22.3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜήτση Κωνσταντάρα 1922-1985

Σχετικές αναρτήσεις

Μήτση Κωνσταντάρα 1922-1985

Η Μήτση Κωνσταντάρα γεννιέται το 1922 στο Κολωνάκι ως το τρίτο παιδί μιας εύπορης οικογένειας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο Λάμπρος ήταν ο πρωτότοκος, γεννημένος το 1913, μετά ήρθε η Σάσα (1914) και οχτώ χρόνια αργότερα γεννιέται η Μήτση (ή Μήτσα για τους οικείους της), η οποία έρχεται στη ζωή σχεδόν ταυτόχρονα με τον θάνατο του πατέρα της Δημήτρη. Γι’ αυτό και την είπαν εξάλλου Μήτση.

Σαφώς αδικημένη από τον τρόπο που τη γνώρισε το νεότερο κοινό, ως αφανή παρτενέρ του φοβερού και τρομερού Λάμπρου Κωνσταντάρα δηλαδή, η Μήτση είχε μια ζηλευτή καριέρα και είχε κάνει τόσα πράγματα πριν έρθει στη ζωή της το εμπορικό σινεμά και την καθηλώσει στους περιοριστικούς αυτούς ρόλους.

Μήτση Κωνσταντάρα
Η Μήτση Κωνσταντάρα με έναν από τους μεγάλους έρωτες της. Εικάζεται πως ήταν ο Νικήτας Πλατής…

Η μικρή μεγαλώνει μέσα στη μεγαλοαστική οικογένεια με το κεντρικό κοσμηματοπωλείο και ζει άνετα παιδικά χρόνια. Όλοι της έχουν μάλιστα αδυναμία και κανείς δεν της χαλά χατίρι. Φοιτά σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία, κάνει κατ’ οίκον μαθήματα και την προορίζουν να ασχοληθεί με την πετυχημένη οικογενειακή επιχείρηση.

Τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια της, και ιδιαίτερα ο Λάμπρος, την αντιμετώπιζαν πάντα σαν μικρό παιδί. Ακόμα και σε μεγάλη ηλικία οι πολύ κοντινοί της άνθρωποι την αποκαλούσαν χαϊδευτικά Μίστα.

Η Μήτση Κωνσταντάρα ήταν μια δυναμική γυναίκα που παρά τις αυστηρές οικογενειακές συνθήκες και τις απαγορεύσεις, έκανε αυτό που αγαπούσε, έγινε θεατρίνα δηλαδή, χωρίς να δειλιάσει μάλιστα ούτε στιγμή.

Καλομαθημένη και προστατευμένη από όλους, και κυρίως τον Λάμπρο, δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από την αγάπη και την επιρροή του, όντας λες σε μια σφιχτή αγκαλιά που την έπνιγε.

Η Μήτση Κωνσταντάρα σπούδασε στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου αποφοίτησε με άριστα και πρωτοεμφανίστηκε το 1945 στην Πρώτη Κρατική Σκηνή με το έργο Αρλεζιάννα. Εκείνη την εποχή υπήρχε ένα είδος θεάτρου, τα ονομαστά Μπουλούκια. Η Μήτση υπηρέτησε αυτό το είδος με μεγάλη επιτυχία, κάτι όμως που την έκανε το μαύρο πρόβατο της οικογένειας για το δρόμο που ακολούθησε.

Για περισσότερες βιογραφίες πατήστε ΕΔΩ.

Το 1948, η Μήτση Κωνσταντάρα συμμετείχε στο θίασο Δημητρίου-Σκορδούλη-Κάσση,που κάνει περιοδεία στην Κωνσταντινούπολη για περίπου ένα χρόνο. Για κάποιο διάστημα εγκατέλειψε το θέατρο για οικογενειακούς λόγους. Εκείνη την περίοδο έμενε στο σπίτι του αδερφού της. Το 1961 επανέρχεται στο θέατρο αρχικά μόνη της στο θίασο της Μαίρης Αλκαίου και του Βασίλη Διαμαντοπούλου, στο έργο “Ένα Δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν” και ακολουθεί το έργο “Πέντε στρέμματα Παράδεισος” κ.α.

Από το 1964 και μετά, άρχισε να παίζει με τον αδερφό της Λάμπρο, σε θέατρο και σινεμά, σε παραστάσεις όπως “Μια Κυρία Ατυχήσασσα” (που στο σινεμά μεταφέρθηκε με τον τίτλο “Ο Στρίγκλος που έγινε αρνάκι”), “Τι 30, Τι 40, Τι 50“, “Υπάρχει και φιλότιμο” κ.α.

Τα πιο πολλά από αυτά τα έργα πήγαν και στον κινηματογράφο με άλλο τίτλο. Η Μήτση κοντά στον Λάμπρο ξέφυγε από την ανωνυμία και μαζί γυρίσανε περίπου 30 ταινίες.
Τη δεκαετία του ’70 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στα έργα “Αλκιβιάδης” του Ν. Τουτουντζάκη, “Δικαίωση” του Νίκου Ζακοπούλου” και πολλά άλλα έργα.
Έκανε όμως και αυτόνομη καριέρα και στην τηλεόραση τη δεκαετία του ’70 σε σειρές όπως: “Λούνα Παρκ“, “Εκείνες Και Εγώ”, “Μεθοριακός Σταθμός”, Παλιατζής κ.α.

