Ελληνικός Κινηματογράφος Ζωγράφου Αλίκη
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΖούνης Λάμπρος
Επόμενο άρθροΘειακός Γιάννης

Τυχαία Αρθρα

Παύλος Ευαγγελόπουλος

Ο Παύλος Ευαγγελόπουλος γεννήθηκε στο Κέδρος της Καρδίτσας στις 15 Ιανουαρίου του 1962 και είναι Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Αποτέλεσε...

Άλκις Κούρκουλος

Ο Άλκης Κούρκουλος είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1967. Ο πατέρας του ήταν ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος και η...

Ζωγράφου Αλίκη

Η Αλίκη Ζωγράφου (Μαυροειδή) ήταν ηθοποιός και τραγουδίστρια της Λυρικής Σκηνής. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1916. Μητέρα του τραγουδιστή του νέου κύματος, Γιώργου Ζωγράφου. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο με τη Μαρίκα Καλφοπούλου, αποφοιτώντας με άριστα.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1932 στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη,στο έργο του Ζακ Ντεβάλ «Οι μαιτρέσες του μπαμπά». Το καλοκαίρι του 1935, περιόδευσε με τον θίασο Μαίρης Μυρά-Ν. Νικολόπουλου όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον επίσης ηθοποιό Νίκο Ζωγράφο.
Το 1944, και ενώ ο γιος της ήταν μόλις 8 ετών, εγκατέλειψε την οικογένειά της και πήγε στην Αίγυπτο. Ο σύζυγός της πέθανε από τη στενοχώρια του και οι γονείς της αυτοκτόνησαν. Διετέλεσε μονωδός της ΕΛΣ από την ίδρυσή της το 1939-40. Κατά τις περιόδους 1940-43 και 1947-57 πρωταγωνίστησε σε δέκα οπερέτες και έξι όπερες, σε πάνω από είκοσι παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών.
Ερμήνευσε βασικούς και δευτερεύοντες ρόλους στα έργα Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Ο Βαρόνος Ατσίγγανος [Der Zigeunerbaron], Τζάννι Σκίκκι [Gianni Schicchi], Τζουντίττα [Giuditta], Κάρμεν [Carmen], Η Εύθυμη Χήρα [Die lustige Witwe], Η χώρα του μειδιάματος [Das Land des Lächelns], Ρέα, Στον κάμπο [Tiefland], Μια νύχτα στη Βενετία [Eine Nacht in Venedig], Παλιάτσοι [Pagliacci], Ο Βαφτιστικός, Το ρόδο του Τυρόλου [Der Vogelhändler], Η Πουλημένη Μνηστή [Prodaná nevěsta], Ο Πρωτομάστορας, Το σπίτι των τριών κοριτσιών [Das Dreimädelhaus], Τραβιάτα [La traviata], Φρειδερίκη [Friederike].
Παράλληλα, υπήρξε ηθοποιός πρόζας. Συνεργάστηκε με κρατικά θέατρα και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.
Μεταξύ 1961 και 1972 συμμετείχε σε 28 κινηματογραφικές ταινίες όπως οι Νάνος και 7 χιονάτες, Εφοπλιστίνα και Το προξενιό της Άννας (1972).
Από το 1939 έως το 1957, έλαβε μέρος σε 8 παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου.
Απεβίωσε στην Αθήνα το 1992.
Φιλμογραφία
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα ! (1972) [Ολυμπία]
Συμμορία εραστών (1972) [Μάγδα Σαλταμούρη]
Το προξενιό της Άννας (1972) [Ελισάβετ]
Η εφοπλιστίνα (1971) [Γεράκη]
Ο Μανωλιός ξαναχτυπά (1971)
Ο νάνος και οι 7 Χιονάτες (1970)
Η οργή του αδικημένου (1969)
Κοντά σου γνώρισα την αγάπη (1969) [Μάρω]
Ένας κλέφτης με φιλότιμο (1968)
Οι κολασμένοι (1966)
Με πότισες φαρμάκι (1965)
Φτωχολογιά (1965)[μητέρα Άννας]
Η μοίρα μιας ορφανής (1965)
Τέντυ μπόυ… αγάπη μου (1965) [Μαρίκα Ματσακούλη]
Το φυλαχτό της μάνας (1965)
Αυτοί που ξέχασαν το Θεό (1964) [Μιράντα Ασημάκη, μητέρα Λίζας]
Η δική σου μοίρα με σέρνει (1964)[μητριά Μαρίας]
Δίψα για ζωή (1964) [Σπαχή]
Λόλα (1964) [γυναίκα που φροντίζει τη Λόλα]
Ο κράχτης (1964) [κ. Καγιάφα]
Ένας ντελικανής (1963) [Πανάγω Ποντίκη]
Ο κύριος Πτέραρχος (1963) [Θοδώρα Στριγγάρη]
Ο μπαμπάς μου κι Εγώ (1963)
Τερέζα (1963)
Θρίαμβος (1962)
Νόμος 4000 (1962) [μητέρα τέντυ-μπόϋ]
Οι υπερήφανοι (1962) [Πηγή Μπούρνοβα]
Το ταξίδι (1962) [Μαρία Τρέντη]
Ο θάνατος του παλικαριού (1961)

Similar Articles

Αρθρα

Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 655ο

Τις ερωτήσεις επιμελήθηκε o δημοσιογράφος, Χρήστος Κωνσταντίνου.Facebook: Xristos KonstantinouInstagram: xristoskp Για περισσότερα κουίζ πατήστε εδώ. Κουίζ Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 655ο

Διπλοπεννιές

Η ταινία, "Διπλοπεννιές" προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 463.853 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 101 ταινίες. Στην Ιαπωνία η ταινία προβλήθηκε με τίτλο...

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 632ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 632ο