12.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜιχαήλ Λιάνα

Σχετικές αναρτήσεις

Μιχαήλ Λιάνα

Η Λιάνα Μιχαήλ – Γλίτσου (στην κινηματογράφο εμφανίστηκε απλά ως Λιάνα Μιχαήλ) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και φιλόλογος.

Γεννήθηκε το 1924 στον Πειραιά και στην παιδική της ηλικία εμφανίστηκε σε επιθεωρήσεις των θεατρικών επιχειρήσεων του πατέρα της.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μπαστιά καθώς και στη Φιλοσοφική Σχολή και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Συγκρότησε θιάσους και πραγματοποίησε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενώ ρόλους ενσάρκωσε και στον κινηματογράφο.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην ιδιαίτερη πατρίδα της τα Ψαρά, ενώ πέθανε σε νοσοκομείο στην Γερμανία.

Με τη διαθήκη της άφησε όλοι της την περιουσία στον Δήμο Ψαρών με μοναδικό όρο να συντηρείται η εκκλησία των Αγίων Σπυρίδωνα και Ταξιάρχη που βρίσκεται πλησίον της οικίας της.

Δυστυχώς ο Δήμος Ψαρών και ο Ε.Ο.Τ. γκρέμισαν την οικία της για να χτιστεί στην θέση του ξενοδοχείο στις αρχές του 1980.
Φιλμογραφία
Το κορίτσι με τα παραμύθια (1956)
Τα μαναβάκια (1957)
Για το ψωμί και τον έρωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957) [Ελένη]
Μπαρμπα Γιάννης ο Κανατάς (1957) [Φλοράνς]
Μια ζωή την έχουμε! (1958)
Η ζαβολιάρα (1959)
Μάνα μου τον αγάπησα (1961)

Αναδημοσίευση άρθρου απο το  greekactor.blogspot.gr

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Τα νησιά του Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 16ο

Ποια είναι η Μαργαρίτα Πιο γνωστό για τη διάσημη ποδηλατάδα κάτω από το κάστρο των Ενετών στο λιμάνι της Κω, το «Ποια είναι η Μαργαρίτα»...

Οι καταφρονεμένοι

Περίληψη: Ένας τίμιος κι εργατικός κηπουρός, ο Σταμάτης, δουλεύει σε μια βίλα της Κηφισιάς και έχει μια κόρη, την Αννούλα, που σπουδάζει ιατρική. Όταν...

Νόνικα Γαληνέα 1938-

Η Νόνικα Γαληνέα (Αντιγόνη Μουτούση) είναι Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια, επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 1938. Εχει μεταφράσει 17 θεατρικά έργα και...

Τελευταίες αναρτήσεις