Η Μήτση Κωνσταντάρα δεν απέκτησε παιδιά, διοχετεύοντας την αγάπη της στα ανίψια της. Άνθρωπος καλοσυνάτος και δοτικός, έκανε συνεχώς δώρα στους οικείους της και συνήθιζε να περνά τον ελεύθερο χρόνο της πλέκοντας. Και φροντίζοντας τις τέσσερις γάτες της φυσικά.

Η Μήτση Κωνσταντάρα παντρεύτηκε, μια φορά, κράτησε όμως πάντα την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν μάλιστα αντίστοιχα σκορποχέρα με τον Λάμπρο, γεμίζοντας όσους αγαπούσε με δώρα και αγάπη. Όσοι την ήξεραν καλά, την έβλεπαν διαρκώς με το χαμόγελο στα χείλη, με κέφι αλλά και μια απλόχερη αγκαλιά για όλους. Και προπάντων για τα δυο της αδέλφια, τον Λάμπρο και τη Σάσα.

Το μεγάλο πλήγμα στη ζωή της ήρθε τον Ιούνιο του 1985, όταν έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός, χτυπημένος εδώ και δυο χρόνια από διπλό εγκεφαλικό. Ο Λάμπρος είχε αποσυρθεί από τον έξω κόσμο και η Μήτση μαράζωνε μέρα με τη μέρα να τον βλέπει έτσι, καθώς ο Λαμπρούκος ήταν η μεγάλη της λατρεία και η παντοτινή της αφοσίωση.

Έπεσε λένε σε βαθιά μελαγχολία μετά τον θάνατό του και συνομιλούσε πια με τη φωτογραφία του. Έξι μήνες αργότερα, θα τον ακολουθούσε στον άλλο κόσμο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: χτυπήθηκε από εγκεφαλικό επεισόδιο και κατέληξε στις 22 Δεκεμβρίου 1985. Όλοι είπαν πως λυτρώθηκε κινώντας να πάει να τον βρει…
Κηδεύτηκε στον οικογενειακό τάφο στο Α΄ Νεκροταφείο.

Μήτση Κωνσταντάρα: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1951Να παιδί να μάλαμα 
1963Αφοσίωση 
1964Θα σε κάνω βασίλισσα 
1965Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές 
1965Υπάρχει και φιλότιμο 
1965Φτωχός αλλά τίμιος 
1966Ο αδελφός μου ο λόρδος 
1966Ο παπατρέχας 
1966Παράνομοι πόθοι 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1967Κάτι κουρασμένα παληκάρια 
1967Κολωνάκι διαγωγή μηδέν 
1967Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι 
1967Πατέρα κάτσε φρόνιμα 
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι 
1968Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο 
1969Η Νεράιδα και το Παληκάρι 
1969Ησαϊα… μη χορεύεις 
1969Ξύπνα Καημένε Περικλή 
1969Ο τζαναμπέτης 
1969Το ανθρωπάκι 
1969Φοβάται ο Γιάννης το θεριό…. 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένας τρελός γλεντζές 
1970Εσένα μόνο αγαπώ 
1970Κρίμα… το μπόι σου 
1971Ένα αγόρι… αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα 
1971Εθελοντής στον έρωτα 
1971Ο φαφλατάς 
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανά 
1971Της ζήλειας τα καμώματα 
1972Αγάπη μου παλιόγρια 
1972Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια 
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα 
1972Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη 
1972Τί 30… Τί 40… Τί 50…
1972Το ξενοδοχείο των διεφθαρμένων 
1973Ο φαντασμένος 
1981Ο Λαμπρούκος μπαλλαντέρ 
1982Φυλακές ανηλίκων 
1985Ο ιππότης της σφαλιάρας 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Αξιωματικός υπηρεσίας ΕΙΡΤ
1973|1973Επικίνδυνα βήματα ΥΕΝΕΔ
1973|1973Ψιλικατζίδικο ο Κόσμος ΕΙΡΤ 
1974|1974Λούνα Παρκ ΕΙΡΤ
1974|1974Μεθοριακός Σταθμός ΥΕΝΕΔ
1976|1976Εκείνες… κι Εγώ ΥΕΝΕΔ
1980|1980Ιούλιος και Ιουλιέτα ΕΡΤ
1981|1981Η Κραυγή των Λύκων ΥΕΝΕΔ
1982|1982Αυλές και ρετιρέ ΥΕΝΕΔ
1982|1982Ορκιστείτε παρακαλώ ΥΕΝΕΔ

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΛαυρέντης Διανέλλος 1911-1978
Επόμενο άρθροΛίζα Κουντούρη

Σχετικές αναρτήσεις

Βέρα Κρούσκα 1949-

Η Βέρα Κρούσκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Πήρε άδεια από την επιτροπή "Εξαιρετικών ταλέντων" για να φοιτήσει στη σχολή του Ωδείου Αθηνών σε...

Αλίκη Ζωγράφου 1916-1992

Η Αλίκη Ζωγράφου (Μαυροειδή) ήταν ηθοποιός και τραγουδίστρια της Λυρικής Σκηνής. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1916. Μητέρα του τραγουδιστή του νέου κύματος, Γιώργου Ζωγράφου....

Ρένα Ντορ

Η Ρένα Ντορ γεννήθηκε στην Πάτρα το 1917 και πέθανε στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου του 2000. Κηδεύτηκε από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Το πραγματικό της...

Τελευταίες αναρτήσεις