34.1 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΛαυρέντης Διανέλλος 1911-1978

Σχετικές αναρτήσεις

Λαυρέντης Διανέλλος 1911-1978

Ο Λαυρέντης Διανέλλος ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κατέχει τον τίτλο του πιο παραγωγικού έλληνα ηθοποιού, με τουλάχιστον 207 ταινίες στο ενεργητικό του. Διακρίθηκε σε ρόλους «πατέρα», δίπλα σε μεγάλες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου.

Λαυρέντης Διανέλλος
Ο Λαυρέντης Διανέλλος με τη σύζυγό του, ηθοποιό και τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, Φρόσω Κοκκόλα.

Ο Λαυρέντης Διανέλλος γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας το 1911 και ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές και συνεργάτες του Καρόλου Κουν, στη σχολή του οποίου γνώρισε τη σύζυγό του Φρόσω Κοκκόλα, ηθοποιό και τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Ο Λαυρέντης Διανέλλος πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1936 με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Την περίοδο 1936-1940 εντάχθηκε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ το 1947 συνεργάστηκε με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη. Το 1954 άρχισε η συνεργασία του με τον μεγάλο κωμικό Μίμη Φωτόπουλο, η οποία και κράτησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ευρείας γκάμας ηθοποιός, έπαιξε από κλασικό θέατρο έως επιθεώρηση και ελληνική κωμωδία («Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Όπως αγαπάτε» του Σαίξπηρ, «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή, «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ κ.ά.).

Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1938 στην ελληνο-αιγυπτιακή παραγωγή «Δόκτωρ Επαμεινώνδας», που σκηνοθέτησε ο εβραίος Τόγκο Μιζραχί, με πρωταγωνιστές τον Παρασκευά Οικονόμου και τις αδελφές Καλουτά. Από το 1955 καθιερώθηκε στον ελληνικό κινηματογράφο, παίζοντας με την ίδια άνεση στο δράμα, στην κωμωδία, αλλά και στο μιούζικαλ, σε αξιόλογους δεύτερους ρόλους.

Για περισσότερες βιογραφίες πατήστε ΕΔΩ.

Λαυρέντης Διανέλλος 1911-1978
Ο Λαυρέντης Διανέλλος.

Στη διάρκεια της κινηματογραφικής του καριέρας, ο Λαυρέντης Διανέλλος υποδύθηκε τον πατέρα πολλών πρωταγωνιστριών και πρωταγωνιστών, με πιο χαρακτηριστική την ερμηνεία του στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Μανταλένα» (1960), δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι ερμηνείες του στις ταινίες «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Ο Θόδωρος και το Δίκαννο» (1962), «Το πιο λαμπρό αστέρι» (1967) και «Η Αλίκη Δικτάτωρ» (1972). Το 1971 τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία του Δημήτρη Παπακωνσταντή «Ολοκαύτωμα».

Ο Λαυρέντης Διανέλλος έφυγε από τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1978 στο Σιάτλ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) και κηδεύτηκε στη Ραφήνα στις 19 Σεπτεμβρίου 1978.

Η κόρη του, Μαρία Διανέλλου έχει πει…

«Ο πατέρας μου ήταν ένας γλυκός, ταπεινός και με ευρύ πνεύμα άνθρωπος. Ήταν αυτό που βλέπουμε όλοι στις ταινίες. Δεν με μάλωσε ποτέ. Ήταν άνθρωπος της συζήτησης, που έδινε συμβουλές σε όλους. Στους συναδέλφους του ήταν πολύ αγαπητός. Τον λάτρευαν όλοι, γιατί ήταν πολύ χαμηλών τόνων. Εκείνον που θυμάμαι να έρχεται στο σπίτι μας πολύ συχνά και ήταν ο καλύτερος φίλος του ήταν ο Μίμης Φωτόπουλος» επισημαίνει συγκινημένη η Μαρία Διανέλλου.

«Αυτό που έζησα με την πυρκαγιά στο Μάτι δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Ακόμα και ο μπαμπάς μου, αν του έδιναν ένα τέτοιο σενάριο, θα ήταν δύσκολο να παίξει τον ρόλο. Η πύρινη κόλαση έλιωσε τα πάντα μέσα στο σπίτι. Δεν έμεινε τίποτα, ούτε από το αρχείο του μπαμπά μου και της μαμάς μου. Σκεφτείτε δεν έχω πλέον ούτε μία φωτογραφία τους. Κάηκαν όλα.
Απόσπασμα από την Espresso.

Λαυρέντης Διανέλλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1948Μαντάμ Σουσού 
1948Οι Γερμανοί ξανάρχονται… 
1951Το παιδί μου πρέπει να ζήσει 
1955Γλέντι λεφτά κι αγάπη 
1955Ιστορία μιας κάλπικης λίρας 
1956Αρπαγή της Περσεφόνης 
1957Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο 
1957Ο Φανούρης και το σόι του 
1957Ο γυναικάς 
1957Ο μεγαλοκαρχαρίας 
1957Τα τρία παιδιά Βολιώτικα 
1957Της νύχτας τα καμώματα 
1958Ένας ήρως με παντούφλες 
1958Η κυρά μας η μαμμή 
1958Μια ζωή την έχουμε! 
1958Μια λατέρνα μια ζωή 
1958Ο λεφτάς 
1958Ο μισογύνης 
1958Οι καβγατζήδες 
1958Τέσσερις νύφες και ένας γαμπρός 
1958Το κορίτσι της αμαρτίας 
1959Άντρα θέλω με πυγμή 
1959Ένας βλάκας και μισός 
1959Διακοπές στην Κολλοπετινίτσα 
1959Νταντά με το ζόρι 
1959Ο Ηλίας του 16ου
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Έγκλημα στα παρασκήνια 
1960Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες 
1960Μανταλένα 
1960Μας κλέψανε τη Γκόλφω 
1960Το αγόρι π’ αγαπώ 
1960Το γεφύρι του πεπρωμένου 
1961Αγάπη και θύελλα 
1961Δουλέψτε για να φάτε 
1961Η Λίζα και η Άλλη 
1961Η ζωή μου αρχίζει με σένα 
1961Κατήφορος 
1961Ο θάνατος θα ξανάρθει 
1961Οι 900 της Μαρίνας
1961Τα Σαράντα Παλληκάρια 
1961Το παιδί του μεθύστακα 
1961Χαμένα όνειρα 
1962Δουλειές του ποδαριού 
1962Εξομολόγηση μιας μητέρας 
1962Νόμος 4000
1962Ο Θόδωρος και το δίκανο 
1962Ο χρυσός και ο τενεκές 
1963Ένας βλάκας… με πατέντα! 
1963Η Ψεύτρα 
1963Ο άσωτος 
1963Ο τρελλάρας 
1963Το μεγάλο αμάρτημα 
1963Το μεροκάματο του πόνου 
1963Το τεμπελόσκυλο 
1964Άπονη ζωή 
1964Έκλεψα τη γυναίκα μου 
1964Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 
1964Αλύγιστη στη ζωή 
1964Δρόμος χωρίς σύνορα 
1964Είναι μεγάλος ο καημός 
1964Η αστεφάνωτη 
1964Κάθε λιμάνι και καημός 
1964Λόλα 
1964Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του 
1964Ο ζητιάνος μιας αγάπης 
1964Ο πολύτεκνος 
1964Το Κορίτσι του Πόνου 
1965Όταν σημάνουν οι καμπάνες 
1965Απόκληροι της κοινωνίας 
1965Γιατί μ’ εγκατέλειψες 
1965Δεν μπορούν να μας χωρίσουν 
1965Δύσκολοι δρόμοι 
1965Είναι ένας… τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος 
1965Η πικραγαπημένη 
1965Θύελλα σε παιδική καρδιά 
1965Κατάρα με δέρνει βαριά 
1965Μια γυναίκα χωρίς ντροπή 
1965Ξαναγύρισε κοντά μου 
1965Ο επαναστάτης 
1965Ο μεγάλος όρκος 
1965Ο νικητής 
1965Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου 
1965Τιμωρία 
1965Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη 
1965Το φτωχόπαιδο 
1965Τσακισμένη από την ορφάνια 
1966Αγάπη που δε Σβήνει ο Χρόνος 
1966Αδικία 
1966Αρτίστα 
1966Είμαι μάνα και πονώ 
1966Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης 
1966Η βουλευτίνα 
1966Η μοίρα μας χτύπησε σκληρά 
1966Κάνε τον πόνο μου χαρά 
1966Κάποια μάννα αναστενάζει… 
1966Κατηγορώ τους ανθρώπους 
1966Μαζί σου για πάντα 
1966Με τη λάμψη στα μάτια 
1966Ο ζεστός μήνας Αύγουστος 
1966Ο παπατρέχας 
1966Οι άγγελοι της αμαρτίας 
1966Σύντομο διάλειμμα 
1966Τώρα που φεύγω απο τη ζωή 
1966Φως νερό τηλέφωνο…οικόπεδα με δόσεις 
1966Χωρίσαμε ένα δειλινό 
1967Άδικη κατάρα 
1967Αν μιλούσε το παρελθόν μου 
1967Αυτή η γη είναι δική μας 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1967Δάκρυα οργής 
1967Η γόησσα 
1967Η κοινωνία μας αδίκησε 
1967Η ώρα της δικαιοσύνης 
1967Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί 
1967Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν 
1967Κατάρα είναι ο χωρισμός 
1967Ματωμένη γη 
1967Νόμος της ζωής 
