21.7 C
Athens
Κατηγορία:

Μπινιάρης Γκίκας

Παρόμοια αρθρα

Ο Γκίκας Μπινιάρης ήταν σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και λογοτέχνης.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1915 και η καταγωγή του ήταν Υδραίϊκη. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο παίζοντας με όλους τους μεγάλους θιάσους.

Προσλήφθηκε στο θίασο του Βασιλικού Θεάτρου του οποίου και αποτέλεσε βασικό στέλεχος.
Παράλληλα έγραψε πολλά θεατρικά έργα και είχε πολλές φορές επιμεληθεί των θεατρικών παραστάσεων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς.

Στη λογοτεχνία εμφανίσθηκε με αρκετά διηγήματα που εξέδωσε σ΄ ένα τόμο με τον τίτλο, “Μαριονέττες”.
Στη συνέχεια εξέδωσε το μυθιστόρημα “Το αγόρι της γελαστής χερσονήσου”.

Ο Γκίκας Μπινιάρης μιλούσε επίσης αγγλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος του Πειραιά παρά τη πλατεία Κοραή.

Ιστορική ανάμνηση έχει μείνει η εμφάνισή του στα πλαίσια εορτής ναυτικής εβδομάδας, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στον Πειραιά, παρουσία των Βασιλέων και εκπροσώπων της κυβέρνησης με την περίφημη απαγγελία του “Ο Ματρόζος” όπου και είχε αποθεωθεί.

Έφυγε από τη ζωή το 1980 από επιδημία γρίπης και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Ανάστασης στο Κερατσίνι Πειραιά .

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας

1956

Η άγνωστος

1958

Μπομπουλίνα

1959

Το νησί των γενναίων

1960

Έγκλημα στα παρασκήνια

1960

Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ

1961

Στέγνωσαν τα δάκρυά μας

1962

Οργή

1964

Η αστεφάνωτη

1965

Το λάθος

1967

Πειραιάς ώρα 7:30

1967

Ήθελε να γίνει βασιλιάς

1971

Η χαραυγή της νίκης

1972

Μια μάνα κατηγπρείται

1974

Παύλος Μελάς

1980

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

Προηγούμενο άρθροΜπελίντα Καίτη
Επόμενο άρθροΜπόγρης Δημήτρης

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα