14.7 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Σούζη τρως… Ποια ήταν η Ρένα Πασχαλίδου; (βίντεο)

Η Ρένα Πασχαλίδου γεννήθηκε το 1911 και...

Θανάσης Βέγγος. Γιατί τόσα χαστούκια; (βίντεο)

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας από τους...
ΑρχικήHθοποιοίΑλίκη Ζωγράφου 1916-1992

Σχετικές αναρτήσεις

Αλίκη Ζωγράφου 1916-1992

Η Αλίκη Ζωγράφου (Μαυροειδή) ήταν ηθοποιός και τραγουδίστρια της Λυρικής Σκηνής. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1916. Μητέρα του τραγουδιστή του νέου κύματος, Γιώργου Ζωγράφου. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο με τη Μαρίκα Καλφοπούλου, αποφοιτώντας με άριστα.

ΗΑλίκη Ζωγράφου πρωτοεμφανίστηκε το 1932 στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο έργο του Ζακ Ντεβάλ, “Οι μαιτρέσες του μπαμπά”. Το καλοκαίρι του 1935, περιόδευσε με τον θίασο Μαίρης Μυράτ – Ν. Νικολόπουλου όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον επίσης ηθοποιό Νίκο Ζωγράφο.

Το 1944, και ενώ ο γιος της ήταν μόλις 8 ετών, ηΑλίκη Ζωγράφου εγκατέλειψε την οικογένειά της και πήγε στην Αίγυπτο. Ο σύζυγός της πέθανε από τη στενοχώρια του και οι γονείς της αυτοκτόνησαν. Διετέλεσε μονωδός της ΕΛΣ από την ίδρυσή της το 1939-40. Κατά τις περιόδους 1940-43 και 1947-57 πρωταγωνίστησε σε δέκα οπερέτες και έξι όπερες, σε πάνω από είκοσι παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών.

Ερμήνευσε βασικούς και δευτερεύοντες ρόλους στα έργα Η νυχτερίδα (Die Fledermaus), Ο Βαρόνος Ατσίγγανος (Der Zigeunerbaron), Τζάννι Σκίκκι (Gianni Schicchi), Τζουντίττα (Giuditta), Κάρμεν (Carmen), Η Εύθυμη Χήρα (Die lustige Witwe), Η χώρα του μειδιάματος (Das Land des Lächelns), Ρέα, Στον κάμπο (Tiefland), Μια νύχτα στη Βενετία (Eine Nacht in Venedig), Παλιάτσοι (Pagliacci), Ο Βαφτιστικός, Το ρόδο του Τυρόλου (Der Vogelhändler), Η Πουλημένη Μνηστή (Prodaná nevěsta), Ο Πρωτομάστορας, Το σπίτι των τριών κοριτσιών (Das Dreimädelhaus), Τραβιάτα (La traviata), Φρειδερίκη (Friederike).

Παράλληλα, υπήρξε ηθοποιός πρόζας. Συνεργάστηκε με κρατικά θέατρα και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Μεταξύ 1961 και 1972 συμμετείχε σε 28 κινηματογραφικές ταινίες όπως οι “Νάνος και 7 χιονάτες”, “Εφοπλιστίνα” και “Το προξενιό της Άννας” (1972).
Από το 1939 έως το 1957, έλαβε μέρος σε 8 παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου.

Σύζυγός της υπήρξε ο σκηνογράφος και ηθοποιός Νίκος Ζωγράφος με τον οποίον έχουν γιο τον τραγουδιστή Γιώργο Ζωγράφο. ΗΑλίκη Ζωγράφου απεβίωσε στην Αθήνα το 1992.

Αλίκη Ζωγράφου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1961Ο θάνατος του παλλικαριού
1962Θρίαμβος
1962Νόμος 4000
1962Οι υπερήφανοι
1962Ταξίδι
1963Ένας Ντελικανής
1963Ο κος πτέραρχος
1963Ο μπαμπάς μου κι εγώ
1964Αυτοί που ξέχασαν το Θεό
1964Δίψα για ζωή
1964Η δική σου μοίρα με σέρνει
1964Κράχτης
1964Λόλα
1964Οι κολασμένοι
1965Η μοίρα μιας ορφανής
1965Με Πότισες Φαρμάκι
1965Τέντι μπόι αγάπη μου
1965Το φυλαχτό της μάνας
1965Φτωχολογιά
1968Ένας Κλέφτης… Με Φιλότιμο
1969Η οργή του αδικημένου
1969Κοντά σου γνώρισα την αγάπη
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες
1971Η εφοπλιστίνα
1971Ο Μανωλιός ξαναχτυπά
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα
1972Συμμορία εραστών
1972Το Προξενιό της Άννας

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Δεληγιάννη-Δημοπούλου Βεατρίκη (Βέρα)

Η Βεατρίκη Δεληγιάννη ήταν ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου για τριάντα χρόνια (1951-1981).  Από τα βασικά και μόνιμα στελέχη του Εθνικού Θεάτρου από το 1951...

Νεφέλη Ορφανού 1948-

Η Νεφέλη Ορφανού είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969).Την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο...

Μαρίκα Ανθοπούλου 1899-1974

Η Μαρίκα Ανθοπούλου γεννήθηκε το 1899 σε θεατρικό περιβάλλον.Ήταν κόρη της τραγουδίστριας όπερας Μάγδας Κομνηνού και από παιδική ηλικία (13 ετών) εμφανίστηκε στη σκηνή...

Τελευταίες αναρτήσεις