1967Ο προδότης 
1967Ουδείς Αναμάρτητος 
1967Πάρε κόσμε 
1967Πειραιάς ώρα 7,30′
1967Στο κατώφλι της μοίρας 
1967Τα δολλάρια της Ασπασίας 
1967Τα ψίχουλα του κόσμου 
1967Το Πιο Λαμπρό Αστέρι 
1967Το κορίτσι της οργής 
1967Χαϊδάρι: 3,30 αποδράσατε
1968Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μορφή σου 
1968Ζήσε για την αγάπη μας 
1968Η Ώρα της Οργής 
1968Η Αρχόντισσα κι’ ο Αλήτης 
1968Η Ζηλιάρα 
1968Η μοίρα μιας γυναίκας 
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι 
1968Καρδιά που λύγισε από τον πόνο 
1968Κατηγορούμενη απολογήσου 
1968Μείνε κοντά μου αγαπημένε 
1968Ξεριζωμένη γενηά 
1968Ο Αλύγιστος 
1968Ο Γοργοπόταμος 
1968Ο γίγας της Κυψέλης 
1968Ο μεγάλος διχασμός 
1968Ο παληάτσος 
1968Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ 
1968Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου 
1968Πολύ Αργά για Δάκρυα 
1968Ποτέ δεν είναι αργά 
1968Τα Ξένα Χέρια Είναι Πικρά 
1968Ταπεινός και καταφρονεμένος 
1968Το Κορίτσι του Λούνα παρκ 
1969Ένας Μάγκας στα Σαλόνια 
1969Αγωνία 
1969Ας με κρίνουν οι ένορκοι 
1969Γιατί με πρόδωσες 
1969Δραπέτες του Μπούλκες 
1969Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά 
1969Η αρχόντισσα της κουζίνας 
1969Η θυσία μιας γυναίκας 
1969Θέλω Πίσω το Παιδί μου 
1969Κουρέλι της ζωής 
1969Κυνηγημένη προσφυγοπούλα 
1969Ξύπνα Καημένε Περικλή 
1969Ο άνθρωπος της καρπαζιάς 
1969Παιδί μου, αγάπη μου 
1969Στον ίσκιο του θεού 
1969Το τελευταίο αντίο 
1969Τρεις τρελοί για δέσιμο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ 
1970Η ζωή μου στα χέρια σου 
1970Η σκλάβα 
1970Μια γυναίκα στην αντίσταση 
1970Ο Αστραπόγιαννος 
1970Ο δοσίλογος 
1970Οι γενναίοι του Βορρά 
1970Που πας χωρίς αγάπη 
1970Σε ικετεύω αγάπη μου 
1970Σταυραετοί στα Μετέωρα 
1970Τα αδέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση 
1970Το όνειρο της Κυριακής 
1971Αδέλφια μου αλήτες πουλιά 
1971Διακοπές στο Βιετνάμ 
1971Η Κόρη του Ήλιου 
1971Η Μεγάλη Στιγμή του ’21: Παπαφλέσσας
1971Η εφοπλιστίνα 
1971Μαντώ Μαυρογένους 
1971Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή! 
1971Οι εγωισταί 
1971Ολοκαύτωμα 
1972Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια 
1972Ερωτική Συμφωνία 
1972Η Αλίκη Δικτάτωρ 
1972Κατηγορώ τη ζωή 
1972Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας 
1972Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη 
1972Οι ξενητεμένοι 
1972Σουλιώτες 
1972Στην Πόλη αγαπηθήκαμε 
1973Όργια σε τιμή ευκαιρίας 
1973Η Αλίκη της σύγχρονης γενιάς 
1973Η Μαρία της Σιωπής 
1973Σ’ έχω ανάγκη απόψε πολύ 
1973Τα χρόνια της οργής 
1974Εσμέ η τουρκοπούλα 
1974Ο αποστάτης 
1975Στα δίχτυα του τρόμου 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΘάνος Λειβαδίτης 1934-2005
Επόμενο άρθροΜήτση Κωνσταντάρα 1922-1985

Σχετικές αναρτήσεις

Θηβαίος Νίκος

Νίκος Θηβαίος Ο Νίκος Θηβαίος ήταν ηθοποιός του Μουσικού Θεάτρου. Γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1993. Μέλος του Σ.Ε.Η. το 1925. Εμφανίστηκε σε οπερέτες (στον...

Ζαννίνο 1923-1995

Ο Ζαννίνο, με πραγματικό όνομα Γιάννης Παπαδόπουλος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Αυγούστου του 1923. Ταλαντούχος ηθοποιός, με χαρακτηριστικά ιδιαίτερο στυλ, αν και έπαιξε κυρίως...

Μαρία Φωκά 1916-2001

Η Μαρία Φωκά (γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου 1916 και πέθανε στις 15 Ιουνίου 2001), ταλαντούχα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, έπαιξε σε δεύτερους...

Τελευταίες αναρτήσεις