Η ταινία, “Νόμος 4000” προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 118.841 εισιτήρια. Ήρθε στην 4η θέση σε 82 ταινίες.
-Μετά το θρίαμβο της ταινίας “Ο Κατήφορος” την προηγούμενη χρονιά, ο Γιάννης Δαλιανίδης επανέρχεται με μια ακόμη πιο προχωρημένη ταινία, που καταγράφει με τρόπο ανεπανάληπτο την ανήσυχη νεολαία των πρώτων χρόνων του ’60, καθώς και τον περίφημο Νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού, που εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
-Η σκηνή τόσο του γιαουρτώματος όσο και της δημόσιας διαπόμπευσης του μαθητή με το ξυρισμένο κεφάλι, αποτελούν ντοκουμέντα εποχής.
Το φαινόμενο να γιαουρτώνονται άτομα ξεκίνησε από νεαρά άτομα, τα οποία κατάγονταν από πλούσιες οικογένειες. Οι πρώτοι πυρήνες των νέων που γιαούρτωναν εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950 στην Αθήνα, σε περιοχές όπως η Κυψέλη, το Θησείο και το Μεταξουργείο.
-Εισηγητής του νομοσχεδίου ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καλλίας, ο οποίος είχε αναφέρει στη Βουλή πως το νομοσχέδιο αφορούσε αποκλειστικά τους τεντιμπόηδες. Ανέφερε ακόμη ότι δεν συμπεριέλαβε στο νομοθετικό κείμενο «την κακόηχον αυτήν λέξιν, διότι προσπάθησα να εύρω την διατύπωσιν, η οποία αντιστοιχεί κατά την ελληνικήν γλώσσαν…»
-Ο νόμος και η ποινή του «εν χρω» κουρέματος επέστρεψε κατά τη διάρκεια της επταετίας, εποχή του κινήματος των μπίτνικς και των χίπις. Με διαταγή του υπουργού Παιδείας Θεοφύλακτου Παπακωνσταντίνου όσοι νεαροί «μπίτνικς» ήταν μακρυμάλληδες και συλλαμβάνονταν από την αστυνομία, θα υφίσταντο κούρεμα εν χρω.
Ο μετέπειτα διοικητής της ΕΣΑ, συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς, αποκαλούσε τους νεαρούς Αριστερούς και τους τεντιμπόηδες, «άπλυτους μακρυμάλληδες», «διακονιάρηδες και αποδιοπομπαίους» και όπως έλεγε, ο σκοπός δεν ήταν να τους κόψει τα μαλλιά αλλά «να τους κόψω την νοοτροπίαν, ήτις είναι καταστρεπτική δι’ αυτούς και διά την Ελλάδαν».
Ο Νόμος 4000 καταργήθηκε το 1983 από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ήταν το 1981 από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.
Περίληψη της ταινίας, “Νόμος 4000”
Ο Ανδρέας Οικονόμου (Βασίλης Διαμαντόπουλος) είναι ένας αυστηρός πατέρας και γυμνασιάρχης σε γυμνάσιο της Αθήνας που έχει μαθητή τον Γιώργο (Βαγγέλης Βουλγαρίδης), ο οποίος είναι ερωτευμένος με την κόρη του πρώτου, Μαρία (Ζωή Λάσκαρη). Παράλληλα, ο Γιώργος αντιμετωπίζει έντονα οικογενειακά προβλήματα, αφού οι γονείς του τσακώνονται συνεχώς, που τον ωθούν να χάσει δύο χρονιές στο σχολείο.
Ένα περιστατικό στο σχολείο αναγκάζει τον γυμνασιάρχη να αποβάλει το Γιώργο και την παρέα του. Ένας μαθητής, ο Ευαγγέλου (Θανάσης Παπαδόπουλος), για να εκδικηθεί τον Οικονόμου, παραφυλάει στον δρόμο και του πετάει έναν κεσέ με γιαούρτι. Μόλις ανακαλύπτεται η ταυτότητα του δράστη, ακολουθεί δημόσια διαπόμπευσή του αφού τον κουρέψουν γουλί, του περάσουν χειροπέδες και του φορέσουν μια πινακίδα που γράφει “Είμαι τεντιμπόης”, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Νόμου 4000 περί τεντιμποϊσμού.
Παράλληλα η Μαρία μαθαίνει ότι ο Γιώργος την απατά με μια φίλη της και τον χωρίζει, εκείνος όμως επιμένει πως την αγαπά. Για να αποτρέψει κι άλλη παρασπονδία του Γιώργου, η Μαρία αποφασίζει να υποκύψει στην επιθυμία του να ολοκληρώσουν τη σχέση τους σεξουαλικά.
Όταν, όμως, μένει έγκυος, αποτείνεται στη Βούλα (Κατερίνα Χέλμη), μια πόρνη που κατοικεί στο υπόγειο της πολυκατοικίας όπου μένει με τους γονείς της, για να τη βοηθήσει να διακόψει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Καθώς η επέμβαση έχει επιπλοκές, η Βούλα πηγαίνει στον πατέρα Οικονόμου για να τον ενημερώσει. Ο Οικονόμου είναι ο ίδιος άνθρωπος που επί καιρό μαζεύει υπογραφές για να διώξει τη Βούλα από την πολυκατοικία.