20.3 C
Athens
Κατηγορία:

Μιχαήλ Λιάνα

Η Λιάνα Μιχαήλ – Γλίτσου (στην κινηματογράφο εμφανίστηκε απλά ως Λιάνα Μιχαήλ) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και φιλόλογος.

Γεννήθηκε το 1924 στον Πειραιά και στην παιδική της ηλικία εμφανίστηκε σε επιθεωρήσεις των θεατρικών επιχειρήσεων του πατέρα της.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μπαστιά καθώς και στη Φιλοσοφική Σχολή και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Συγκρότησε θιάσους και πραγματοποίησε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενώ ρόλους ενσάρκωσε και στον κινηματογράφο.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην ιδιαίτερη πατρίδα της τα Ψαρά, ενώ πέθανε σε νοσοκομείο στην Γερμανία.

Με τη διαθήκη της άφησε όλοι της την περιουσία στον Δήμο Ψαρών με μοναδικό όρο να συντηρείται η εκκλησία των Αγίων Σπυρίδωνα και Ταξιάρχη που βρίσκεται πλησίον της οικίας της.

Δυστυχώς ο Δήμος Ψαρών και ο Ε.Ο.Τ. γκρέμισαν την οικία της για να χτιστεί στην θέση του ξενοδοχείο στις αρχές του 1980.
Φιλμογραφία
Το κορίτσι με τα παραμύθια (1956)
Τα μαναβάκια (1957)
Για το ψωμί και τον έρωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957) [Ελένη]
Μπαρμπα Γιάννης ο Κανατάς (1957) [Φλοράνς]
Μια ζωή την έχουμε! (1958)
Η ζαβολιάρα (1959)
Μάνα μου τον αγάπησα (1961)

Αναδημοσίευση άρθρου απο το  greekactor.blogspot.gr

Προηγούμενο άρθροΜεταξά Μαίρη
Επόμενο άρθροΙεροκλής Μιχαηλίδης (1960-)

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα