13.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΒασίλης Διαμαντόπουλος 1920-1999

Σχετικές αναρτήσεις

Βασίλης Διαμαντόπουλος 1920-1999

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 15 Νοεμβρίου του 1920 και απεβίωσε στις 5 Μαΐου του 1999. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση, στο μονόπρακτο, “Αυτός και το παντελόνι” του του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το 1966.
Μορφωμένος, καλλιεργημένος, ονειροπόλος, και πάντα σοβαρός και αυστηρός –κυρίως με τον εαυτό του – ο Βασίλης Διαμαντόπουλος εξέφραζε το ήθος και την ποιότητα σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία. Με ένα προσωπικό θεατρικό λόγο, κατάφερε από την αρχή της καριέρας του να αποδώσει με μοναδικό τρόπο, Ευρυπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Ίψεν, Ντε Φίλιππο, Πιραντέλο, Μπρεχτ, Ξενόπουλο, Πάρνη, Καμπανέλλη και πολλούς άλλους.

diamantopoulos mavraki
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και η Νταίζη Μαυράκη, Σταρ Ελλάς το 1952 και τρίτη Μις υφήλιος στην ταινία “Νυχτερινή περιπέτεια” 1953-54. (Σπάνιο αρχείο από το Μουσικό Θέατρο)

Γεννημένος στον Πειραιά και με σπουδές στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και του Καρόλου Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, προσπαθούσε σε κάθε ρόλο του να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε στο Θέατρο Τέχνης το 1942, παίζοντας μαζί με το δάσκαλό του, Κάρολο Κουν, στην «Αγριόπαπια» του Ιψεν. Από τότε καθιερώθηκε σαν ηθοποιός και μέχρι το 1949 απέδωσε εξαιρετικά πάνω από 30 ρόλους σε έργα που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης. Αμέσως μετά συνεργάστηκε για ένα χρόνο με τον θίασο της Κατερίνας, αλλά το 1950 προσλήφτηκε στο Εθνικό Θέατρο. Εκεί έπαιξε σε παραστάσεις σταθμούς, σκηνοθετημένες οι περισσότερες από τον Κάρολο Κουν. Μετά από συνεργασίες με άλλους θιάσους, επανήλθε το 1955 στο Εθνικό Θέατρο, και συμμετείχε σε σπουδαία έργα της θεατρικής Γραμματείας.

Το 1958 ίδρυσε το «Νέο Θέατρο» που λειτούργησε ως και το 1966 με πρωταγωνίστρια την τότε σύντροφό του Μαρία Αλκαίου. Για τις παραστάσεις εκείνης της εποχής, τιμήθηκε από την πολιτεία με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄.

Τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας πήγε στο Παρίσι και όταν επέστρεψε, συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και αργότερα με το «Θέατρο Σάτιρα» του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Εκείνη την εποχή ωστόσο, ο Διαμαντόπουλος είχε την ιδέα μιας τηλεοπτικής σειράς, την οποία μετέδωσε στον συγγραφέα Κώστα Μουρσελά και έτσι γράφτηκαν τα κείμενα της μοναδικής σειράς «Εκείνος κι Εκείνος», που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση το 1972. Το εκπληκτικό δίδυμο του Λουκά (Βασίλης Διαμαντόπουλος) και του Σόλωνα (Γιώργος Μιχαλακόπουλος), αγαπήθηκε, εν μέσω δικτατορίας, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, και οι ηθοποιοί έγιναν σύμβολα.

Με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα αντιμετώπισε και τον ελληνικό κινηματογράφο. Έπαιξε σε 21 ταινίες, και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Με τη Φίνος Φιλμ ξεκίνησε τη συνεργασία του το 1949 με την ταινία «Τελευταία Αποστολή», η οποία αποτέλεσε και την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών (1951). Έπαιξε και σε άλλες τρεις εξαιρετικές ταινίες της Φίνος Φιλμ: «To Αμαξάκι», «Νόμος 4000» και «To Ταξίδι».

Την αγάπη του για την υποκριτική τέχνη αλλά και για τους νέους, που όπως έλεγε ήταν η ελπίδα του, την εξέφρασε και στη διδασκαλία του, τόσο στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όσο και στη Σχολή του Κουν. Το 1989 ίδρυσε τη Σχολή «Θεατρικό Εργαστήρι» και αργότερα την ανωτέρα σχολή «Ίασμος» της οποίας το τμήμα της Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του.

Παντρεύτηκε δύο φορές, πρώτα με την ηθοποιό Τώνια Καράλη, με την οποία απέκτησε μία κόρη, και εν συνεχεία με την ηθοποιό Μαρίνα Γεωργίου, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Υπήρξε κομμουνιστής σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και στρατευμένος αγωνιστής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 05 Μαΐου του 1999, σε ηλικία 78 ετών.

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1948Μαρίνος Κοντάρας 
1949Τελευταία αποστολή 
1954Νυχτερινή περιπέτεια 
1956Αρπαγή της Περσεφόνης 
1957Της νύχτας τα καμώματα 
1957Το αμαξάκι 
1959Ερωτικές Ιστορίες 
1959Να Πεθερός, Να Μάλαμα! 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1961Ο θάνατος θα ξανάρθει 
1962Νόμος 4000
1962Ταξίδι 
1962Ψηλά τα χέρια Χίτλερ 
1963Αφοσίωση 
1964Μια εβδομάδα στον παράδεισο 
1966Une balle au coeur 
1977Ο τοίχος 
1978Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας 
1979Το χαμόγελο της Πυθίας 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927
1980Ο γυρολόγος 
1981Μάθε παιδί μου γράμματα 
1982Ο τελευταίος διάλογος 
1982Το κόκκινο τρένο 
1983Οι απόμαχοι 
1983Χωρίς μάρτυρες 
1987Τα Παιδιά της Χελιδόνας 
1991Ισημερία 
1996Καβάφης 
1997Μπίζνες στα Βαλκάνια 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Βουτσάς 1931-2020

Ο Κώστας Βουτσάς διέγραψε τεράστια, επιτυχημένη καριέρα 70 ετών. Ήταν από τους σταρ που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο. Σπουδαίος κωμικός, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στο ρόλο...

Νίκος Κούρος 1928-2018

Ο Νίκος Κούρος γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 20 Μαρτίου του 1928. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κλίση του Νίκου Κούρου για την τέχνη...

Τάκης Μωράκης 1916-1991

Ο Τάκης Μωράκης είναι από τους λίγους συνθέτες που έγραψαν τόσα πολλά επιτυχημένα και διαχρονικά τραγούδια της ελαφράς μουσικής. Τραγούδια, που απέδωσε μοναδικά με...

Τελευταίες αναρτήσεις