7.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝόνικα Γαληνέα 1938-

Σχετικές αναρτήσεις

Νόνικα Γαληνέα 1938-

Η Νόνικα Γαληνέα (Αντιγόνη Μουτούση) είναι Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια, επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 1938. Εχει μεταφράσει 17 θεατρικά έργα και έχει εκδώσει σε βιβλίο την αυτοβιογραφία της με τίτλο: “Η Ζωή μου”. Το 2006 βραβεύτηκε για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο με το έπαθλο «Κυβέλη».

Η Νόνικα Γαληνέα είναι η πρώτη Ελληνίδα που έχει 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο θέατρο ,η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που ερμήνευσε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου στην αγγλική γλώσσα και η μόνη που έχει πρωταγωνιστήσει 6 φορές στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών.

Πατέρας της ο Πέτρος Γαληνέας, δικηγόρος από την Καρδαμύλη της Μάνης. Διατέλεσε διευθυντής των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Αργότερα διατηρούσε γραφείο στην οδό Νίκης όπου διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μυταράκη από όπου προερχόταν η δεύτερη σύζυγός του.

Αλέκος Αλεξανδράκης

Μητέρα της η Θεοδοσία (Dorette) Kαραϊωσηφόγλου (1912-2010) η οποία κατόπιν του χωρισμού της με τον Πέτρο Γαληνέα, παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο και τα τελευταία χρόνια της ζωής της σύζυγός της ήταν ο εφοπλιστής και τραπεζίτης Στρατής Ανδρεάδης (1905-1989).

Η Νόνικα Γαληνέα φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μακρή και στην ηλικία των 14 ετών μεταγράφηκε στη Φλωρεντία. Τον επόμενο χρόνο πήγε στο αγγλικό σχολείο Montre-Satelard School στην Ελβετία, και στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο. Κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Η Νόνικα Γαληνέα παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση, νευρολόγο στην Ελλάδα, και έζησαν στο Παρίσι για 5 χρόνια όπου έκαναν τρία παιδιά τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα (γ.1957) και την Μαρία-Αμαλία (γ.1961). Η Αριέττα Μουτούση έχει σημαντική πορεία στο θέατρο και την τηλεόραση ενώ η Αμαλία Μουτούση έχει πολύ σημαντική πορεία στο χώρο του θεάτρου.

Η σταδιοδρομία της ξεκινάει με εξετάσεις στο Θέατρο τέχνης το 1963 όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Συνεργαζόταν με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.α. Από το 1969, έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Στη συνέχεια, η Νόνικα Γαληνέα συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο. Επίσης, έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο, καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.α.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της ζει στο Λονδίνο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της: «Η ζωή μου» εκδόσεις Λιβάνη 2005, «Επέστρεφε» εκδόσεις Ιανός, 2007. Διακρίσεις: Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη»,για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

Νόνικα Γαληνέα: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1968Η Λεωφόρος του Μίσους
1971Η Κόρη του Ήλιου
1972Η κόμησσα της Κέρκυρας 
1972Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εμείς
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Ο Παράξενος Ταξιδιώτης ΕΙΡΤ
1981|1981Οι Πρωταγωνιστές ΥΕΝΕΔ
1992|1992Τμήμα ηθών: Ζιγκολό ΑΝΤ1
1992|1992Το 13ο ΚιβώτιοΑΝΤ1
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1966Η δολοφονία του Μαρά 
1967Απόψε αυτοσχεδιάζουμε 
1967Το βαλς των ταυρομάχων 
1968Η δικηγορίνα 
1968Η σκιά 
1969Δον Ζουάν 
1969Η καλή καρδιά της Ελεονώρας 
1971Βασίλισσα Αμαλία 
1971Τεσσέρα δωμάτια με κήπο 
1972Πρόσεξε το σκαλοπάτι 
1974Η δίκη των φακέλλων 
1976Ο γλάρος 
1978Μερικοί το προτιμούν καυτό! 
1978Πέπσι 
1979Μάρτυς κατηγορίας 
1979Ο Άντρας της Ζωής μου 
1980Καινούργια σελίδα 
1981Σουίτα για δύο 
1982Μια σταθερή σύζυγος 
1985Παράξενο Ιντερμέτζο 
1986Ευαίσθητη ισορροπία 
1987Ταξίδι Μεγάλης Μέρας Μέσα στη Νύχτα 
1988Λεωφορείο ο πόθος 
1989Φήμες 
1991Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας 
1991Η κυρία του Μαξίμ 
1996Ο χορός του θανάτου 
2002Ταξίδι Μεγάλης Μέρας Μέσα στη Νύχτα 
2003Something unspoken 
2003The Stronger 
2003Ευαίσθητη ισορροπία 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΓαλανός Τάκης
Επόμενο άρθροΝίκος Γαρυφάλλου 1937-2009

Σχετικές αναρτήσεις

Γκάτση Νανά

Η Νανά Γκάτση (Κατσιώτου) γεννήθηκε στην Αθηνά το 1920.Σουμπρέτα, η οποία διακρίθηκε ως «νουμερίστα» σε επιθεωρήσεις και «βαριετέ».Το καλοκαίρι του 1944 εμφανίστηκε με επιτυχία...

Παπουτσάκη Κατερίνα

Η Κατερίνα Παπουτσάκη γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1979 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Κατάγεται απο τη Σητεία της Κρήτης.Σπούδασε στη δραματική σχολή «Ίασμος» του Βασίλη...

Μπουρνόζου Πίτσα

Η Πίτσα Μπουρνόζου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου του 1945 και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, μεταφράστρια και ποιήτρια.Έδειξε από μικρή το ταλέντο της. Μαθήτρια ακόμα στο Ινστιτούτο Αγγλικών IAS, έπαιξε το...

Τελευταίες αναρτήσεις