίσει καμιά ογδονταριά ταινίες σε ένα διάστημα μόλις 15 ετών! Κι αυτό γιατί τόσο το κοινό όσο και το κινηματογραφικό στερέωμα τον ήθελαν διακαώς στις παραγωγές να χαρίζει κάτι από το «βαρύ» της προσωπικότητάς του.

Ένας από τους κακούς-αρχέτυπα του πανιού πέρασε και έφυγε από δίπλα μας σαν κομήτης, πρόλαβε ωστόσο να μας χαρίσει μια ιδιαίτερη κινηματογραφική περσόνα που αναγνωρίζουμε ακόμα ως αναπόσπαστο μέλος της χρυσής παρέας του ελληνικού σινεμά.

Η χαρακτηριστική ψιλόλιγνη φιγούρα και το άγριο παρουσιαστικό του ταίριαζαν γάντι στους ρόλους που αναλάμβανε σωρηδόν, προστατεύοντας τη μικρή αδερφή ή σπέρνοντας κακό και όλεθρο στους πρωταγωνιστές.

Το 1961 ο Δημήτρης Μπισλάνης έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο σανίδι και δύο χρόνια αργότερα κέρδισε τον πρώτο του ρόλο στον κινηματογράφο. Έπαιξε στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Μερικοί το προτιμούν κρύο» που ήρθε 1η εισπρακτικά, ανάμεσα σε 82 ελληνικές ταινίες της χρονιάς. Ήταν η αρχή της κινηματογραφικής του καριέρας που θα διαρκούσε 15 χρόνια.

Ξεχώρισε, υποδυόμενος τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην κωμωδία, «Η Βίλλα των Οργίων» (1964) και τον ανακριτή ασφαλείας στην ταινία, «Κοντσέρτο για Πολυβόλα» (1967). Σημαντική ήταν και η θεατρική του παρουσία σε έργα του Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, όπως στη «Βασίλισσα Αμαλία» με τη Νόνικα Γαληνέα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Ο Δημήτρης Μπισλάνης είχε έντονη τηλεοπτική παρουσία στα πρώτα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την σειρά «Η Γειτονιά μας» το 1972. Επίσης εμφανίστηκε και στις τηλεοπτικές σειρές, «Παράξενος ταξιδιώτης» , «Κεκλεισμένων των θυρών» (1972 – ΕΙΡΤ) και «Αστυνομικές ιστορίες» .

Στην κινηματογραφική ταινία, “Φλογισμένη Σάρκα” του 1971 εμφανίζεται ως Δημ. Μπισλάνης. Στα “Land of the Minotaur” του 1976 και “Όργια σε τιμή ευκαιρίας” του 1973 εμφανίζεται ως Fernando Bislani και στο “Tango 2001” του 1973 ως Bislani.

Ο Δημήτρης Μπισλάνης μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο το 1976, κατά τη διάρκεια των θεατρικών και κινηματογραφικών του υποχρεώσεων. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου υποβλήθηκε σε αφαίρεση του ποδιού του, που είχε πάθει γάγγραινα. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή την Πρωτομαγιά του 1977, εγκαταλείποντας πρόωρα το αγαπημένο του σανίδι και πανί. Ήταν μόλις 44 ετών.

Την εξόδιο ακολουθία του έψαλλε ο αδερφός του, ο οποίος ήταν ιερέας και ετάφη στο κοιμητήριο της Καλλιθέας. Παρόντες τότε στη κηδεία του ήταν ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και συντετριμμένος ο Μάνος Κατράκης. Είναι σίγουρο πως θα ήταν τελείως διαφορετική η καριέρα του αν δεν έφευγε τόσο νέος…

Δημήτρης Μπισλάνης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Η Γειτονιά μαςΥΕΝΕΔ
1972|1972Κεκλεισμένων των θυρώνΕΙΡΤ
1972|1972Ο Παράξενος ΤαξιδιώτηςΕΙΡΤ
1973|1973Αστυνομικές ιστορίεςΥΕΝΕΔ
1973|1973ΚατοχήΥΕΝΕΔ
1975|1975Βασίλισσα ΑμαλίαΕΙΡΤ
1976|1976Αθάνατες ιστορίες αγάπης: Διονύσιος ΣολωμόςΥΕΝΕΔ
1976|1976Αθάνατες ιστορίες αγάπης: Ο Λόρδος Βύρων και η κόρη των ΑθηνώνΥΕΝΕΔ
1977|1977ΒιογραφίεςΕΡΤ
1978|1978Φάκελοι δικογραφίαςΥΕΝΕΔ
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1962Παγίδα
1963Αμόκ
1963Μερικοί το Προτιμούν Κρύο
1964Η βίλλα των οργίων
1964Λόλα
1964Το Δόλωμα
1965Βρώμικη πόλις
1965Οι εχθροί
1966Δάκρυα για την Ηλέκτρα
1966Η Στεφανία
1966Κατηγορώ τους ανθρώπους
1966Κοινωνία ώρα μηδέν
1966Ο Ξυπόλυτος Πρίγκηψ
1966Οι κυρίες της αυλής
1966Παράνομοι πόθοι
1966Το χώμα βάφτηκε κόκκινο
1966Χαμένη ευτυχία
1967Εκείνος κι εκείνη
1967Κοντσέρτο για Πολυβόλα
1968Ένας ιππότης για τη Βασούλα
1968Αγάπη και αίμα
1968Η Λεωφόρος του Μίσους
1968Η καρδιά ενός αλήτη
1968Ο γίγας της Κυψέλης
1968Πολύ Αργά για Δάκρυα
1968Στα σύνορα της προδοσίας
1968Το παρελθόν μιας γυναίκας
1968Το πιο λαμπρό μπουζούκι
1969Ένας άνδρας με συνείδηση
1969Όταν η Πόλις Πεθαίνη
1969Όχι
1969Αδούλωτη ράτσα
1969Για την τιμή και τον έρωτα
1969Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου
1969Η κραυγή μιας αθώας
1969Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του
1969Κακός ψυχρός κι ανάποδος
1969Ο άνθρωπος της καρπαζιάς
1969Ο θαυματοποιός
1969Τρεις τρελοί για δέσιμο
1969Φοβάται ο Γιάννης το θεριό
1969Φτωχογειτονιά, αγάπη μου
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Έμπαινε Μανωλιό
1970Ώρες αγάπης ώρες πολέμου
1970Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά
1970Δεν υπάρχουν λιποτάκτες
1970Εσένα μόνο αγαπώ
1970Ο Θανάσης, η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα
1970Ο προδότης πρέπει να πεθάνη
1970Οι γενναίοι του Βορρά
1970Στη μάχη της Κρήτης
1970Το παιδί της μαμάς
197128 Οκτωβρίου ώρα 5.30
1971Αγάπησα έναν αλήτη
1971Ανήλικες αμαρτωλές
1971Δώστε τα χέρια
1971Η Κόρη του Ήλιου
1971Η Μεγάλη Στιγμή του ’21: Παπαφλέσσας
1971Καταναλωτική κοινωνία
1971Μαντώ Μαυρογένους
1971Ο Αήττητος
1971Ο Μανωλιός στην Ευρώπη
1971Ο τρελοπενηντάρης
1971Ο φαφλατάς
1971Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν
1971Οι τελευταίοι του Ρούπελ
1971Ολοκαύτωμα
1971Φλογισμένη σάρκα
1972Αέρα, αέρα, αέρα
1972Η Αλίκη Δικτάτωρ
1972Η Μεσόγειος φλέγεται
1972Ιπποκράτης και Δημοκρατία
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα
1972Ο θείος μου ο Ιπποκράτης
1972Οι απάνθρωποι
1972Οι εκβιασταί
1972Οι σατανάδες της νύχτας
1972Τύψεις συνειδήσεως
1973Όργια σε τιμή ευκαιρίας
1973Η Μαρία της Σιωπής
1973Μεταμορφώσεις
1973Ταγκό 2001
1973Τον Αράπη κι’ Αν τον Πλένεις το Σαπούνι σου Χαλάς
1974Έγκλημα στο Καβούρι
1974Οι κολασμένοι του σεξ
1976The Devil’s men

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΜπάρμπα Βάνα
Επόμενο άρθροΜπόγρης Δημήτρης

Σχετικές αναρτήσεις

Μίμης Στεφανάκος 1936-2021

Ο Μίμης Στεφανάκος γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1936 στην Καλαμάτα, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία από την Υπεροχή Νεαπόλεως. Το 1958 πηγαίνει στον...

Ανδρέας Ζησιμάτος 1928-1998

Ο Ανδρέας Ζησιμάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1928 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου καθώς και πιάνο και απαγγελία στο Ελληνικό Ωδείο. Κατά...

Ιακωβίδης Λάλας

Ο Λαλάς (Λάζαρος) Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1908 και πρωτοεμφανίστηκε με θίασο οπερέτας το 1929. Ηταν ηθοποιός του μουσικού θεάτρου σε όλα τα...

Τελευταίες αναρτήσεις